ΚοινωνίαΑρχείο

Μαθαίνοντας για το περιβάλλον

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» η οποία καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων κατά την 2η Εβδομάδα του Οκτωβρίου κάθε έτους, ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, υλοποίησε δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με Σχολεία εντός και πλησίον της προστατευόμενης περιοχής. Οι δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου 12-16.10.2015 και παρουσιάζονται επιγραμματικά στη συνέχεια.
 

  • (12.10.2015) Στο Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού προβλήθηκε η θεματική παρουσίαση «Καταφύγια άγριας ζωής στον Πάρνωνα». Την παρουσίαση παρακολούθησαν 26 μαθητές οι οποίοι ενημερώθηκαν κατά κύριο λόγο για τα 7 καταφύγια άγριας ζωής εντός της προστατευόμενης περιοχής και τη διαχείρισή τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • (14.10.2015) Το 9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης επισκέφτηκε την Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης της συστάδας δενδρόκεδρου Μονής Μαλεβής. Οι 15 μικροί μαθητές και οι συνοδοί τους παράλληλα με τη σύντομη πεζοπορία τους στο δάσος ενημερώθηκαν για το εξαιρετικά ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα, τα σπάνια ζώα και μοναδικά φυτά της περιοχής.  
  • (15.10.2015) Στο Δημοτικό Σχολείο Άστρους παρουσιάστηκαν ανά τάξη τρεις θεματικές παρουσιάσεις. Τις παρουσιάσεις παρακολούθησαν 120 περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί, πιο συγκεκριμένα, οι τάξεις Α-Β παρακολούθησαν το θέμα «Οι μύθοι του Αισώπου και τα ζώα της προστατευόμενης περιοχής», οι τάξεις Γ-Δ το «Ανακύκλωση στα απορρίμματα, ας τους δώσουμε μια ΔΕΥΤΕΡΗ ευκαιρία!» και οι τάξεις Ε-Στ το «Ένας μικρός βοτανικός κήπος στον Πλάτανο Αρκαδίας».
  • (16.10.2015) Στο Γυμνάσιο Τροπαίων, οι 17  μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας της Γ τάξης παρακολούθησαν το θέμα «Προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού και Φορέας Διαχείρισης» ενώ στη συνέχεια οι 35 μαθητές του υπόλοιπου Σχολείου παρακολούθησαν το θέμα «Ανακύκλωση στα απορρίμματα, ας τους δώσουμε μια ΔΕΥΤΕΡΗ ευκαιρία!».

 

Το ενημερωτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την επιμέλεια των παρουσιάσεων παρήχθη στο πλαίσιο του Πακέτου εργασίας 1: Προστασία και Διατήρηση των ειδών χλωρίδας, πανίδας και των τύπων οικοτόπων, του Υποέργου 1 της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» του ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013.