Κρέτσου σε Σπυράκη: Κονδύλια από τα ταμεία συνοχής για την προσφυγική κρίση

Ερώτηση για τη δυνατότητα αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ στην νέα προγραμματική περίοδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έντονο προσφυγικό πρόβλημα απηύθυνε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη στην Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Open Days 2015 παρουσία μελών της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Επιτροπής των Περιφερειών.
Η κ. Σπυράκη, αφού τόνισε την αδυναμία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίσουν το έκτακτο πρόβλημα με τους πρόσφυγες, ζήτησε από την Επίτροπο να μάθει αν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα και αν η Επιτροπή σχεδιάζει να παράσχει τεχνική βοήθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στις τοπικές αρχές.
Η Επίτροπος Κρέτσου, απαντώντας στην κ. Σπυράκη, αφού αναγνώρισε τη σημασία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι ορισμένες δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον υπάρχοντα κοινοτικό προϋπολογισμό και ειδικότερα από τα ταμεία συνοχής. Μάλιστα η κ. Κρέτσου έκανε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως η Επιτροπή μπορεί να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και να στείλει ειδικούς ώστε να βοηθήσουν τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να απορροφήσουν κονδύλια, όπως για παράδειγμα για την ανακαίνιση κτηρίων που προορίζονται για τη φιλοξενία προσφύγων ή για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.