ΕυρώπηΑρχείο

Πρόσφυγες: Οι ευρωβουλευτές θέλουν αλλαγές στον κανονισμό του Δουβλίνου

Χαιρετίζοντας τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου εισροής μεταναστών και προσφύγων, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν με ψήφισμά τους την Πέμπτη ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν για την ψήφιση νομοσχεδίων που θα δημιουργήσουν μία σταθερή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου για το μέλλον. 
 
• Μετεγκατάσταση προσφύγων: Το ΕΚ υποστήριξε την Τετάρτη την πρόταση για τα έκτακτα μέτρα μετεγκατάστασης 40.000 αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τη νέα πρόταση για τη μετεγκατάσταση περισσότερων προσφύγων από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία (η Επιτροπή προτείνει 120.000) και τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού που θα τροποποιήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου αναφορικά με το ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο. Οι ευρωβουλευτές θέλουν μια δίκαιη κατανομή και ζητούν να λαμβάνονται υπόψη οι προοπτικές ένταξης και οι ειδικές περιπτώσεις και ανάγκες των προσφύγων. Το Κοινοβούλιο δηλώνει την πρόθεσή του να προωθήσει τις εργασίες του επί των νομοσχεδίων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη δεν θα καθυστερήσουν την υιοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης.
 
• Χορήγηση θεωρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους: Οι ευρωβουλευτές θεωρούν η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες, όπως διαύλους και θεωρήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους. Υποστηρίζουν επίσης ότι είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί ο κώδικας θεωρήσεων με τη συμπερίληψη ειδικότερων κοινών διατάξεων περί θεωρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους και ζητούν από τα κράτη μέλη να κάνουν δυνατή την υποβολή αιτήσεων για άσυλο στις πρεσβείες και τα προξενικά γραφεία τους.
 
• Κατάλογος “ασφαλών χωρών καταγωγής”: Το ΕΚ ζητά να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η προσέγγιση αυτή δεν θα υπονομεύει την αρχή της μη επαναπροώθησης και το δικαίωμα στο άσυλο, ιδίως των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
 
• Κανόνες παροχής ασύλου: Οι ευρωβουλευτές ζητούν την ορθή εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι “σε ολόκληρη την ΕΕ εφαρμόζονται αποτελεσματικά, συνεπή και ανθρώπινα πρότυπα”.
 
• Σένγκεν: Το ΕΚ τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων εντός του χώρου Σένγκεν, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.
 
• Τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης θα πρέπει να αποτελέσουν το κύριο θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της Βαλέτα, τον Νοέμβριο στις 11-12 Νοεμβρίου. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται επίσης ότι θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές στους διακινητές.
 
• Διεθνές συνέδριο για την προσφυγική κρίση: Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη για την προσφυγική κρίση, με τη συμμετοχή της ΕΕ, των κρατών μελών, των οργανισμών που συνδέονται με τον ΟΗΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών, των συναφών διεθνών ΜΚΟ και των αραβικών κρατών, μεταξύ άλλων, με σκοπό να καθιερωθεί κοινή παγκόσμια στρατηγική ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Οι πολίτες δείχνουν αληθινή προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες
 
Το ΕΚ επιδοκιμάζει τις προσπάθειες των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και των μεμονωμένων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη που κινητοποιούνται σε μεγάλους αριθμούς για να υποδεχτούν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και τονίζει ότι “οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν την αληθινή προσήλωσή τους στις ευρωπαϊκές αξίες και αποτελούν σημάδι ελπίδας για το μέλλον της Ευρώπης”.
 
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 432 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 57 αποχές