Site icon Αρχείο anagnostis.org

Κανένας δεν μπορεί να κερδίσει τον “Παλαμήδη” στο τάβλι!

Κανένας δεν μπορεί να κερδίσει τον "Παλαμήδη" στο τάβλι!

«Χρυσός» αναδείχθηκε ο «Παλαμήδης», ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και «έξυπνες συσκευές», στον 18ο παγκόσμιο διαγωνισμό επιτραπέζιων παιχνιδιών για προγράμματα υπολογιστών, ο οποίος είναι γνωστός και ως Ολυμπιάδα Υπολογιστών (Computer Olympiad) που διεξήχθη στο Λέιντεν της Ολλανδίας, το διάστημα από 30 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2015.

Στο φετινό διαγωνισμό και ειδικότερα στο αγώνισμα του ταβλιού (backgammon, οι αντίστοιχες ελληνικές «πόρτες») το πρόγραμμα «Παλαμήδης» που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από τον Νικόλαο Παπαχρήστου, υποψήφιο διδάκτορα, υπό την επίβλεψη του αναπλ. καθηγητή Ιωάννη Ρεφανίδη, κατάφερε να νικήσει τους αντιπάλους του και να κατακτήσει το «χρυσό» μετάλλιο για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση. (Νίκησε το πρόγραμμα GNU Backgammon, το οποίο έχει στο παρελθόν κερδίσει μια φορά το χρυσό και πέντε φορές το αργυρό μετάλλιο, καθώς και το πρόγραμμα BGBlitz, το οποίο στο παρελθόν κατέκτησε τρεις φορές το χρυσό, μια φορά το αργυρό μετάλλιο και μία φορά το χάλκινο μετάλλιο).

Οι δημιουργοί του προγράμματος «Παλαμήδης», του έδωσαν το όνομα αυτό προς τιμήν του πολυμήχανου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας Παλαμήδη, στον οποίον αποδίδονται η επινόηση του ζαριού καθώς και διαφόρων επιτραπέζιων παιχνιδιών, η επινόηση των μέτρων και των σταθμών και η διαίρεση του έτους σε ώρες, ημέρες και μήνες.

Ο «Παλαμήδης» είναι ένα πρόγραμμα που παίζει τα ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια ταβλιού (Πόρτες, Πλακωτό και Φεύγα) αλλά και άλλες παραλλαγές (νάρντε, hypergammon, nackgammon κλπ). Στο διαγωνισμό ωστόσο διαγωνίστηκε μόνο στις Πόρτες, αφού τα υπόλοιπα παιχνίδια δεν είναι δημοφιλή στο εξωτερικό. Η καρδιά του προγράμματος είναι ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, το οποίο έχει μάθει μόνο του τάβλι, παίζοντας εκατομμύρια παρτίδες με αντίπαλο τον εαυτό του και να βελτιώνει συνεχώς την απόδοσή του με την τεχνική της ενισχυτικής μάθησης. Χρησιμοποιεί το νευρωνικό δίκτυο για να βαθμολογεί όλες τις δυνατές κινήσεις που προκύπτουν από την τρέχουσα ζαριά, λαμβάνοντας υπόψη και τις πιθανές ζαριές και δυνατές επόμενες κινήσεις του αντιπάλου. Τελικά επιλέγει εκείνη την κίνηση που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας του στο παιχνίδι.

Στη φετινή Ολυμπιάδα Υπολογιστών έλαβαν μέρος 108 συμμετέχοντες σε 28 αγωνίσματα. Παράλληλα διεξήχθη και το 21ο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκάκι σε υπολογιστή με 9 συμμετοχές σε τρεις παραλλαγές του παιχνιδιού. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα καλύτερα προγράμματα από όλον τον κόσμο για δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια όπως σκάκι, τάβλι, ντάμα, γκο κλπ. και συναγωνίστηκαν μεταξύ τους για τον τίτλο του «Ολυμπιονίκη». Η Ολυμπιάδα διεξάγεται από το 1989 παράλληλα με το συνέδριο Advances in Computer Games και έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και προβολή της έρευνας στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης στα παιχνίδια.

 

ΠΗΓΗ
(Νίκος Φωτόπουλος)

 

Exit mobile version