ΕυρώπηΑρχείο

Όλο το σχέδιο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

Η απότομη αύξηση του αριθμού των ατόμων που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από τη βία και να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο αποτελεί δοκιμασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση, το οποίο παρουσίασε η Επιτροπή τον Μάιο, επισημαίνει την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση της μετανάστευσης.
 
Από τότε, έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα, όπως η έγκριση δύο προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης για τη μετεγκατάσταση 160.000 ατόμων που χρειάζονται διεθνή προστασία, από τα πλέον θιγόμενα κράτη μέλη σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η σημερινή προσφυγική κρίση απαιτεί πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα. Το Σώμα των Επιτρόπων παρουσίασε σήμερα μια δέσμη δράσεων προτεραιότητας που θα πρέπει να ληφθούν εντός των επόμενων έξι μηνών (Παράρτημα 1). Ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα παρουσιάσει αυτές τις δράσεις στους Ευρωπαίους  αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε άτυπη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Παρά τις αδυναμίες μας, αυτές που εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε ως αδυναμίες, η Ευρώπη είναι σήμερα εκείνη που επιλέγεται ως τόπος διαφυγής και προστασίας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας κάνει περήφανους, μολονότι δεν στερείται προβλημάτων. Η πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι, και πρέπει να είναι, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 160.000 ατόμων από τα πλέον θιγόμενα κράτη μέλη αποτελεί ιστορική πρωτιά και μια πραγματική, σαφή έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ωστόσο, οι προσπάθειές μας δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ. Είναι ώρα να αναληφθεί περαιτέρω σθεναρή, αποφασιστική και συντονισμένη δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της.»
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα
Τους τελευταίους μήνες η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ολοκληρωμένη και αποφασιστική:

  • Τριπλασιάσαμε την παρουσία μας στη θάλασσα, τριπλασιάζοντας τους πόρους και τα μέσα που είναι διαθέσιμα για τις κοινές επιχειρήσεις του Frontex «Ποσειδών» και «Τρίτων». Έκτοτε έχουν σωθεί πάνω από 122.000 ζωές. Κάθε ζωή που χάνεται συνιστά αδικαιολόγητη απώλεια, αλλά οι ζωές που σώθηκαν είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που διαφορετικά θα χάνονταν- αύξηση κατά 250%.
  • Κινητοποιήσαμε τον μηχανισμό χρηματοδότησης της ΕΕ για τη στήριξη των κρατών μελών που πλήττονται περισσότερο – χορηγώντας πάνω από 70 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, επιπλέον των 7 δισ. ευρώ πολυετούς χρηματοδότησης που διατίθεται στα κράτη μέλη για την περίοδο 2014-20 για στήριξη των προσπαθειών τους στον τομέα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων (Παράρτημα 2).
  • Έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων. Είναι δυσκολότερο πλέον να προσεγγίσουν τις ακτές μας φθηνά σκάφη, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν την ζωή τους λιγότερα άτομα σε υπερφορτωμένα και μη αξιόπλοα σκάφη. Κατά συνέπεια, ο αριθμός διελεύσεων μέσω της Κεντρικής Μεσογείου έχει σταθεροποιηθεί σε περίπου 115.000 αφίξεις κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης ο μεγαλύτερος χορηγός στις παγκόσμιες προσπάθειες για την ελάφρυνση της συριακής προσφυγικής κρίσης. Περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη για ανθρωπιστική, αναπτυξιακή και οικονομική βοήθεια, καθώς και για βοήθεια σταθεροποίησης στους Σύριους που παραμένουν στη χώρα τους και στους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στις γειτονικές χώρες: το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε επίσης 1,8 δισ. ευρώ από τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ για τη δημιουργία ενός «Καταπιστευματικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης στην Αφρική»pdf.
  • Έχουμε αναλάβει από κοινού τη δέσμευση για επανεγκατάσταση περισσότερων από 22.000 ατόμων από χώρες εκτός Ευρώπης κάτι που δείχνει την αλληλεγγύη μας προς τους γείτονές μας.
  • Με την έγκριση της δεύτερης πρότασης που υπέβαλε χθες η Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση, τα κράτη μέλη επέδειξαν αλληλεγγύη και συμφώνησαν να  μετεγκατασταθούν 160.000 άτομα με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας, από τα πλέον θιγόμενα κράτη μέλη σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Δράσεις προτεραιότητας για τους επόμενους 6 μήνες
Η πλέον πιεστική ανάγκη είναι η στήριξη των κρατών μελών που διαχειρίζονται εξαιρετικά υψηλούς αριθμούς προσφύγων στο έδαφός τους. Αυτό απαιτεί δράση τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ.
1. Επιχειρησιακά μέτρα

  • Πλήρης εφαρμογή των Προγραμμάτων Μετεγκατάστασης και των Ομάδων Στήριξης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών, που εργάζονται σε κέντρα υποδοχής και καταγραφής μεταναστών («hotspot»): Το έργο των ομάδων στήριξης θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο πλέον κρίσιμο σημείο της αλυσίδας – όπου τα περισσότερα θιγόμενα κράτη μέλη θεωρούν τον αριθμό αφίξεων υπερβολικά μεγάλο για να μπορούν να τον διαχειριστούν αποτελεσματικά. Το προσωπικό και οι εθνικοί εμπειρογνώμονες από άλλα κράτη μέλη που έχουν διατεθεί σε οργανισμούς της ΕΕ (Frontex, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), Europol) θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση, τον έλεγχο και την καταγραφή των μεταναστών κατά την είσοδό τους στην ΕΕ, καθώς και να προετοιμάσουν και οργανώσεις τις επιχειρήσεις επιστροφής για όσους δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Οι ομάδες στήριξης μπορούν να επιτελούν το έργο τους μόνο σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Τα κράτη μέλη που δέχονται μεγάλη πίεση χρειάζονται τώρα, κατά προτεραιότητα, να οριστικοποιηθεί και να αρχίσει η εφαρμογή των χαρτών πορείας για τις ομάδες στήριξης που εργάζονται σε περιοχές με κέντρα υποδοχής και καταγραφής μεταναστών (hotspot), μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, να δημιουργήσουν ένα δίκτυο αξιωματικών-συνδέσμων για όλες τις σχετικές τοπικές και εθνικές κρατικές υπηρεσίες, έτσι ώστε οι πρώτες αποφάσεις για μετεγκατάσταση να μπορέσουν να εφαρμοστούν γρήγορα.
  • Ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ή των Ομάδων Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα, που θα καλούνται για την παροχή άμεσης πρακτικής στήριξης της ΕΕ και άλλων κρατών μελών της ΕΕ:

    • Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί για την κινητοποίηση διαφόρων τύπων βοήθειας σε είδος, μεταξύ άλλων, μονάδες (ομάδες και εξοπλισμό), στέγη, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη εκτός τροφίμων, καθώς και εμπειρογνωμοσύνη.
    • Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την αποστολή Ομάδων Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα για την παροχή άμεσης στήριξης συνοριοφυλάκων σε περιπτώσεις επείγουσας ή έκτακτης μεταναστευτικής πίεσης. Ο μηχανισμός παρέχει επιχειρησιακή συνδρομή για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο FRONTEX χρηματοδοτεί και αποστέλλει εθνικούς τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους από τα κράτη μέλη.
  • Αποκατάσταση της ομαλότητας στον χώρο Σένγκεν και άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα: Η προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων κατά τις τελευταίες εβδομάδες από ορισμένα κράτη μέλη μπορεί να είναι δικαιολογημένη σε καταστάσεις κρίσης βάσει του κώδικα συνόρων του Σένγκεν. Αλλά θα πρέπει πάντα να αποτελεί βραχυπρόθεσμο μέτρο. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η ανάληψη δράσης το συντομότερο δυνατό για να αποκατασταθεί η κανονική διαδικασία διαχείρισης της μετανάστευσης. Σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά παραταθούν ή ζητηθούν συμπληρωματικά μέτρα, η Επιτροπή θα επισημοποιήσει την εκτίμησή της για την κατάσταση εκδίδοντας γνώμη με βάση τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν.
  • Επίσπευση της «διπλωματικής επίθεσης» και ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες: η διάσκεψη κορυφής της Βαλέτας για τη μετανάστευση, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, θα αποτελέσει καθοριστική στιγμή για την παρουσίαση των μεταναστευτικών ζητημάτων ως νέας προτεραιότητας στις σχέσεις της ΕΕ με τους Αφρικανούς εταίρους. Η διάσκεψη υψηλού επιπέδου σχετικά με τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, τον Οκτώβριο του 2015, θα είναι το κατάλληλο μέρος για να συζητηθεί το κοινό χρέος μας για την αντιμετώπιση των σημερινών πιέσεων και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη διαχείριση της μετανάστευσης μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να συνεργάζεται στενά με βασικούς διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και ο Ερυθρός Σταυρός για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

 
2. Δημοσιονομική στήριξη

  • Αύξηση της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για τα πλέον θιγόμενα κράτη μέλη: η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης που διατίθεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα έχει ήδη διπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 73 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει ήδη εξαντληθεί. Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για αύξηση αυτού του προϋπολογισμού για το 2015 κατά 100 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για τους τρεις αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ κατά 1,3 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν 60 θέσεις προσωπικού για τον Frontex, 30 για την EASO και 30 για την Europol το 2015. Επιπλέον, το 2016, η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για τα πλέον θιγόμενα κράτη μέλη και η χρηματοδότηση για τον FRONTEX, την EASO και την EUROPOL θα αυξηθούν κατά 600 εκατ. ευρώ. Οι οργανισμοί της ΕΕ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την εξασφάλιση της συνεργασίας και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της διαθέσιμης εμπειρογνωμοσύνης. Σήμερα καλούνται να αναπτύξουν μεγαλύτερη επιτόπια δράση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Συνεπώς, οι οργανισμοί της ΕΕ που εργάζονται σε τομείς σχετικούς με τη μετανάστευση έχουν ανάγκη από πρόσθετους πόρους.
  • Αποκατάσταση της χρηματοδότησης για επισιτιστική βοήθεια μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στα επίπεδα του 2014. Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μειώσει τις συνεισφορές τους στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ορισμένα μάλιστα έως και κατά 99% (Παράρτημα 3). Η Επιτροπή θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια έκτακτης ανάγκης και τους πόρους πολιτικής προστασίας κατά 200 εκατ. ευρώ το 2015, ώστε να διατεθούν άμεσοι πόροι για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και άλλων σχετικών οργανισμών για άμεση παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.
  • Αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά 300 εκατ. ευρώ το 2016 ώστε να είναι έτοιμη να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες των προσφύγων, όπως η βοήθεια για τροφή και στέγη.
  • Αύξηση της βοήθειας για τους Σύριους πρόσφυγες: Η Επιτροπή θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας (ΕΜΓ) το 2015 κατά 300 εκατ. ευρώ, ώστε να είναι δυνατή η αύξηση του Περιφερειακού Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, καθώς και η παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες που δέχονται πρόσφυγες από τη Συρία. Μαζί με έναν περαιτέρω επαναπροσανατολισμό των κονδυλίων από το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας, θα οδηγήσει σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ το συνολικό επίπεδο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του Καταπιστευματικού Ταμείου στη φάση αυτή. Οι συνεισφορές των κρατών μελών θα πρέπει να αντιστοιχούν στη χρηματοδότηση της ΕΕ, ώστε ο προϋπολογισμός του Ταμείου να ανέλθει συνολικά σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Αυτό θα αποτελέσει μια ισχυρή παγκόσμια επίδειξη της δέσμευσης της ΕΕ για παροχή βοήθειας στους Σύριους πρόσφυγες.
  • Αντιμετώπιση του ελλείμματος χρηματοδότησης για τη διαχείριση της κρίσης στη Συρία: Έχει ικανοποιηθεί μόνο το 38% των απαιτήσεων χρηματοδότησης. Οι επιπτώσεις αυτού του ελλείμματος είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Η UNICEF έχει αναφέρει ότι κατά τους τελευταίους μήνες, μέχρι και 5 εκατομμύρια άτομα, από τα οποία το 50% είναι παιδιά – έχουν υποστεί σημαντικές διακοπές στην παροχή νερού, με αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους εκδήλωσης ασθενειών. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να δεσμευθούν να καλύψουν το ήμισυ αυτού του ελλείμματος.
  • Συνεργασία με τους άμεσους γείτονές μας: Για πολλά χρόνια, η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία δέχονται πιέσεις, καθώς εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη Συρία. Η αντιμετώπιση των πολιτικών αναταραχών δεν είναι απλή, θα πρέπει όμως να εντείνουμε τις προσπάθειές μας: Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαθέσει 1 δισ. ευρώ για την Τουρκία και 17 εκατ. ευρώ για τη Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προκειμένου να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της μετανάστευσης.
  • Βοήθεια για την Αφρική: Η δημιουργία του Καταπιστευματικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης με αρχικό κεφάλαιο ύψους 1,8 δισ. ευρώ αποτελεί ήδη απτή απόδειξη της μελλοντικής συνεισφοράς της ΕΕ στην αντιμετώπιση των αναγκών. Το Ταμείο αυτό πρέπει να ενισχυθεί και με συνεισφορές των κρατών μελών.

 
3. Εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας:

  • Δεν παρατηρείται πρόοδος δεδομένου ότι η πορεία εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας στον τομέα του ασύλου δεν είναι ικανοποιητική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε σήμερα 40 αποφάσεις επί παραβάσει κατά 19 κρατών μελών (βλ. IP/15/5699).
  • Ειδικότερα, η Επιτροπή θα συνεργασθεί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην εξομάλυνση, εντός του επομένου εξαμήνου, της κατάστασης μετά την αναστολή, το 2010, των μετακινήσεων βάσει της συνθήκης του Δουβλίνου. Η Ελλάδα θα χρειαστεί ιδίως να εξασφαλίσει τη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής με επαρκές προσωπικό· να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφής· να βελτιώσει την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

 
4. Μελλοντικά βήματα: Δημιουργία ενός εύρωστου συστήματος που θα αντέχει στον χρόνο

  • Προστασία των συνόρων της ΕΕ: Αυτό σημαίνει ενίσχυση του Frontex και διεύρυνση της εντολής του, καθώς και λήψη φιλόδοξων μέτρων για την ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η Επιτροπή θα υποβάλει σχετική πρόταση τον Δεκέμβριο του 2015.
  • Μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό σύστημα επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης: Τον Μάρτιο του 2016, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για έναν μόνιμο μηχανισμό επανεγκατάστασης. Έχει ήδη υποβληθεί πρόταση για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης. Τον Μάρτιο του 2016 η Επιτροπή θα αναλάβει την περαιτέρω αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου.
  • Μια αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική επιστροφής: Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο σχέδιο δράσης της Επιτροπής σχετικά με την επιστροφή θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία του σχετικού συστήματος της ΕΕ. Αυτό απαιτεί καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, αυξημένους πόρους, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, ενίσχυση του ρόλου του Frontex και μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της επανεισδοχής στις σχέσεις μας με τρίτες χώρες.
  • Άνοιγμα νόμιμων μεταναστευτικών διαύλων: τον Μάρτιο του 2016, η Επιτροπή θα υποβάλει δέσμη μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση, μεταξύ άλλων την αναθεώρηση της μπλε κάρτας.

Ιστορικό
Στις 23 Απριλίου 2014, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε στη Μάλτα ένα σχέδιο πέντε σημείων για τη μετανάστευσηpdf, με το οποίο ζητούσε μεγαλύτερη αλληλεγγύη ως προς τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Μόλις ανέλαβε καθήκοντα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέθεσε στον επίτροπο με ειδική αρμοδιότητα τη μετανάστευση να εκπονήσει μια νέα πολιτική μετανάστευσης ως μία από τις 10 προτεραιότητες των Πολιτικών Κατευθύνσεωνpdf, δηλαδή του πολιτικού προγράμματος βάσει του οποίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την Επιτροπή.
Στις 13 Μαΐου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση, το οποίο καθορίζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βελτίωση της διαχείρισης όλων των πτυχών της μετανάστευσης.
Στις 27 Μαΐου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε μια πρώτη δέσμη εκτελεστικών μέτρων του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για την μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, και ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
 
Στις 25-26 Ιουνίου 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να προωθήσει τις προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, τις επιστροφές καθώς και τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης.
Στις 20 Ιουλίου 2015, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συμφώνησε να υλοποιήσει τα μέτρα που προτείνονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, ιδίως όσον αφορά τη μετεγκατάσταση ατόμων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα κατά τα επόμενα δύο έτη, αρχίζοντας από 32.256 άτομα σε πρώτη φάση, και την επανεγκατάσταση 22.504 εκτοπισθέντων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από χώρες εκτός της ΕΕ.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, η Επιτροπή πρότεινε μια νέα δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, καθώς και συγκεκριμένα εργαλεία για να συνδράμει τα κράτη μέλη στην επεξεργασία αιτήσεων, την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών, και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της προσφυγικής κρίσης.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, οι Υπουργοί Εσωτερικών εξέδωσαν την απόφαση για τη μεταφορά 40.000 ατόμων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα.
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, τα κράτη μέλη ενέκριναν την απόφαση  για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.
Περισσότερες πληροφορίες
Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςpdf: Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: επιχειρησιακά και δημοσιονομικά μέτρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για τη Μετανάστευση
IP/15/5699: Μεγαλύτερη υπευθυνότητα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει 40 διαδικασίες επί παραβάσει, για την καλύτερη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου
Ενημερωτικά δελτία: το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση με απλά λόγια
Ενημερωτικό δελτίο για την επιστροφήpdf
Ιστότοπος της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων
To Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ

 
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I: Δράσεις προτεραιότητας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση που πρέπει να υλοποιηθούν εντός έξι μηνών
Επιχειρησιακά μέτρα
Η Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ:

  • Θα βοηθούν τα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση, με την ανάληψη του επιτόπιου συντονισμού και τη δημιουργία ενός δικτύου εθνικών σημείων επαφής. Θα παρακολουθούν τα σημεία δράσης που αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα με τα κράτη μέλη σχετικά με τη μετεγκατάσταση.
  • Θα προωθούν τον στόχο της έναρξης λειτουργίας των ομάδων στήριξης για τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής («hotspots») αυτή την εβδομάδα. Ο ρόλος των οργανισμών θα συνίσταται στην παροχή άμεσης εμπειρογνωσίας σε τομείς όπως η ορθή ταυτοποίηση των μεταναστών, ενώ η Επιτροπή θα εξασφαλίσει τον συντονισμό μεταξύ των διαφόρων φορέων.
  • Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου, θα φέρουν σε επαφή τα κράτη μέλη και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να καθοριστούν οι πρακτικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του προγράμματος επανεγκατάστασης.

 
Τα κράτη μέλη που δέχονται πιέσεις πρέπει:

  • Να οριστικοποιήσουν και να αρχίσουν να εφαρμόζουν, αυτήν την εβδομάδα, τους χάρτες πορείας όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και τις ομάδες στήριξης που θα εγκατασταθούν στα κέντρα υποδοχής και καταγραφής μεταναστών («hotspots»).  Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ένα δίκτυο αξιωματικών-συνδέσμων για όλες τις σχετικές τοπικές και εθνικές κρατικές υπηρεσίες.
  • Να ενεργοποιήσουν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ή να ζητήσουν από τις Ομάδες Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα, να παράσχουν άμεση πρακτική στήριξη στην ΕΕ και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

 
Όλα τα κράτη μέλη πρέπει:

  • Να ορίσουν, αυτή την εβδομάδα, εθνικά σημεία επαφής για τη μετεγκατάσταση, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να ταυτοποιούνται και να μεταφέρονται γρήγορα. Θα πρέπει επίσης να στείλουν έναν αξιωματικό-σύνδεσμο στην Ελλάδα και την Ιταλία για τη στήριξη των επιτόπιων ελέγχων, και να προσδιορίσουν την ικανότητα υποδοχής που θα χρησιμοποιηθεί για τους μετεγκατασταθέντες.
  • Να κοινοποιήσουν στον FRONTEX και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, εντός μιας εβδομάδας από την οριστικοποίηση των εθνικών χαρτών πορείας για τις Ομάδες Στήριξης στα κέντρα υποδοχής και καταγραφής («hotspots»), τους διαθέσιμους εθνικούς εμπειρογνώμονες.
  • Να ορίσουν και να κοινοποιήσουν στον FRONTEX, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ένα αποθεματικό έκτακτης ανάγκης των συνοριακών μέσων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις Ομάδες Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα οι οποίες θα ενεργοποιηθούν φέτος. 
  • Να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, τους πόρους πολιτικής προστασίας που θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας σε περίπτωση που κληθεί φέτος.
  • Να δημιουργήσουν σύστημα σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης για πιθανή αύξηση των αιτήσεων ασύλου κατά το τρέχον έτος.
  • Να επιβεβαιώσουν τη συνεχή στήριξή τους στην κοινή επιχείρηση του  Frontex «Τρίτων» και να ανταποκριθούν επειγόντως στην πρόσκληση παροχής πόρων για την επιχείρηση «Ποσειδών».
  • Να υποβάλουν αίτημα στον Frontex για τον συντονισμό και τη χρηματοδοτική στήριξη που είναι ακόμη διαθέσιμη φέτος για κοινές πτήσεις επιστροφής και βοήθεια πριν από την επιστροφή.

 
Ενίσχυση της δημοσιονομικής στήριξης
Την προσεχή εβδομάδα, η Επιτροπή θα υποβάλει τις απαραίτητες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.Τα θεσμικά όργανα καλούνται να εγκρίνουν τις προτάσεις για το 2015 με ταχεία διαδικασία:

  • Αύξηση του κονδυλίου έκτακτης ανάγκης του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης κατά 80 εκατ. ευρώ και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας-Συνόρων κατά 20 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της ικανότητας υποδοχής, την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και τη στήριξη της ικανότητας αντιμετώπισης των πιέσεων στα εξωτερικά σύνορα.
  • Αύξηση, από το 2015, του δυναμικού των τριών βασικότερων οργανισμών της ΕΕ με 120 νέες θέσεις εργασίας:  60 θέσεις για τον Frontex, 30 για την EASO και 30 για την Europol το 2015.
  • Αύξηση των κονδυλίων για την ανθρωπιστική βοήθεια έκτακτης ανάγκης κατά 200 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορούν να διατεθούν άμεσοι πόροι για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και άλλων συναφών οργανισμών για άμεση παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας (ΕΜΓ) το 2015 κατά 300 εκατ. ευρώ, ώστε να είναι δυνατή η αύξηση των κονδυλίων του Περιφερειακού Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης (Ταμείο Madad) και η παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες που δέχονται πρόσφυγες από τη Συρία. Μαζί με έναν περαιτέρω επαναπροσανατολισμό των κονδυλίων από το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας, θα οδηγήσει σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ το συνολικό επίπεδο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του Καταπιστευτικού Ταμείου στη φάση αυτή.

 
Η Επιτροπή θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων τις ακόλουθες αλλαγές στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του 2016:

  • Νέα δέσμη ύψους 600 εκατ. ευρώ για να αυξηθούν τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας-Συνόρων, καθώς και η χρηματοδότηση του Frontex, της EASO και της Europol, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες για τη διαχείριση της μετανάστευσης, την υποδοχή και επιστροφή μεταναστών, καθώς και τον έλεγχο των συνόρων.
  • Αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά 300 εκατ. ευρώ ώστε να είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες των προσφύγων, όπως τροφή και στέγη.

 
Η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει τη χορήγηση κεφαλαίων της ΕΕ υπέρ της Τουρκίας, έτσι ώστε να διατεθεί συνολικό ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για δράσεις που σχετίζονται με τους πρόσφυγες κατά την περίοδο 2015-16.
 
Τα κράτη μέλη θα πρέπει πάραυτα να δεσμευτούν για τα εξής:

  • Αποκατάσταση της χρηματοδότησης της επισιτιστικής βοήθειας μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στα επίπεδα του 2014, ώστε να σταθεροποιηθεί η παροχή τροφίμων στους πρόσφυγες από τη Συρία.
  • Συνεισφορά στο Περιφερειακό Κατεπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αντιμετώπιση της Συριακής Κρίσης (Ταμείο Madad), για τη στήριξη των προσφύγων από τη Συρία (σε οποιαδήποτε χώρα εκτός ΕΕ) του ίδου ποσού με αυτό της ΕΕ, ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου να ανέλθει σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
  • Συνεισφορά αντίστοιχη με τη χρηματοδότηση της ΕΕ ύψους 1,8 δισ. ευρώ στο Καταπιστευματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για τη Σταθερότητα και την Αντιμετώπιση των Βαθύτερων Αιτίων της Παράτυπης Μετανάστευσης και του Εκτοπισμού Ατόμων στην Αφρική.
  • Άμεση χρήση των πόρων χρηματοδότησης (άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ) που μεταβιβάζονται τώρα στα κράτη μέλη για να εφαρμόσουν εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας-Συνόρων.
  • Εξέταση της χρήσης των τρεχουσών προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη μέτρων που σχετίζονται με τη μετανάστευση, με σκοπό να προταθούν ενδεχομένως αλλαγές στην Επιτροπή.

 
Εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για το άσυλο
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δεσμευθούν να λάβουν επείγοντα μέτρα για να μεταφέρουν, να υλοποιήσουν και να εφαρμόσουν πλήρως τη νομοθεσία της ΕΕ η οποία καλύπτει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχής, τις διαδικασίες ασύλου και τα κριτήρια χορήγησης ασύλου.
 
Επόμενα νομοθετικά μέτρα

  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να επιταχύνουν την εξέταση των ακόλουθων προτάσεων που έχει υποβάλει η Επιτροπή:
  • Ασφαλείς χώρες καταγωγής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας
  • Τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου προκειμένου να θεσπιστεί μηχανισμός μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις κρίσεων

 
Η Επιτροπή θα υποβάλει τις ακόλουθες νέες προτάσεις:

  • Δημιουργία Ευρωπαϊκού Συστήματος Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και επέκταση της εντολής του FRONTEX (Δεκεμβρίος 2015)
  • Δέσμη μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της μπλε κάρτας (Μάρτιος 2016)
  • Περαιτέρω αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου (Μάρτιος 2016).
  • Πρόταση για ένα διαρθρωμένο σύστημα επανεγκατάστασης (Μάρτιος 2016)

 

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2: Χρηματοδοτική στήριξη στα κράτη μέλη
 
 

 

Μακροπρόθεσμη   χρηματοδότηση 2014-2020

Πρώτες   πληρωμές το 2015 της μακροχρόνιας χρηματοδότησης

Επείγουσα   χρηματοδότηση

 

Χρηματοδότηση του ΤΑΜΕ

Χρηματοδότηση του ΤΕΑ-Σύνορα

 Χρηματοδότηση του   ΤΕΑ-Αστυνομία

 ΣΥΝΟΛΟ χρηματοδοτήσεων ΤΑΜΕ και ΤΕΑ

Πρώτη   πληρωμή προχρηματοδότησης ΤΑΜΕ (Πράσινο/Έντονοι χαρακτήρες = Πληρώθηκε)

Πρώτη   πληρωμή προχρηματοδότησης ΤΕΑ (Πράσινο/Έντονοι χαρακτήρες = Πληρώθηκε)

ΤΑΜΕ:   αιτηθείσα και πληρωθείσα βοήθεια έκτακτης ανάγκης

ΤΕΑ-Σύνορα:   αιτηθείσα και πληρωθείσα βοήθεια έκτακτης ανάγκης

Αυστρία

64.533.977 ευρώ

14.162.727 ευρώ

12. 162.906 ευρώ

90.859.610   ευρώ

4.937.378.39 ευρώ

1.858.229,31 ευρώ

5.030.000 ευρώ

 

Βέλγιο

89.250.977 ευρώ

17.519.321 ευρώ

17.903.270 ευρώ

124.673.568   ευρώ

6.878.531,95 ευρώ

2.745.441,37 ευρώ

 

 

Βουλγαρία

10.006.777 ευρώ

40.366.130 ευρώ

32.002.293 ευρώ

82.375.200   ευρώ

700.474,39 ευρώ

5.093.194,61 ευρώ

4.150.000 ευρώ

 

Κροατία

32.308.677 ευρώ

34.507.030 ευρώ

8.117.257 ευρώ

74.932.964   ευρώ

1.199.366,00 ευρώ

3.829.363,79 ευρω

 

 

Κύπρος

17.133.800 ευρώ

35.609.771 ευρώ

19.095.426 ευρώ

71.838.997   ευρώ

2.261.607,39 ευρώ

2.983.700,09 ευρώ

940.000 ευρώ

 

Τσεχική Δημοκρατία

26.185.177 ευρώ

14.381.484 ευρώ

17.029.012 ευρώ

57.595.673   ευρώ

1.937.962,39 ευρώ

2.252.914,72 ευρώ

 

 

Δανία

 

10.322.133 ευρώ

 

10.322.133   ευρώ

 

722.549,31 ευρώ

 

 

Εσθονία

10.156.577 ευρώ

21.781.752 ευρώ

13.480.269 ευρώ

45.418.598   ευρώ

406.263,08 ευρώ

2.468.341,47 ευρώ

 

 

Φινλανδία

23.488.777 ευρώ

36.934.528 ευρώ

15.682.348 ευρώ

76.105.653   ευρώ

3.089.714,39 ευρώ

3.708.381,32 ευρώ

 

 

Γαλλία

265.565.577 ευρώ

84.999.342 ευρώ

70.114.640 ευρώ

420.679.559   ευρώ

20.061.340,39 ευρώ

12.401.478,74 ευρώ

8.980.000 ευρώ

 

Γερμανία

208.416.877 ευρώ

51.753.437 ευρώ

79.504.401 ευρώ

339.674.715   ευρώ

15.499.181,39 ευρώ

9.411.698,66 €

7.030.000 ευρώ
Περαιτέρω αιτήσεις που εκκρεμούν

 

Ελλάδα

259.348.877 ευρώ

166.814.388 ευρώ

20.489.650 ευρώ

446.652.915   ευρώ

18.154.421,39 ευρώ

15.039.082,66 ευρώ

1.180.000 ευρώ
Περαιτέρω αιτήσεις που εκκρεμούν

7.500.000 ευρώ

Ουγγαρία

23.713.477 ευρώ

40.829.197 ευρώ

20.663.922 ευρώ

85.206.596   ευρώ

1.687.943,39 ευρώ

4.304.518,33 ευρώ

5.210.000 ευρώ

1.490.000 ευρώ

Ιρλανδία

19.519.077 ευρώ

 

9.243.080 ευρώ

28.762.157   ευρώ

1.587.535,39 ευρώ

647.015,60 ευρώ

 

 

Ιταλία

310.355.777 ευρώ

156.306.897 ευρώ

56.631.761 ευρώ

523.294.435   ευρώ

22.074.904,39 ευρώ

17.142.206,06 ευρώ

13.660.000 ευρώ

5.460.000 ευρώ

Λετονία

13.751.777 ευρώ

15.521.704 ευρώ

16.941.431 ευρώ

46.214.912   ευρώ

962.624,39 ευρώ

2.303.919,45 ευρώ

 

 

Λιθουανία

9.632.277 ευρώ

178.704.873 ευρώ

16.120.656 ευρώ

204.457.806 ευρώ

674.259,39 ευρώ

13.716.537,03 ευρώ

 

 

Λουξεμβούργο

7.160.577 ευρώ

5 400,129 ευρώ

5 400,129 ευρώ

14.663.395   ευρώ

557.240,39 ευρώ

525.197,26 ευρώ

 

 

Μάλτα

17.178.877 ευρώ

5 400,129 ευρώ

5 400,129 ευρώ

79.256.581   ευρώ

1.202.521,39 ευρώ

5.227.439,28 ευρώ

 

 

Κάτω Χώρες

94.419.077 ευρώ

5 400,129 ευρώ

5 400,129 ευρώ

156.569.130   ευρώ

8.940.685,39 ευρώ

4.596.203,71 ευρώ

2.150.000 ευρώ

 

Πολωνία

63.410.477 ευρώ

5 400,129 ευρώ

5 400,129 ευρώ

151.817.830   ευρώ

4.857.553,48 ευρώ

6.188.514,71 ευρώ

 

 

Πορτογαλία

32.776.377 ευρώ

5 400,129 ευρώ

5 400,129 ευρώ

70.369.524   ευρώ

2.369.946,39 ευρώ

2.705.442,04 ευρώ

 

 

Ρουμανία

21.915.877 ευρώ

5 400,129 ευρώ

5 400,129 ευρώ

120.217.550   ευρώ

1.710.161,39 ευρώ

6.893.717,11 ευρώ

 

 

Σλοβακία

10.980.477 ευρώ

5 400,129 ευρώ

5 400,129 ευρώ

34.964.480   ευρώ

915.353,39 ευρώ

1.678.880,21 ευρώ

 

 

Σλοβενία

14.725.477 ευρώ

5 400,129 ευρώ

5 400,129 ευρώ

55.276.617   ευρώ

1.030.783,39 ευρώ

2.883.032,60 ευρώ

 

 

Ισπανία

257.101.877 ευρώ

5 400,129 ευρώ

5 400,129 ευρώ

506.695.959   ευρώ

18.179.131,39 ευρώ

18.348.545,74 ευρώ

 

 

Σουηδία

118.536.877 ευρώ

11.518.706 ευρώ

5 400,129 ευρώ

151.112.784   ευρώ

10.790.281,39 ευρώ

2.280.313,49 ευρώ

 

 

Ηνωμένο Βασίλειο

370.425.577 ευρώ

άνευ αντικειμένου

άνευ αντικειμένου

370.425.577   ευρώ

27.483.790,39 ευρώ

άνευ αντικειμένου

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

2.392.000.002 ευρώ

1.207.730.043 ευρώ

662.000.000 ευρώ

4.440.434.918 ευρώ

180.150.956,48 ευρώ

151.955.858,67 ευρώ

48.330.000 ευρώ

14.450.000,00 ευρώ

 
Παράρτημα 3: Συνεισφορές των κρατών μελών και της Επιτροπής στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα
 
(2014 και 2015, έως τις 13/09) [πηγή: Ιστότοπος του ΠΕΠ]

σε χιλιάδες  ευρώ

31/12/2014

13/9/2015

5 χρόνια κατά μέσο όρο

 

 

 

 

Αυστρία

946

0

653

Βέλγιο

20,436

9,253

19,223

Βουλγαρία

111

101

73

Κύπρος

8

4

4

Κροατία

0

0

6

Τσεχική   Δημοκρατία

121

90

169

Δανία

54,770

40,428

41,684

Εσθονία

151

0

104

Φινλανδία

27,892

17,345

22,232

Γαλλία

18,392

14,164

20,588

Γερμανία

240,947

117,315

158,172

Ελλάδα

30

0

51

Ουγγαρία

41

0

30

Ιρλανδία

17,069

13,869

16,766

Ιταλία

25,311

19,734

18,458

Λετονία

0

0

4

Λιθουανία

32

10

16

Λουξεμβούργο

9,709

8,487

8,806

Μάλτα

0

0

0

Κάτω   Χώρες

70,969

75,099

61,637

Πολωνία

0

0

219

Πορτογαλία

8

0

18

Ρουμανία

0

0

6

Σλοβακία

12

0

10

Σλοβενία

33

28

48

Ισπανία

6,174

3,653

14,790

Σουηδία

74,770

3,775

60,800

Ηνωμένο   Βασίλειο

327,453

230,733

231,297

 

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

895,386

554,087

675,863

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΕ

297,340

157,190

238,933

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΕ + Κράτη μέλη

1.192.726

711,277

914,796