ΡεπορτάζΑρχείο

Τραγική προειδοποίηση της φύσης για τις διαχρονικές αναλογικές ευθύνες που έχουμε όλοι έναντι της Ύδρας

Η δραματική προειδοποίηση της φύσης προς τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, που προκάλεσε ευτυχώς μόνον υλικές καταστροφές, αλλά δεν αφαίρεσε καμία ζωή όπως έγινε σε άλλες περιοχές  της χώρας, ελπίζουμε να είναι το τελικό κίνητρο για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μη ξανασυμβεί ποτέ πια τέτοια καταστροφή.

του Μανόλη Τσακίρη
Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας
Πρόεδρος του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας

Όλα ξεκίνησαν από τα μπαζωμένα γιοφύρια. Τόνοι από μπάζα εγκαταλείφθηκαν στην κοίτη των γιοφυριών, τέσσερα άχρηστα αυτοκίνητα  παρατημένα από χρόνια στη μέση της κοίτης  εμπόδιζαν με τη σειρά τους τον χείμαρρο των υδάτων της βροχής που πέρασε πάνω από τις πεζούλες, μεταφέροντας κορμούς δένδρων και άλλα φερτά υλικά τα οποία έκλεισαν τις διεξόδους, πλημμύρισαν σπίτια και κατέστρεψαν την υποδομή πολλών επιχειρήσεων.

Φωτο1 : Το μπαζωμένο λιμάνι της Ύδρας

 

Στην πορεία τα ορμητικά νερά παρέσυραν και βάρκες και άλλα αντικείμενα που ήταν εμπόδιο στην πορεία τους προς τη θάλασσα. Έτσι κι αλλιώς η βροχόπτωση ήταν πρωτοφανής.

Δεν είναι αυτή τη στιγμή η ώρα να αποδοθούν ευθύνες.  Όπως είπαμε, αυτές είναι αναλογικές  σε ορισμένους πολίτες και στην εκάστοτε δημοτική αρχή. Τώρα, πρέπει ενωμένοι να κλείσουμε τις πληγές μας. Ιδιαίτερα να αποζημιωθούν οι άνθρωποι, που τα σπίτια τους και η οικοσκευή τους καταστράφηκε ολοσχερώς.

Φωτο 2: Τα άχρηστα εγκαταλειμμένα εδώ και χρόνια αυτοκίνητα εμπόδισαν την πορεία του χειμάρρου προς τη θάλασσα

 

Ευτυχώς που τα δύο παιδιά του Παπα Γιώργη  ήταν στο σχολείο εκείνη την ώρα. Τα φύλαξε ο Θεός. Καταστράφηκε η οικοσκευή άλλων δέκα σπιτιών και η υποδομή πολλών επιχειρήσεων.

Ήταν συγκινητική η προσπάθεια των Υδραίων που μπήκαν στα σπίτια των συμπολιτών τους και νύχτα-μέρα δούλευαν για να βγάλουν τις λάσπες και τα νερά. Αξίζει να αναφέρω όσους θυμάμαι. Γιώργος Δασκαλάκης, ο γιός του Αριστείδη του Τσαγγάρη , ο Λαναράς, τα δυο παιδιά του Λυκούργου, οι γυναίκες της γειτονιάς. Το ίδιο έγινε και στο σπίτι του Παντελή, που και αυτός είχε ολική καταστροφή της οικοσκευής του.

Φωτο 3:  Τα αχούρια που καταστράφηκαν τελείως

 

Πρέπει να γίνει από την αρχή ο σχεδιασμός για το πού πρέπει να βρίσκονται τα αχούρια για τα ζώα, τα οποία είναι μεγάλη πηγή δύναμης της οικονομίας και προσέλκυση τουρισμού. ‘Ηδη, πνίγηκε όπως είναι ως τώρα γνωστό, ένα ζώο μιας οικογένειας βιοπαλαιστών, τροφές, σαμάρια καταστράφηκαν.

 Ας μη ξαναζήσει το νησί μας τέτοιον εφιάλτη. Και ας μην ονειρεύονται κάποιοι να στήσουν τσαντήρια στο λιμάνι, ως δήθεν πιο ευαίσθητοι από άλλους Υδραίους και πολίτες, που εδώ και εξήντα(60) χρόνια ζούνε με τις ίδιες συνήθειες και τις ίδιες παραδόσεις.

Φωτο 4:  Κορμοί και άλλα φερτά υλικά, σοβαρά εμπόδια στα νερά των χειμάρρων.

 

Είμαστε βέβαιοι ότι θα επικρατήσει νηφαλιότητα και ενότητα δράσης . Ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, ας βοηθήσει το νησί μας. Να ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στην Ύδρα ή σε άλλη τράπεζα, για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την Ύδρα και έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσουν.

Φωτο 5:  Οι βάρκες βγήκαν στη στεριά….. για να πάρουν το φλάϊνγκ κατ 6….

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο εργάζεται σαν ένας άνθρωπος για την επούλωση των πληγών πέρα και πάνω από παρατάξεις. Θα παρακαλέσουμε επίσης τους φίλους μας τους καλλιτέχνες, τους ζωγράφους να δώσουν έργα στον δήμο για πώληση με ανοιχτό πλειστηριασμό, τα έσοδα του οποίου θα πάνε στους πλημμυροπαθείς.

ΥΔΡΑ, ΥΔΡΙΖΑ, ΚΡΑΤΑ ΚΑΛΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΕΓΚΑΤΕΙΨΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.