ΕυρώπηΑρχείο

Το πόρισμα της επιτροπής του ΕΚ για τη φοροδιαφυγή

Το ιδιότυπο και προνομιούχο φορολογικό καθεστώς του οποίου απολαμβάνουν οι πολυεθνικές είναι συνήθως νόμιμο. Είναι όμως και δίκαιο στα μάτια του “απλού” κόσμου που πληρώνει κανονικά τους φόρους του; Με αποφάσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το Λουξεμβούργο και Ολλανδία χορήγησαν “επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα στη Fiat Finance and Trade και στη Starbucks, αντίστοιχα”, τα είναι “είναι παράνομα” σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

Στο ΕΚ, η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους ευρωβουλευτές στους οποίους έχει ανατεθεί το θέμα , και θεωρήθηκε “σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης των επιθετικών φορολογικών πρακτικών των πολυεθνικών στην Ευρώπη”.

Η σύσταση του ΕΚ ψηφίζεται στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μετά τις 20>00 ώρα Ελλάδος, ενώ την επομένη παραχωρούν συνέντευξη Τύπου οι εισηγητές Ελίζα Φερέιρα (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και Μίκαελ Τόιρερ (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) καθώς και ο επικεφαλής της επιτροπής, Γάλλος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Αλέν Λαμασούρ και ο εισηγητής του ΕΛΚ για την αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων για τέτοιες διευκολύνσεις μεταξύ των κρατών μελών, Γερμανός ευρωβουλευτής, επίσης του ΕΛΚ, Μάρκους Φέρμπερ.

Η έκθεση Φέρμπερ χαρακτηρίζει απογοητευτική τη στάση των κρατών μελών στο θέμα αυτό και έχει κατατεθεί για ψηφοφορία στην ολομέλεια στις 27 Οκτωβρίου.

Τέλος, στις 16 Νοεμβρίου, η επιτροπή θα πραγματοποιήσει ειδική ακρόαση στην οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν αρνηθεί παρόμοιες προσκλήσεις από το ΕΚ για προηγούμενες ακροάσεις της ίδιας επιτροπής. Αυτή τη φορά, η Google και η Facebook δέχθηκαν να στείλουν εκπροσώπους.

Η ψηφοφορία του πορίσματος της επιτροπής στην ολομέλεια είναι προγραμματισμένη για το τέλος του ιδίου μήνα.

Στο γράφημά μας, τα φορολογικά έσοδα των κρατών μελών με καταγραφή των εσόδων από την άμεση και έμμεση φορολογία και τους φόρους σε κεφάλαιο, κατανάλωση και εργασία, καθώς και ο το ΑΕΠ κάθε χώρας.