ΟικονομίαΑρχείο

Ο Τατούλης «άναψε φωτιές» στον ΣΥΡΙΖΑ

Καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ την περασμένη βδομάδα ο τέως υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωνε ότι διατηρούσε μια τεχνική εταιρεία από την οποία κέρδιζε τα προς το ζην χωρίς να παίρνει φράγκο από το κόμμα, όμως την έκλεισε όταν έγινε υπουργός.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, η τεχνική εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα αναλαμβάνει και δημόσια έργα, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να του αναθέτει τα συμπληρωματικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Βραχατίου έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 3,9 εκατ. ευρώ.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στις 20 Μαΐου κι ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός, η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ της οποίας είναι ακόμα μέτοχος με ποσοστό άνω του 50% (σύμφωνα με την τελευταία καταγεγραμμένη γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου 2014) υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου έναντι του ποσού 3,9 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για ένα έργο που δέχθηκε αρκετές ενστάσεις καθώς καταγγέλθηκε πως η εταιρεία την οποία ο κ. Φλαμπουράρης ίδρυσε και στης οποίας το Δ.Σ. εμφανίζεται να είναι από το 2002, δεν διέθετε φορολογική ενημερότητα. 
 

Η εργολαβική σύμβαση είχε υπογραφεί στις 20 Μαΐου στην Τρίπολη μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και του 48χρονου εκπροσώπου της ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ Γιάννη Κοτταρίδη. Μάλιστα οι δύο άνδρες φωτογραφήθηκαν για το «καλό» της συμφωνίας, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία (ιδού και η σχετική είδηση όπως δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μαϊο στο anagnostis.org).

Να σημειώσουμε πως η ΔΙΑΤΜΗΣΗ είχε ανακηρυχθεί μειοδότρια εταιρεία στις 21 Νοεμβρίου 2014 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε έναν διαγωνισμό που διενεργήθηκε την 23 Σεπτεμβρίου 2014. Η εταιρεία έδωσε έκπτωση 38,05% με δεύτερη την εταιρεία ΤΕΜΕΡ ΑΕ που έδωσε έκπτωση 36,62% και τρίτη την ΕΡΤΕΚΑ ΑΕ με 35,76%. 

Η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ 4 μόλις μήνες μετά την υπουργοποίηση του κ. Φλαμπουράρη υπογράφει τη σύμβαση και της ανοίγονται δρόμοι εκτέλεσης και πληρωμής με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Σεπτέμβρη 2015, αποδεικνύοντας πως ποτέ η κατασκευαστική δεν έκλεισε όπως ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα ανέφερε στην ΕΡΤ και παραμένοντας ως κατασκευαστική επιχείρηση ιδιαίτερα ενεργή στο παιχνίδι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στο πολιτικο-οικονομικό σκηνικό εκείνη την περίοδο.

Μάλιστα ο κ. Φλαμπουράρης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό άνω του 50% της εταιρείας με έτερους μετόχους τους κ.κ. Γιάννη Κοτταρίδη και Μιχάλη Μοσχοβούδη. Η σύνθεση αυτή δεν άλλαξε ούτε στη γενική συνέλευση της 24 Δεκέμβρη 2013 ούτε στην τελευταία της 30ης Ιουνίου 2014, άρα συμπεραίνεται πως ο κ. Φλαμπουράρης εξακολουθεί να παραμένει μέτοχος μιας εταιρείας που λάμβανε στον καιρό που ο ίδιος ήταν υπουργός κρατικά έργα.

Η επίμαχη εργολαβική σύμβαση:


Τι λέει η Περιφέρεια Πελοποννήσου:
Η άποψη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το θέμα είναι πως όλα διεκπεραιώθηκαν με απολύτως νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες χωρίς επιλογές ή αποκλεισμούς, και ότι για το εν λόγω έργο επελέγη η πιο οικονομική προσφορά έπειτα από σχετικό διαγωνισμό, με βάση τα όσα προβλέπονται από το νόμο.

Συγκεκριμένα η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου σημειώνει πως στο εν λόγω έργο της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, που αφορά το Αλιευτικό Καταφύγιο Βραχατίου η Επιτροπή Διαγωνισμού και η Επιτροπή Ενστάσεων, στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά υπηρεσιακοί παράγοντες κατόπιν κλήρωσης, εισηγήθηκαν ως ανάδοχο την εταιρεία με την οικονομικότερη προσφορά, τη ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ. Η Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα ενέκρινε την εισήγηση των ανωτέρω επιτροπών και όπως προβλέπεται σύμφωνα με το νόμο το έργο συμβασιοποιήθηκε και εκτελείται, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλες τις απαιτούμενες από το νόμο εγκρίσεις.

Η Περιφέρεια στέλνει αυστηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν μοιράζονται δουλειές» και θα πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα μας προεκλογική περίοδο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν μεθόδους αποπροσανατολισμού και σκανδαλολογίας εμπλέκοντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου.