ΠολιτικήΑρχείο

Υπεραμύνεται του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ο Γκιόλας

Αναφορικά με τις αιτιάσεις και τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι στρέφονται κατά του νέου νομοσχεδίου που ρυθμίζει το πεδίο των ΜΜΕ, σας παραθέτω, ενόψει και της συζήτησης του ως άνω νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, απόσπασμα από την τοποθέτησή μου στην Κοινή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η οποία επεξεργάστηκε χθες (21-10-2015) το νομοσχέδιο.  

«… Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει τη λαϊκή εντολή να πραγματοποιήσει όλες τις αλλαγές που θα φέρουν τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα μέρος από την ορθολογική και δημοκρατική μεταρρύθμιση που η Κυβέρνηση επαγγέλθηκε με γνώμονα την αξιοκρατία και την τήρηση της νομιμότητας  για όλους.

Παρόλα αυτά όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι:
Α. Το νομοσχέδιο είναι αναχρονιστικό, ανάγεται στο παρελθόν και αφορά μόνο τον τρόπο ρύθμισης της λειτουργίας της αναλογικής τηλεόρασης. Τι σημαίνει όμως αναλογικό και τι ψηφιακό πρόγραμμα; Αλλάζει κάτι πέραν των τεχνικών δεδομένων;

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση έχουμε δημόσια προβολή εικόνας από μέσο μαζικής επικοινωνίας. Δηλαδή, δυνατότητα μετάδοσης χωρικά στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με εν δυνάμει αποδέκτες το σύνολο των πολιτών που διαμένουν στη χώρα. Αυτά τα στοιχεία και οι σταθερές ισχύουν και παραμένουν τα ίδια με την εφαρμογή και των δυο προγραμμάτων. Δεν αλλάζει τίποτα. Συνεπώς, το επιχείρημά τους δεν ευσταθεί.

Λένε, επίσης, ότι:
Β. «Ο Υπουργός Επικρατείας διαχειρίζεται αυταρχικά, απολυταρχικά και δεν ξέρω πως αλλιώς τη χορήγηση αδειών και τη λειτουργία των παρόχων». Ουδέν ανακριβέστερον. Οι τεχνικές προϋποθέσεις, οι όροι ως προς τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό, ο καθορισμός του περιεχομένου των τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς και το τίμημα και ο χρόνος ισχύος της αδείας δεν είναι ρητά καθορισμένα από το νόμο;

Εκείνο που μένει χωρίς να έχει προσδιοριστεί είναι ο αριθμός των αδειών. Νομίζετε ότι θα ήταν δύσκολο να καθοριστεί σαν τέτοιος ένα νούμερο από το 5 έως το 10; Και γιατί το αναγάγετε σε τόσο σημαντικό και σπουδαίο στοιχείο; Αφού είναι βέβαιο ότι θα προσδιοριστεί εκ των πραγμάτων από την υπάρχουσα ζήτηση, τη δεδομένη στιγμή με το διαγωνισμό. Κι αν αυτό δεν σας πείθει, θα σας κάλυπτε αν προβλεπόταν ένας μέγιστος αριθμός των παρόχων, που θα ήταν πιθανό και να μην καλυφθεί; Εάν προτείνετε κάτι τέτοιο, να το συζητήσουμε.

Δεν έχετε, συνεπώς, λόγους να ενίστασθε, να μεμψιμοιρείτε και υποκριτικά να μας κατηγορείτε για πατερναλισμό και διαπλοκή.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και θα αλλάξουμε το θολό τηλεοπτικό τοπίο. Θα το καταστήσουμε διαφανές, ποιοτικό, πλουραλιστικό, επαναφέροντας την ισονομία, τη δημοκρατία και τη νομιμότητα στο χώρο των ΜΜΕ.

Θα κάνουμε δηλαδή ό, τι δεν επιδιώξατε γιατί δεν το θελήσατε εσείς! …».