ΆρθροΑρχείο

Το κράτος, το αυτοδιοικητικό ζήτημα και η Ανάπτυξη

ΔΕΝ είναι λίγες οι φορές που στην χώρα μας μιλάμε για αυτοδιοίκηση και δεν ξέρουμε τι λέμε. Αρκούμαστε στην εκλογή Δημάρχου ή Περιφερειάρχη και μένουμε με την ικανοποίηση πως εμείς τους εκλέξαμε και πως δεν τους διόρισε η κεντρική κυβέρνηση. Κάτι είναι κι αυτό βέβαια το να έχεις αιρετά συμβούλια και όχι διορισμένα. Είναι όμως πραγματική αυτοδιοίκηση;

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ απ το τι αντιπροσωπεύει πολιτικά ο κάθε δήμαρχος και ο κάθε περιφερειάρχης, ελάχιστα μπορούν άμεσα να παρέμβουν στην ανάπτυξη ενός τόπου. Ο κεντρικός αναπτυξιακός σχεδιασμός καθορίζει το πώς θα είναι ο περιφερειακός και μειώνει τις πιθανές αποκλίσεις που μπορούν να προκληθούν από την τοπική ή την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Η ΛΑΘΕΜΕΝΗ επιλογή των δημάρχων κλπ προς την κεντρική εξουσία του «δώσε πόρους» θα πρέπει να σταματήσει και οι δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα πρέπει να ζητούν την δυνατότητα παρέμβασης και στο νομικό μέρος της «ανάπτυξης» διεκδικώντας για την περιοχή τους προϋποθέσεις νομικές και όχι μόνο αναπτυξιακές υποδομές, όπως κάνουν σήμερα.

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ απ τον κεντρικό σχεδιασμό της διάθεσης του ΕΣΠΑ, παραδείγματος χάρη, δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές κατευθύνσεις της τοπικής ανάπτυξης αφού θα διέπεται απ την λογική της ισοκατανομής και της δημιουργίας κεντρικών προτεραιοτήτων. Σε αυτό τον προβληματισμό θα πρέπει να ενταθούν κατευθύνσεις ανάπτυξης με βάση της τοπικές προτεραιότητες, αλλά και επιλογές στόχων με βάση την αποδοτικότητα των επενδύσεων αλλά και τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

ΙΣΩΣ το γερμανικό αυτοδιοικητικό μοντέλο να μπορούσε να αποτελέσει μπούσουλα για την αυτοτελή ανάπτυξη των δήμων και των περιφερειών, πράγμα που θα σήμαινε σοβαρές εν μέρει παρεμβάσεις σε φορολογικά , εκπαιδευτικά κλπ. θέματα, δημιουργώντας παράλληλα αυτοτελείς φόρους και πόρους για την ιδία συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Έτσι δεν θα χρειαζόταν να παρακαλάει ο Καμπόσος για την πλατεία του Άργους ή να συγκρούεται ο Τατούλης με κάποιον υφυπουργό περιβάλλοντος για τα σκουπίδια.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ όμως και κανένας πολιτικός χώρος απ τους φασίστες έως το ΚΚΕ δεν προτείνει ένα τέτοιο μοντέλο αυτοδιοίκησης; Είναι τόσο χαζοί όλοι αυτοί και έξυπνοι όσοι το προτείνουν; Φυσικά δεν είναι. Ξέρουν πολύ καλά πως το σημερινό μοντέλο ελέγχεται απ την κεντρική διοίκηση, αναπαραγάγει σχέσεις υποτέλειας και διαφθοράς, μα πάνω απ όλα κρατάει τον έλεγχο των πάντων κι αυτό είναι που τους ενδιαφέρει, πώς να ελέγχουν τους ανθρώπους, αλλιώς και οι δήμαρχοι θα καλούσαν συνελεύσεις πολιτών πριν αποφασίσουν πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα σκουπίδια, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι ζώνες οικιστικού ελέγχου κ. α.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβανομένης, σκοτώνουν την ανάπτυξη.

 

(Άκης Ντάνος)