ΕυρώπηΑρχείο

Καρβούνης: «Η Ευρώπη στηρίζει οικονομικά και πρακτικά την Ελλάδα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης»

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ανέφερε ότι πρόκειται για το «μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» και διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Για αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε την ενίσχυση των μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπισή του – μεταξύ άλλων με τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, αλλά και με την έμπρακτη στήριξη των χωρών υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Ο κ. Καρβούνης σημείωσε ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, ούτως ώστε οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα να μπορέσουν να προωθηθούν σε άλλες χώρες, και εξήρε την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα. Ωστόσο, επιβεβαίωσε το δικαίωμα που έχει κάθε ευρωπαϊκό κράτος να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα, εάν θεωρεί ότι απειλείται η δημόσια τάξη στο εσωτερικό του, ενώ υπογράμμισε ότι η συμφωνία Σένγκεν αποτελεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα πρέπει να διατηρηθεί. Τόνισε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αύξηση των κονδυλίων του 2015 και του 2016 για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τη συμβολή όλων των χωρών της ΕΕ με εθνικά κονδύλια.
Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι το ζήτημα που ανακύπτει είναι η απορρόφηση και κατάλληλη διαχείριση των κονδυλίων που διατίθενται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ έχει αποσπάσει κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαφόρων ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η FRONTEX και η EASO, στην Ελλάδα. «Η Ευρώπη φυσικά είναι στο πλευρό της Ελλάδας, για να τη στηρίξει και οικονομικά αλλά και με τεχνική βοήθεια» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί δύο κρίσεις ταυτόχρονα, την οικονομική και την προσφυγική.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Καρβούνης εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης και κάλεσε σε κινητοποίηση και άλλους παράγοντες της ελληνικής κοινωνίας, ούτως ώστε η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης να γίνει με τρόπο οργανωμένο σε μάκρος χρόνου.