ΆρθροΑρχείο

Το πολύ Facebook προκαλεί κατάθλιψη

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα οι νέοι που ασχολούνται για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ωρών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινδυνεύουν να αποκτήσουν ψυχολογικά προβλήματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σύνδεση ανάμεσα στη συχνή χρήση των social media με την αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης ψυχολογικών προβλημάτων, όπως αυτοκτονικές τάσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking», αναλύοντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από 750 μαθητές, το 2013 στο Οντάριο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα για την χρήση ναρκωτικών και την υγεία.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας υποστηρίζουν πως θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ειδικοί, ώστε να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στα νεαρά άτομα σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσαν πως: «Δεδομένου πως νέοι, επιρρεπείς σε ψυχολογικά προβλήματα, ξοδεύουν πολύ χρόνο στα social media, οι υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και όχι μόνο, θα μπορούσαν με τις κατάλληλες κινήσεις να προειδοποιήσουν και να προστατέψουν αυτά τα άτομα υψηλού κινδύνου».

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί τον μόνο συνδετικό κρίκο με την ανάπτυξη ψυχολογικών προβλημάτων.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένας παράγοντας που οδηγεί στην επικίνδυνη πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή είναι και η καθιστική ζωή.