ΕυρώπηΑρχείο

Ο σωτήριος αριθμός 112 που γνωρίζουν ελάχιστα οι Έλληνες

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης συναντήθηκε με τον Διευθυντή του ΕΚΑΒ και Πρόεδρο της ΕΕΝΑ (European Emergency Number Association – EENA) Δημήτρη Πύρρο, και αντάλλαξαν απόψεις για την προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τον αριθμό 112.

Ο αριθμός 112 έχει καθιερωθεί από την ΕΕ ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης και στην Ελλάδα λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.
Ωστόσο, σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του Δημ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν το 2007, η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας κ. Βιβιάν Ρέντινγκ είχε απαντήσει ότι «μόνο το 7% των Ελλήνων …οι λιγότεροι από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ (μ.ο. 35%) γνωρίζουν τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112».
Ο Δημ. Παπαδημούλης και ο Δημ. Πύρρος συνομίλησαν στο πλαίσιο εκδήλωσης της European Emergency Number Association – EENA, και συζήτησαν τρόπους για να βελτιωθούν οι διαδικασίες των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών, συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια των συμπολιτών μας, οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι αυτός ο αριθμός:  

  • μπορεί να τους συνδέσει άμεσα με τη αρμόδια υπηρεσία ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Λιμενικό, Γραμμή SOS 1056,  Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά)
  • χωρίς χρέωση (από σταθερό, κινητό ή δημόσιο τηλέφωνο -ακόμη και χωρίς κάρτα SIM ή τηλεκάρτα)
  • και με αυτόματο εντοπισμό του καλούντα