ΠολιτισμόςΑρχείο

Η ….ακτινογραφία της πόλης των Αλιέων

Ο Δήμος Ερμιονίδας με τη συνεργασία καθηγητών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα (ΗΠΑ), του Πανεπιστημίου Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με αρχαιολόγους της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, με την συνεπικουρία της Δημοτικής Κοινότητας Πόρτο Χελίου, της Τοπικής Κοινότητας Κοιλάδας καθώς και των Πολιτιστικών Συλλόγων «Φάρος» και «Φράγχθι» οργάνωσε Θερινό Σχολείο Τοπικής Ιστορίας.

Στόχος του Θερινού Σχολείου Τοπικής Ιστορίας είναι οι κάτοικοι της επαρχίας να συνειδητοποιήσουν την  ταυτότητά τους στο χώρο και στο χρόνο, μέσα από την γνωστική προσέγγιση του παρελθόντος.

Για το λόγο αυτό έγιναν εκτενείς και παραστατικές παρουσιάσεις από τους προαναφερθέντες καθηγητές, με τη βοήθεια των αρχαιολόγων καθώς και επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ

1. Την Παρασκευή 7-8-2015 στο κτήριο Μίληση στο Πόρτο Χέλι, ο καθηγητής κ. Bradley Ault του Πανεπιστημίου Μπάφαλο της Ν. Υόρκης,  παρουσίασε την πόλη των Αλιέων. Συγκεκριμένα παρουσίασε το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης με τα τείχη της και τους πύργους της καθώς και την άρτια σχεδιασμένη ρυμοτομία της.

Αναφέρθηκε ακόμα στο βιομηχανικό συγκρότημα της πόλης των Αλιέων, το νομισματοκοπείο, τον τρόπο οργάνωσης των οικιών και τα υλικά κατασκευής  τους καθώς και την οικονομική οργάνωση και την κοινωνική ζωή της πόλης. Τη διερμηνεία έκανε η καθηγήτρια Αγγλικών κα. Μαρία Λιώση.

 

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής απένειμε στον κ. Bradley Ault  τιμητική πλακέτα για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Ερμιονίδας.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία έντεχνης μουσικής από ορχήστρα, που αποτελείτο από τα παρακάτω μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμιονίδας. Καλλιρρόη Καμιζή και Κυριάκο Λαλούση στο κλαρινέτο και Αναστάσιο Φουέντες στο πιάνο, υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης κ. Τάκη Μανιάτη.

 

2. Την Κυριακή 9-8-2015 ο καθηγητής κ. Bradley Ault  πραγματοποίησε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Αλιέων. Εβδομήντα και πλέον άτομα παρακολούθησαν την ενδελεχή και παραστατική παρουσίαση του κ. Ault. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο καθηγητής έδειξε δωμάτιο των αρχαίων οικιών όπου συλλέγονταν τα οργανικά απόβλητα, για να γίνουν στη συνέχεια λίπασμα.

 

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΡΑΓΧΘΙ

1.Το Σάββατο 8-8-2015 στην Ιχθυόσκαλα της Κοιλάδας απέναντι από το φωτισμένο Σπήλαιο Φράγχθι συνεχίστηκαν οι εργασίες του Θερινού Σχολείου Τοπικής Ιστορίας.

Κεντρική ομιλήτρια η Δρ. Katherine Perles, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιντιάνα και του Πανεπιστημίου «Παρίσι 10», με διεθνή αναγνώριση για την ακαδημαϊκή της καριέρα. Η καθηγήτρια έκανε σφαιρική παρουσίαση του μνημειώδους Σπηλαίου και της θέσης «Παραλία» από το 37.000 – 3.000 π.Χ. Έδωσε έμφαση στο μόνιμο οικισμό του Σπηλαίου αλλά και στην μεταβαλλόμενη κατά εποχές σημασία του μέσα από τη διαχρονική του προσέγγιση με τρόπο αξιόπιστο και ολοκληρωμένο.

Οι αρχαιολόγοι κα. Δέσποινα Κουτσούμα, της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η κα. Ευαγγελία Παππή της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και η κα. Στέλλα Κατσαρού της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, απέδωσαν στα Ελληνικά την ομιλία της κυρίας Perles και συνετέλεσαν στην εύληπτη από το κοινό κατανόησή της.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Δρ. Karen Vitelli, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιντιάνα και ο Δρ. Julien Beck του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Οι παραπάνω αρχαιολόγοι έχουν διεξάγει ανασκαφές στο Σπήλαιο Φράγχθι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκανε σύντομη παρέμβαση και ο κ. Άδωνης Κύρου, ιχνηλάτης της αρχαιολογίας και συγγραφέας του βιβλίου «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού» ο οποίος πήρε πλακέτα τιμητικής διάκρισης από τον Δήμαρχο Δημήτρη Σφυρή.

 

Επίσης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας απένειμε στον κ. Julien Beck  τιμητική πλακέτα για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Ερμιονίδας.

 

2. Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου Τοπικής Ιστορίας θα συνεχισθούν στις 16 και 17 Αυγούστου 2015 με την πρωτότυπη υποθαλάσσια ξενάγηση της πρωτοελλαδικής βυθισμένης πόλης στον κόλπο του «Λαμπαγιαννά».