ΕυρώπηΑρχείο

Τουρκία, Συρία, Λιβύη, Κουντούζ: Το ΕΚ ζητά μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σε συζήτηση, την Τετάρτη, τη διεξαγωγή πλήρους και ανεξάρτητης έρευνας για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Κουντούζ του Αφγανιστάν και κάλεσαν την ΕΕ να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη συνεργασία με την Τουρκία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Σε ξεχωριστή συζήτηση, την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στη Λιβύη.
 
Συρία – απαιτείται ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επέκριναν τη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία και τόνισαν ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης. Η συντριπτική πλειοψηφία τόνισε ότι μία στρατιωτική επέμβαση δεν θα μπορούσε από μόνη της να επιλύσει τα υποκείμενα αίτια της σύγκρουσης. Πολλοί ανέφεραν ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης, φέρνοντας τις ΗΠΑ και τη Ρωσία πιο κοντά, καθώς και να εργαστεί για την επίτευξη συνεργασίας μεταξύ του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων περιφερειακών παραγόντων, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων.
 
Τουρκία – συνεργασία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αλλά και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η προσφυγική κρίση και τα προβλήματα στη Συρία δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς τη στενή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, επεσήμαναν πολλοί ευρωβουλευτές. Τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της στήριξης της ΕΕ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ενώ κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά της ελευθερίας του Τύπου και της κουρδικής μειονότητας. Ενόψει και των γενικών εκλογών του Νοεμβρίου, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξει κλίμα συμβιβασμού μεταξύ των Τούρκων πολιτικών ηγετών. Οι ευρωβουλευτές εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς το αν θα πρέπει να ανοιχθούν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης.
 
Βομβαρδισμός νοσοκομείου στην Κουντούζ – άμεση διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τα βαθιά συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών της αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής κατά του νοσοκομείου Κουντούζ στις 3 Οκτωβρίου και απέτισαν φόρο τιμής στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Ζήτησαν να διεξαχθεί πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα και τόνισαν ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη μίας τέτοιας τραγωδίας.
 
Λιβύη – κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Η συμφωνία μεταξύ των διαφορετικών παρατάξεων στη Λιβύη μετά τη διαμεσολάβηση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ Bernardino Leon αποτελεί μία “τελευταία ευκαιρία” και θα πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη το βράδυ της Τρίτης. Όλα τα τρία κόμματα πρέπει να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στα δεινά του λαού της Λιβύης, να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση μεταναστών, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές και κάλεσαν την ΕΕ να ενισχύσει την στήριξη της προς τη Λιβύη.