Site icon Αρχείο anagnostis.org

Προτάσεις του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Προτάσεις του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Στο πλαίσιο σύνταξης του νέου αναπτυξιακού νόμου, διοργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, φορέων του τόπου με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας κ. Λ. Λαμπριανίδη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η  συγκέντρωση και υποβολή προτάσεων για τον υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό νόμο.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν, ώστε ο νέος νόμος να δώσει ουσιαστικά κίνητρα στις υφιστάμενες επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν, αλλά και στις νέες επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να επενδύσουν στην Αρκαδία.

Για τα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις επιτοκίου και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία έκανε λόγο στην διάρκεια της τοποθέτησής του ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, καθ. Λόης Λαμπριανίδης ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την έμφαση που δίνεται στην ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων αλλά και των καινοτόμων, που βοηθούν στην υποκατάσταση των εισαγωγών.

Όπως ανέφερε και ο κ. Λαμπριανίδης ο νέος αυτός νόμος θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και θα τις ενισχύσει. Τα Επιμελητήρια ζητούν ενίσχυση για τις επιχειρήσεις, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης και αντί να δώσουμε κυρίως ενισχύσεις με τη μορφή επιχορηγήσεων θα δώσουμε επιχορηγήσεις φορολογικές και άλλου τύπου χρηματοδοτικά εργαλεία σε κάποιες επιχειρήσεις, τόνισε.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Αρκαδίας είναι οι ακόλουθες:

α) Να μπορούν να υποβληθούν προτάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η προκήρυξη ανά εξάμηνο καθυστερεί έτοιμους και σοβαρούς επενδυτές. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης της κάθε επενδυτικής πρότασης. Θα πρέπει να εξαλειφθούν φαινόμενα του παρελθόντος που ο χρόνος αξιολόγησης έφθανε ακόμη και τα δύο χρόνια.

β) Να μειωθεί το minimum ποσό που μπορεί να υποβάλει πρόταση κάθε επενδυτής, δεδομένου ότι το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές.

γ) Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σχετικά με τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου με κριτήριο το μέγεθος των επιχειρήσεων, καθώς και το αν είναι υφιστάμενη ή νέα επιχείρηση. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για τις παλιές επιχειρήσεις, επαναφορά των αφορολόγητων αποθεματικών και έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ για τις νέες να ισχύσει σαν κίνητρο το ποσοστό επιχορήγησης.

Τα αφορολόγητα αποθεματικά για επενδυτικούς σκοπούς, θα πρέπει να ισχύουν όπως προβλεπόταν στον Νόμο 3299/2004. Πιο συγκεκριμένα, να έχει την δυνατότητα η επιχείρηση, εφόσον προβλέπεται στον σχεδιασμό της, να υλοποιεί το 100% της προγραμματισμένης επένδυσης, κάνοντας χρήση του συνόλου της φορολογικής απαλλαγής που προβλέπεται, μέσα στην επόμενη χρήση. Όλα τα παραπάνω κίνητρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποδίδονται στις επιχειρήσεις με γρήγορες διαδικασίες.

δ) Θα πρέπει να επεξεργαστούμε κίνητρα και για τις επιχειρήσεις που έχουν μεικτή δραστηριότητα (μεταποιητικές και εμπορικές), δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν μεικτή δραστηριότητα.

ε) Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο νέος νόμος θα πρέπει να είναι κωδικοποιημένος και αυτό μπορεί να γίνει αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων νόμων, καθώς και των τροποποιήσεων αυτών, προσαρμοσμένες στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της οικονομίας. Να μην επιδέχεται τροποποιήσεων και ερμηνειών, εκτός αν παραστεί ανάγκη από την εξέλιξη των συνθηκών της οικονομίας.

στ) Στον αναπτυξιακό νόμο ορίζεται σαν κριτήριο βαθμολόγησης η καινοτομία των επιχειρήσεων, συνεπώς θα πρέπει να ορίσουμε ακριβώς τι εννοούμε καινοτομία, γιατί δεν μπορεί να βαθμολογούνται οι προτάσεις κατά το πώς αντιλαμβάνεται την καινοτομία ο κάθε αξιολογητής.

ζ) Η μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και των δικαιολογητικών που πολλές φορές απαιτούνται θα κάνει πιο γρήγορη την αξιολόγηση, ενώ σημαντικό θα είναι να εκδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι ΚΥΑ που θα αφορούν το νέο αναπτυξιακό νόμο.

η) Χρηματοδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου σε φορείς διαχείρισης επιχειρηματικών πάρκων και θερμοκοιτίδων για την διαμόρφωση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, με σκοπό την εγκατάσταση σε αυτές επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Η συγκέντρωση πολλών ομοειδών επιχειρήσεων θα βοηθήσει στην δημιουργία συστάδων, ενώ θα διευκολυνθούν και οι διαδικασίες αδειοδότησής τους.
 

Exit mobile version