ΠολιτισμόςΑρχείο

Σεμινάριο θεάτρου στο Ναύπλιο: «Εισαγωγή στην Υποκριτική»

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων διοργανώνει ένα εργαστηριακό θεατρικό σεμινάριο μεγάλης διάρκειας  με τίτλο “Εισαγωγή στην Υποκριτική” με διδάσκουσα την Χριστίνα Ζώνιου, μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών,  με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις διαφορετικές σχολές της υποκριτικής τέχνης και την ανάπτυξη των εκφραστικών τους μέσων. Το σεμινάριο θα γίνεται κάθε Τρίτη 8.30-10.30μμ. στο Θέατρο Τριανόν.

Απευθύνεται σε:
– φοιτητές του ΤΘΣ του πρώτου έτους (ως συμπληρωματικό σεμινάριο στο ομώνυμο μάθημα του πρώτου έτους) 
– ακροατές του ΤΘΣ, με προτεραιότητα όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει άλλα μαθήματα του τμήματος
– κατοίκους και μέλη των τοπικών θεατρικών ομάδων (ύστερα από επιλογή).

Στόχος είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις πιο βασικές τεχνικές, έννοιες και θεωρίες της τέχνης της υποκριτικής και της εκπαίδευσης του ηθοποιού του 20ού αιώνα: ψυχολογικός ρεαλισμός, φορμαλισμός, επικό θέατρο, κ.α. Οι συμμετεχοντες θα δοκιμάσουν συγκριτικά ασκήσεις προερχόμενες από διάφορες σχολές, προκειμένου να γνωρίσουν τις διαφορές τους όχι μόνο θεωρητικά αλλά και βιωματικά, καθώς και να εξοικειωθούν με τις προσωπικές εκφραστικές τους ικανότητες. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να κάνουν ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη της θεατρικής φαντασίας, της αυτοπειθαρχίας και της δημιουργικότητας, σημαντικές δεξιότητες ενός καλλιτέχνη του θεάτρου.

Περιεχόμενο του σεμιναρίου:
– Παιχνίδια και ασκήσεις ενεργοποίησης, εμπιστοσύνης, χαλάρωσης.
– Εισαγωγή στο θεατρικό χώρο και χρόνο, στην έκφραση του σώματος, στο ρυθμό, στη φωνητική εκπαίδευση, στη συναισθηματική μνήμη, στις σωματικές δράσεις, στον αυτοσχεδιασμό, στην κατασκευή του ρόλου, στην ανάλυση και την ερμηνεία του κειμένου.
– Θεωρητική και πρακτική επισκόπηση της ιστορίας της υποκριτικής και ορισμένων από τις μεγάλες σχολές του 20ου αιώνα με έμφαση στους K. Stanislavsky, V. Meyerhold και B. Brecht.

Έναρξη 27/10/2015.
H συμμετοχή είναι ελεύθερη, ύστερα από επιλογή.
Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected]