Την θετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015.
Η σύμβαση σύμπραξης μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στην κατασκευή δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), σε Κόρινθο και Αργολίδα και τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.
Η απόφαση είναι άμεση εκτελεστή καθώς δεν υπάρχει το δικαίωμα έφεσης, δηλαδή μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση του έργου.
O αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε μέσω του υπομνήματος που απέστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο να μπλοκάρει το έργο αλλά τα επιχειρήματά του έπεσαν στο κενό.
Τι δηλώνει ο Τατούλης:
Οπως δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης: «υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και παραμένουμε απόλυτα συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Το παράδειγμά μας συνιστά το καλό παράδειγμα για τη χώρα και καταδεικνύει το πρακτικό πολιτικό αποτέλεσμα των πολιτικών μας πρωτοβουλιών».
Αφού τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ότι «η σημερινή κατάκτηση δεν ανήκει μόνο στην πλειοψηφούσα παράταξη, αλλά σε όλους τους Πελοποννήσιους πολίτες και στη συνολική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου» σημείωσε ότι καταρρίπτονται πανηγυρικά όλες οι φωνές που μας κατηγορούσαν περί «αδιαφάνειας και στημένων διαγωνισμών» και ότι εξαρχής και σε όλα τα στάδιά του ο διεθνής διαγωνισμός ήταν απόλυτα διαφανής.
«Το έργο μας αποτελεί το πρώτο για την εφαρμογή τέτοιων ολοκληρωμένων πολιτικών στη χώρα» συνέχισε ο Περιφερειάρχης και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «σε 10 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης οι Δημοτικές αρχές θα απαλλαχθούν από το μεγάλο βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων, την οποία θα αναλάβει πλέον ο ανάδοχος».
Το έργο είναι καινοτόμο γιατί πρώτη φορά αδειοδοτείται περιβαλλοντικά χωροθέτηση από ιδιωτικούς φορείς στη χώρα, συνέχισε ο κ. Τατούλης και υπογράμμισε ότι με το έργο αυτό η χώρα αυτομάτως εναρμονίζεται με τα Κοινοτικά δεδομένα.
«Έχουμε πετύχει Ευρωπαϊκά ρεκόρ με το έργο αυτό, αφού επιτύχαμε να ολοκληρώσουμε σε 1,5 χρόνο το διεθνή διαγωνισμό και σε 1 χρόνο την περιβαλλοντική αδειοδότησή του, η οποία σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας υπερκαλύπτει κατά πολύ τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και χαρακτήρισε «κατεξοχήν πράσινο και περιβαλλοντικό» το έργο.
«Έχουμε εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη οικονομία στον πολίτη, αφού η τιμή που προέκυψε από το διαγωνισμό είναι η μικρότερη τιμή για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών απορριμμάτων στην Ευρώπη» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και δήλωσε ακόμη ότι «σε συνδυασμό με το έργο της αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το έργο αυτό αποτελεί τον άξονα διόρθωσης όλων των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην Πελοπόννησο».
«Αποτελεί δείγμα της αποφασιστικότητάς μας και της ορθότητας του σχεδιασμού μας, αλλά και της συνέπειάς μας προς τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αυτό είναι που λείπει στη χώρα» δήλωσε τέλος ο κ. Τατούλη
Χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση:
Για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων αυτών που προβλέπει η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ υπολογίζεται ότι απαιτούνται 24 μήνες, ενώ 10 μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων.
Η χρηματοδότηση, θα προέλθει από τη συμβολή του Δημοσίου (μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020) ύψους 68,5 εκατ. ευρώ, τραπεζικό δανεισμό (Alpha bank) ύψους 60 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ.
Ποιά είναι τα οφέλη:
Οι ΧΥΤΥ αντικαθιστούν τους ρυπογόνους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), κάτι που αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στους ΣΜΑ θα μεταφορτώνονται και θα συμπιέζονται τα απορρίμματα που πρόκειται να μεταφερθούν στις μονάδες επεξεργασίας, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των οχλήσεων και τη μείωση του μεταφορικού κόστους. Μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων διαχειρίζεται το σύνολο των απορριμμάτων των νοικοκυριών, τα οργανικά υλικά που θα διαλέγονται στην πηγή (καφέ κάδος) και τα υπολείμματα από τα κέντρα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδος).
Από την στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα επεξεργασίας, τα σκουπίδια που θα εισέρχονται σε αυτήν θα “βγαίνουν” με τη μορφή ανακυκλώσιμων υλικών (π.χ., αλουμίνιο ή χαρτί), κομπόστ και πράσινης ενέργειας. Τα υπόλοιπα από την επεξεργασία θα οδηγούνται στους ΧΥΤΥ.
Οι εισροές της εταιρείας θα προέρχονται από τα τέλη εισόδου των απορριμμάτων, τις πωλήσεις ενέργειας και ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ η ολοκληρωμένη επεξεργασία θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους για τους πολίτες, καθώς εκλείπει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στους ΟΤΑ και, κατ’ επέκταση, στους δημότες, λόγω της ανυπαρξίας συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων.