Ο Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις.
Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 (17/7/2015)
Αρχικά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με τη δημοσιογράφο κυρία Νόνη Καραγιάννη, ο κ. Καρβούνης υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα, κινητοποιώντας τόσο τη δανειοδότηση ύψους 85 δις ευρώ, όσο και επενδυτικά προγράμματα ύψους 35 δις για ανάπτυξη, τα οποία θα δοθούν από τώρα έως και το 2020. Επιπλέον, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας, τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 και τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη θα χρηματοδοτηθούν κατά 100%, δηλαδή χωρίς εθνική συμμετοχή. Επιπλέον αυτών των ποσών, θα δοθεί στην Ελλάδα άμεση ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και προκαταβολές 500 εκατ. ευρώ φέτος και 500 εκατ. ευρώ το 2016 από τη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020.
Ο κ. Καρβούνης τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Πρόεδρος Juncker ήθελαν να αποδείξουν ότι κινούνται αμέσως για να στηρίξουν την Ελλάδα, προσφέροντας ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία». Αναγνώρισε τις δυσκολίες του νέου προγράμματος, ωστόσο τόνισε ότι η τήρηση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα συμβάλει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, σε συνάρτηση παράλληλα με την αποφυγή της ακραίας ρητορικής. Άλλωστε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο πλευρό της Ελλάδας για την υιοθέτηση και την εφαρμογή των μέτρων, με τεχνογνωσία και χρήματα».
«Να είναι το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα», ανέφερε κατά την ολοκλήρωση της συνέντευξης.
Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα (19/7/2015)
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον κόσμο» με τον δημοσιογράφο κ. Πολυδεύκη Παπαδόπουλο, ο κ. Καρβούνης διευκρίνισε τα μέτρα, τους δανειακούς πόρους και τις επιχορηγήσεις που είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι τα 35 δις ευρώ αποτελούνται από τα περίπου 20 δις ευρώ του νέου ΕΣΠΑ και τα σχεδόν 15 δις ευρώ των γεωργικών επιδοτήσεων. Επιπλέον, η πρόταση του Προέδρου Juncker και των εταίρων για τη βελτίωση της ρευστότητας στην Ελλάδα προβλέπει την καταβολή μεγάλης προκαταβολής, συνολικού ύψους 1 δις, το 2015 και το 2016 από τους χρηματοδοτικούς πόρους της περιόδου 2014-2020, καθώς και τη χρηματοδότηση κατά 100% με κοινοτικούς πόρους των έργων της περιόδου 2007-2013 που είναι σε εξέλιξη, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν. «Σε αυτήν την τόσο δεινή περίοδο που διανύουμε, είναι κάτι το πολύ σημαντικό που πρέπει οπωσδήποτε να εκμεταλλευτούμε» σημείωσε.
Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο Επενδυτικό Σχέδιο του Προέδρου Juncker, το οποίο ισχύει για όλη την Ευρώπη και δύναται να χρηματοδοτήσει έργα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Όπως εξήγησε, το Επενδυτικό Σχέδιο δεν έχει εθνική ποσόστωση: Οι καλύτερες προτάσεις έργων – συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών – θα λάβουν δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί και από επιπλέον πηγές ρευστότητας, όπως μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA ή της ποσοτικής χαλάρωσης. «Με όλες αυτές τις ενέσεις ρευστότητας, υπάρχουν και πάλι όλες οι δυνατότητες για μια θετική έκρηξη της ελληνικής οικονομίας προς τα πάνω» υπογράμμισε.
Ο κ. Καρβούνης σημείωσε ότι απαιτείται σωστός προγραμματισμός για την ολοκλήρωση έργων όπως οι αυτοκινητόδρομοι και οι εναλλακτικές λύσεις για τις υφιστάμενες χωματερές, καθώς οι υποδομές συμβάλλουν στη μεγαλύτερη παραγωγικότητα της οικονομίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι το νέο ΕΣΠΑ στρέφεται λιγότερο σε έργα υποδομών και περισσότερο σε παραγωγικές επενδύσεις και έργα σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτως ώστε να αξιοποιούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε ελληνικής Περιφέρειας. Διευκρίνισε δε ότι, στην περίπτωση πιλοτικών προγραμμάτων – όπως, για παράδειγμα, η εξοικονόμηση ενέργειας – η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει την αρχική επένδυση και πιλοτική λειτουργία και στη συνέχεια το κράτος μέλος αναλαμβάνει την περαιτέρω υλοποίησή του.
Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα εξήγησε ότι η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα έπαψε να υπάρχει ως ομάδα εξειδικευμένη για την Ελλάδα. Αντί αυτής, δημιουργήθηκε μια πανευρωπαϊκή υπηρεσία, η Ομάδα Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, η οποία μπορεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ κατ’ αίτημα της αντίστοιχης Κυβέρνησης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα αιτηθεί άμεσα την κινητοποίηση αυτής της υπηρεσίας για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τη βέλτιστη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Καρβούνης στάθηκε στις πρόσφατες φήμες για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τόνισε ότι «το Grexit θα ήταν το πιο τρομακτικό σενάριο για τη χώρα μας» και διευκρίνισε ότι, νομικά, δεν έχει προβλεφθεί έξοδος από την Ευρωζώνη, ενώ παρατήρησε ότι, όταν επήλθε συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης για την Ελλάδα, ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 28, γιατί μια τυχόν έξοδος από την Ευρωζώνη θα μπορούσε, από νομική άποψη, να επιφέρει μια ολική έξοδο από την ΕΕ.