Site icon Αρχείο anagnostis.org

184 χρόνια από το φονικό του Κυβερνήτη

184 χρόνια από το φονικό του Κυβερνήτη

Σαν σήμερα πριν 184 χρόνια δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του Κυβερνήτη, του οποίου το φονικό αποτελεί μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία αυτού του πολύπαθου έθνους.

Χθες Σάββατο (26/9) πραγματοπιήθηκε ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας Νικολάου Μπουμπάρη στο Βουλευτικό με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας, ένας Έλληνας που επέστρεψε χωρίς προϋποθέσεις», όπου εκτός από τους τοπικούς άρχοντες και βουλευτές, παρευρέθηκε ο δήμαρχος της γεννέτειρας του Καποδίστρια Κέρκυρας, καθώς και εκπρόσωπος από την Αίγινα, όπου είχε εγκατασταθεί για μικρό διάστημα ο Καποδίστριας πριν έρθει στο Ναύπλιο.

Σήμερα Κυριακή (27/9) έγινε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και η κατάθεση στεφάνων μπροστά από τον Ανδριάντα του Καποδίστρια. Το απόγευμα ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση από το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών στις πλατείες Τριών Ναυάρχων και Συντάγματος με τίτλο “Από τις ρούγες της Κέρκυρας στα σοκάκια τ’ Αναπλιού”.

Παράλληλα έγιναν και τα αποκαλυπτήρια των δύο ενημερωτικών πινακίδων, η μία εκ των οποίων στον Άγιο Σπυρίδωνα, αναπαριστά σκηνή από τη δολοφονία του Καποδίστρια, ενώ η δεύτερη είναι τοποθετημένη στο σημείο όπου κάποτε υπήρχε το κτίριο του κυβερνείου που αργότερα αποτέλεσε το παλατάκι του Όθωνα.

Να θυμίσουμε πως στο ΠΛΙ φιλοξενείται και ο πίνακας ζωγραφικής του Διονυσίου Τσόκου «Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια», σε ειδικά διαμορφωμένη προθήκη.

Παρακάτω παραθέτουμε ένα σπάνιο ηχητικό από το 1992 για την δολοφονία του Καποδίστρια από το αρχείο του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ”:

Την επιμέλεια έχει κάνει Γιώργος Καρατάσος,  την αφήγηση και τη ραδιοσκηνοθεσία ο Γιάννης Μακρής, ενώ στην παραγωγή συμμετείχαν επίσης οι: Τάσος Καλτσάς (Κων. Μαυρομιχάλης), Θεοδόσης Αντωνιάδης (Γιωρ. Μαυρομιχάλης), Κώστας Καρακασης (Καποδίστριας), Νίκος Λιανός (Καλεβρας), Μαίρη Κόλλια (Τσιγγάνα) και η Βίκυ Μίχου. Διευθυντής ήχου ήταν ο Μάνος Σταθόπουλος.

 

 

Exit mobile version