Ο Τάσος Λάμπρου έστειλε επιστολή με την οποία θέλησε να συγχαρεί τη διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας για τις προσπάθειες που καταβάλλουν αλλά και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν ώστε να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι του τόπου.
Ακολουθεί η επιστολή:
“Με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον τόπο μας στα πλαισια του Θερινού Σχολείου Τοπικής Ιστορίας, την Παρασκευή 7 Αυγούστου στο Πορτοχέλι στο κτίριο Μίληση με θέμα την Αρχαία Πόλη των Αλιέων και το Σάββατο 8 Αυγούστου στην Κοιλάδα στην ιχθυόσκαλα με τίτλο «Η περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι σήμερα», θα ήθελα να συγχαρώ για την πρωτοβουλία αυτή τη διοίκηση του Δήμου η οποία είναι πολύ σημαντική και συνεχίζει την συλλογική προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης του τόπου μας (Δήμος Κρανιδίου – Δήμος Ερμιονίδας) στην ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του τόπου μας (αρχαία πόλη των Αλιέων στο Πορτοχέλι, σπήλαιο Φράγχθι στην Κοιλάδα). Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι σε αυτή τη μακροχρόνια και δύσκολη διεκδίκηση κερδήθηκαν πολλά, αλλά όλοι ελπίζουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα.
Σε αυτό το ταξίδι, σε αυτή την συλλογική προσπάθεια δε μπορούμε να μη θυμηθούμε τις πρωτοβουλίες – εισηγήσεις του πρώην Δημάρχου κ. Δ. Καμιζή και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (Κρανιδίου – Ερμιονίδας) που ξεκίνησαν με το υπόμνημα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα το 1999 και ολοκληρώθηκαν με την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ 2007-2014) της ανάδειξης του σπηλαίου Φράγχθι και την ολοκλήρωση του έργου κατά τη δημοτική περίοδο 2000-2014.
Σε αυτή την συλλογική προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα χρόνια πάντα είχε και έχει σημαντική συμβολή η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας κ, Μαρία Ηρ. Λιώση, η οποία πάντα προσφέρει τις επιστημονικές υπηρεσίες σε αυτή την συλλογική προσπάθεια και την ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Σας καταθέτω σημαντικούς σταθμούς αυτής της πορείας και δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε όλοι μαζί αυτή την κοινή πορεία γιατί κύριο μέλημά μας είναι η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του τόπου μας ως ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα της όμορφης Ερμιονίδας.
Ενδεικτικά αναφερόμαστε ότι το 1999 ξεκίνησε η αλληλογραφία με τη Δρ. Karen Vitelli του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω δημοσιευμάτων αρχαιολογικού περιεχομένου στον τοπικό τύπο. Τον Οκτώβριο του 2000 επισκέφτηκε την Κοιλάδα και έδωσε την πρώτη διάλεξη στο κοινό με θέμα το σπήλαιο. Το 2001 έγινε εκδήλωση με θέμα την Αρχαία Πόλη των Αλιέων και ομιλητές τον κ. Άδωνη Κύρου και τον Δρ. Wolf Rudolph. Τον Νοέμβριο του 2003 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο Πειραματικής Κεραμικής όπου δίδαξε η Δρ. Κάρεν Βιτέλλη μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Επίσης εκδόθηκαν βιβλία αρχαιολογικού περιεχομένου από τις εκδόσεις του Δήμου ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν και άλλες εκδηλώσεις στα πλαίσια ανάδειξης και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας. Τέλος κατά τη δημοτική περίοδο 2011 – 2014 εντάχθηκε η ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου Φράγχθι στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ολοκληρώθηκε το συγκεκριμένο έργο.
Τέλος θα ήθελα να προτείνω στον Αντιδήμαρχο κ. Ι. Δημαράκη μετά το πέρας αυτών των εκδηλώσεων να απευθύνει μία ανοικτή πρόσκληση προς τους φορείς και τους δημότες ώστε να συμβάλλουν με προτάσεις, με ιδέες και με εθελοντική προσφορά για την συνέχιση αυτού του διπλού στόχου μας, στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του τόπου μας και την σύνδεσή τους με την τοπική μας οικονομία στα πλαίσια της αξιοποίησής τους και φυσικά την πολιτιστική τους προβολή μέσω μιας επιστημονικής διαδικασίας προώθησης και τεκμηρίωσης.”