ΚοινωνίαΑρχείο

Μπλόκο στο εργοστάσιο απορριμμάτων της Πελοποννήσου βάζει ο Τσιρώνης

Ότι περνάει από το χέρι του κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προκειμένου να τελειώσει πριν καν αρχίσει τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων υπό τη μορφή ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, μένοντας αμετακίνητος στις απόψεις του και παρακινούμενος ενδεχομένως και από προσωπικά κίνητρα λόγω της κόντρας του με τον Πέτρο Τατούλη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα tovima.gr, στο περιθώριο της συνάντησής του με την Επίτροπο Corina Cretu, γνωστοποίησε ότι εισηγήθηκε αρνητικά στο ερώτημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το αν πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μια και δεν συμβαδίζει με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που ο ίδιος θέσπισε πριν από μερικούς μήνες.

«Δεν μπορούμε να αλυσοδέσουμε μια περιοχή για 28 χρόνια σε μια πανάκριβη σύμβαση» φέρεται να δήλωσε και πρόσθεσε πως στη συγκεκριμένη σύμβαση «οι χωροθετήσεις είναι κεντροβαρείς, δεν προβλέπει in situ στον δήμο διαλογή των βιοαποβλήτων του, δεν προβλέπει πού θα πηγαίνουν τα προδιαλεγμένα, τα κατευθύνει όλα στις κεντρικές δομές». Επιπλέον, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει αναθεωρηθεί όπως απαιτείται το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) της Περιφέρειας Πελοποννήσου – δεν το συνέταξε ο ΦΟΣΔΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).
 

Ο κ.Τσιρώνης διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με το είδος της επένδυσης στα έργα διαχείρισης αποβλήτων, δηλαδή εάν θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ ή όχι, αλλά με το εάν οι συμβάσεις είναι στην κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος. Σχετικά με τον νέο ΕΣΔΑ, επειδή έχει κατηγορηθεί ότι στον νέο σχεδιασμό υπάρχουν ζητήματα διαδικαστικού και νομικού περιεχομένου, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι ο νόμος 4042/2012 δεν προέβλεπε τη νομική μορφή που θα έχει, η οποία θα καθοριστεί με νέα ρύθμιση.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, που ως γνωστόν δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον υπουργό.

Σε ότι αφορά πάντως τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές, για τα οποία η Ελλάδα έχει καταδικαστεί με «βαρύ» πρόστιμο, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι το πρόστιμο του τρέχοντος εξαμήνου μειώθηκε σε 10,4 εκατ. ευρώ και πρέπει να καταβληθεί μέσα στις επόμενες 45 ημέρες.

Αυτή τη στιγμή παραμένουν ενεργοί 49 ΧΑΔΑ και άλλοι 161 ανενεργοί αλλά μη αποκατεστημένοι. Για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει, το πρόστιμο μειώνεται κατά 40.000 ευρώ, ενώ όταν αποκαθίσταται, επιπλέον 40.000 ευρώ.