ΚοινωνίαΑρχείο

Υπόμνημα στον Φίλη για την δημιουργία Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου στην Αργολίδα

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, το οποίο κοινοποιήθηκε επίσης στους τρεις βουλευτές του νομού, καθώς και στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (Κωστούρο, Χειβιδόπουλο, Τατούλη), υπέβαλε ο Σύλλογος Γονέων του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Αργολίδας με αίτημα την δημιουργία αντίστοιχου Λυκείου σε συνδυασμό με την κάλυψη των κενών της ήδη υπάρχουσας σχολικής δομής.

Όπως αναφέρεται από τον Σύλλογο Γονέων:
Το Δ.Σ. του Συλλόγου του Ε.Ε.Γ.Α. με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας  εκφράζει την λύπη του για την μη ίδρυση και κατ΄ επέκτασιν λειτουργίας των Λυκειακών  τάξεων Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου Αργολίδας.

Οι απόφοιτοι μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου ευρίσκονται εκτός εκπαιδευτικού πλαισίου.

Μένοντας στα σπίτια τους χωρίς φοίτηση σε σχολικό πλαίσιο υπάρχουν επιπτώσεις:
1. Σε γνωστικό επίπεδο : διακοπή της γενικής μαθησιακής δραστηριότητας όσο και της εξειδικευμένης γνώσης που αφορά στην ειδικότητα τους.
2. Σε κοινωνικό – συναισθηματικό επίπεδο : αίσθημα απώλειας ,  εκδηλώσεις άγχους, απουσία επικοινωνίας με ομάδα συμμαθητών και πτώση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Η μη κάλυψη των λειτουργικών κενών στο Ε.Ε.Γ.Α. και κατ΄ επέκτασιν στις υπό ίδρυση Λυκειακές τάξεις στερούν από αυτά τα χαρισματικά παιδιά το δικαίωμά τους  στην εκπαίδευση. Καλύπτοντας τα κενά (κάτι που περιμένουμε εδώ και πέντε χρόνια ) θα αισθανθούμε  και εμείς οι γονείς ότι ζούμε σε ένα κράτος ισονομίας και δικαίου που δεν θα περιθωριοποιεί τις συγκεκριμένες ομάδες του μαθητικού πληθυσμού.

Σε συνέχεια  των ανωτέρω

Υποβάλαμε υπόμνημα και  Παρακαλούμε για την υλοποίηση του αιτήματός μας μιας και θεωρούμε αλλά και παράλληλα τεκμηριώνουμε ότι η ικανοποίησή του αποτελεί ένα βήμα στήριξης και ανάπτυξης του Δημόσιου Σχολείου.
 

Λίγα λόγια για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αργολίδας:

Το Ε.Ε.Γ.Α. είναι το μοναδικό Ειδικό Επαγγελματικό  Γυμνάσιο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο οποίο προσέρχονται μαθητές από πέντε  τουλάχιστον Δήμους (Ναυπλιέων ,Άργους Μυκηνών,  Επιδαύρου, Τρίπολης και Μεγαλόπολης ), η έδρα του είναι τα Λευκάκια Ναυπλίου. (Έχει 60 παιδιά και η ζήτηση είναι για 80 και πλέον ).

Το εγχείρημα που ονομάζεται Ε.Ε.Γ.Α. αποτελεί ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, στις ιδέες, στη γνώση και στο μέλλον, για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ένα σχολείο που αναδεικνύει τον  πολιτισμό αυτής της χώρας , χωρίς κοινωνικές, οικονομικές, μορφωτικές, ή πολιτισμικές διακρίσεις και ανισότητες.

Το Ε.Ε.Γ.Α. έχει στόχο την προετοιμασία των παιδιών ώστε να μπορούν να πατούν στέρεα πάνω σε αξίες και αρχές και να αναπτύσσουν αυτόνομη δράση, συλλογικό και κοινωνικό πνεύμα να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική ζωή και να έχουν ίσες  ευκαιρίες εργασιακής εντάξεως.