ΚοινωνίαΑρχείο

Μείον 67 δάσκαλοι στην Αργολίδα

Τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρουσίασε η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” λίγες μέρες πριν αρχίσουν τα σχολεία.

Από τον πίνακα που συνέταξαν οι αιρετοί εκπαιδευτικοί στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) Δημήτρης Μπράτης και Βασίλης Παληγιάννη προκύπτει ότι τα πλέον σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία της Κρήτης και ιδίως του Ηρακλείου, του Πειραιά, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και της Β’ Θεσσαλονίκης.

Συνολικά, από τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας λείπουν 1.661 νηπιαγωγοί, 3.640 δάσκαλο, 1.161  καθηγητές Αγγλικής, 1.019 εικαστικοί, 806 θεατρολόγοι, 793 γυμναστές, 761 μουσικοί, 561 καθηγητές Πληροφορικής, 311 Γερμανικής και 84 Γαλλικής. Αυτές οι ελλείψεις αθροιζόμενες είναι 10.797  κενές θέσεις, στις οποίες πρέπει να προστεθούν 3.000 στην Ειδική Αγωγή και 7.000 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το σύνολο κενών θέσεων στα σχολεία που ανοίγουν την Παρασκευή, συνεπώς, είναι περίπου 21.000, αριθμού τον οποίο σχεδόν αποδέχθηκε προχθές και υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου, αντίθετα με τον γραμματέα του υπουργείου Δ. Χασάπη που τον περιόρισε στις 17.000.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνεται εδώ ότι ο αριθμός των λειτουργικών κενών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανά περιοχή, τα οποία παρουσιάζονται στον χάρτη των Δημ. Μπράτη και Βασίλης Παληγιάννη, απεικονίζει την κατάσταση όπως ήταν στις 28 Αυγούστου.

Έκτοτε οι  αριθμοί μπορεί να έχουν κάπως αλλάξει μετά τις αποσπάσεις, ωστόσο η γενική εικόνα παραμένει. Για παράδειγμα, στη Λάρισα τα κενά μετά τις αποσπάσεις μειώθηκαν αρκετά, ωστόσο ο νόμος δεν ήταν στο κόκκινο εξαρχής.

Αντίθετα στις Κυκλάδες, όπου προ αποσπάσεων είχαν καταγραφεί 486 κενά, έπειτα από αυτές είναι 476 (μαζί με τα κενά στην Ειδική Αγωγή που έιναι 67, δηλαδή 409 χωρίς αυτά), όπως τα καταγράφει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάρου – Αντιπάρου. Άρα, οι Κυκλάδες παραμένουν στο κόκκινο.

Στην Αργολίδα σύμφωνα με τον πίνακα οι ελλείψεις σε δάσκαλους είναι μεγάλες καθώς υπάρχουν 67 κενά.