Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας ενημερώνει για την απαγόρευση διακίνησης καρπών εσπεριδοειδών με ποδίσκο (κοτσάνι) και φύλλα όπως προβλέπεται από την Κοινοτική Νομοθεσία, λόγω της ύπαρξης του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών καθώς και του μύκητα της Κορυφοξήρας στο Νομό Αργολίδας.
Είναι λοιπόν αναγκαίο να ενημερωθούν για μία ακόμη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση μανταρινιών και πορτοκαλιών, δηλαδή εξαγωγείς, εισαγωγείς, χονδρέμποροι, παραγωγοί λαϊκών αγορών κ.λ.π. για την παραπάνω απαγόρευση, προκειμένου να μην επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Σημειώνεται ότι έλεγχοι διενεργούνται σε όλους τους Νομούς της Ελλάδας που φθάνουν τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο:
” Επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά στο θέμα της διακίνησης των εσπεριδοειδών με ποδίσκο (κοτσάνι) και φύλλα, υπενθυμίζοντας ότι όπως έχει διαμορφωθεί, η κατάσταση αυτό απαγορεύεται από την Κοινοτική νομοθεσία την οποία οφείλουμε να ακολουθούμε.
Η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους χωρίς Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο αποτελεί παράβαση των φυτοϋγειονομικών διατάξεων του Παραρτήματος ΙV, Μέρος Α΄ κεφάλαιο ΙΙ και Μέρος Β, σημείο 31 του Π.Δ 365/2002 (Α’ 307) στους δε παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο από 1.500 έως 6.000 Ευρώ, ενώ ακολουθούν και ποινικές κυρώσεις. Στην περίπτωση που υποπέσουν στην ίδια παράβαση το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται σε 30.000 έως 60.000 Ευρώ.
Όπως αναλυτικά έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερα ενημερωτικά Δελτία Τύπου, αυτό συμβαίνει διότι στην Π.Ε Αργολίδας έχει εντοπισθεί η ίωση Τριστέτσα των εσπεριδοειδών, η οποία αποτελεί παθογόνο καραντίνας αλλά υπάρχει και το παθογόνο Κορυφοξήρα των εσπεριδοειδών (μύκητας) με ενδημική μορφή, δηλαδή έχει «εγκατασταθεί» εδώ και χρόνια αφού έχει αφανίσει σχεδόν τις λεμονιές στην περιοχή, ενώ έχει βρεθεί ότι προσβάλλει και τις πορτοκαλιές σε μεγάλη έκταση.
Σημειώνουμε ότι, η Τριστέτσα είναι η καταστρεπτικότερη ίωση που προβάλλει τα εσπεριδοειδή. Ειδικά ο συνδυασμός νεραντζιάς με διάφορα είδη εσπεριδοειδών πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, λεμονιάς, γκρέιπ φρουτ είναι ο πλέον ευαίσθητος.
Η ασθένεια μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια, εμβόλια) και με έντομα-φορείς, τις αφίδες .
Η Τριστέτσα εντοπίσθηκε στη χώρα για πρώτη φορά στην Αργολίδα τον Ιούνιο του 2000 σε δενδρύλλια πορτοκαλιάς της ποικιλίας Lane late που μπήκαν παράνομα στη χώρα. Όμως και το 2001 η ασθένεια αυτή εντοπίσθηκε σε πιστοποιημένα δενδρύλλια, αφού συνοδεύονταν από μπλε ετικέτα, της νέας ποικιλίας μανταρινιάς Clemenpons, από εξαγωγέα που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ανυφίου.
Μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια που έχουν περάσει η Τριστέτσα εντοπίσθηκε στην Κρήτη (2000), στην Άρτα (2005, 2010), στη Λακωνία (2007, 2010,2015), σε θερμοκήπια παραγωγής του καλλωπιστικού εσπεριδοειδούς Calamodin στην Αττική (2008), στην Χαλκιδική (2009) και στην Πρέβεζα, ενώ το 2009 βρέθηκε η ίωση στο λεμονόδασος του Πόρου και μόλις πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Ηγουμενίτσα..
Ακόμη, επισημαίνουμε ότι επιτρέπεται να εισάγονται από χώρες της Ε.Ε που υπάγονται στο καθεστώς της Προστατευόμενης Ζώνης (Π.Ζ) για την ίωση Τριστέτσα των Εσπεριδοειδών και συγκεκριμένα από τη Mάλτα, την Πορτογαλία (εκτός από τη νήσο Μαδέρα) και την Κορσική, εσπεριδοειδή με ποδίσκους (κοτσάνι) και φύλλα και ακόμη πολλαπλασιαστικό υλικό, (εμβόλια, δενδρύλλια), μόνο αν αυτά συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.
Από τις άλλες χώρες της Ε.Ε καθώς επίσης και από τρίτες χώρες δεν επιτρέπεται η εισαγωγή εσπεριδοειδών με ποδίσκους και φύλλα.
Όμως για τους παραπάνω λόγους σύμφωνα με το Π.Δ 365/2002, Παράρτημα V Μέρος Α, δεν μπορεί να διατεθεί στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, εμπόρους, διακινητές Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.
Έτσι, η διακίνηση των εσπεριδοειδών του νομού προς άλλες περιοχές της χώρας θα γίνεται χωρίς ποδίσκο (κοτσάνι) και φύλλα, ενώ ακόμη δεν επιτρέπεται στα μέσα συσκευασίας όπως τελάρα, κλούβες να τοποθετούνται κομμένα φύλλα ή κλαδίσκοι για διακόσμηση!!
Επισημαίνουμε ότι, η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλες τις περιοχές της χώρας που παράγουν εσπεριδοειδή, παρόλο που σε ορισμένες από αυτές δεν έχει εντοπισθεί η Τριστέτσα, αλλά όμως επειδή η κορυφοξήρα βρίσκεται παντού στον ελλαδικό χώρο και για αυτές τις περιοχές ισχύει η απαγόρευση της διακίνησης εσπεριδοειδών με ποδίσκο και φύλλα.
Επίσης σημειώνουμε ότι παρόλη την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Υπηρεσία μας όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς η Τριστέτσα έχει πάρει μεγάλη έκταση ειδικά σε ορισμένες περιοχές του Αργολικού κάμπου όπως είναι η Αγία Τριάδα, το Αργολικό, το Ανυφί, η Πουλακίδα, το Μάνεση, το Λάλουκα, το Κουτσοπόδι και το Μοναστηράκι.
Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι δειγματοληψίες του Φθινοπώρου και τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά αφού η ασθένεια εντοπίζεται σε διάφορα κτήματα στην καρδιά του Αργολικού κάμπου.
Σε αυτό συνετέλεσε η ανεξέλεγκτη διακίνηση μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού (δενδρύλλια, εμβόλια),από διάφορες περιοχές του αργολικού κάμπου που είναι μολυσμένες αλλά και από διάφορα φυτώρια τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της ασθένειας αφού ορισμένα από αυτά έχουν βρεθεί μολυσμένα.
Ακόμη η παρουσία των αφίδων σχεδόν όλο το χρόνο στα δένδρα, όπως επίσης και η απροθυμία των παραγωγών να ενημερώσουν έγκαιρα την Υπηρεσία μας, για τον αν προμηθεύτηκαν για τα κτήματά τους δενδρύλλια ή εμβόλια αμφίβολης προέλευσης.
Σημειώνουμε ότι, ακόμη και σήμερα, παρόλη την ενημέρωση που έχει γίνει, πολλοί παραγωγοί δεν ενημερώνουν την Υπηρεσία μας, αν βλέπουν περίεργες ξηράνσεις ή έντονα κιτρινίσματα στα δένδρα των κτημάτων τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι εστίες με τα μολυσμένα δένδρα σε αυτά και οι αφίδες να συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους ρόλο.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παρεκκλίσεις από δραστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Υπηρεσία μας.
Ακόμη, επισημαίνουμε ότι οι Νομοί Αργολίδας και Χανίων είναι εκτός του καθεστώτος Προστατευόμενης Ζώνης λόγω του συνεχούς εντοπισμού του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών στους ελέγχους που πραγματοποιούνται. Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται η διακίνηση εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλο.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι οφείλουμε να είμαστε εναρμονισμένοι με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ έχουμε δεχτεί επανειλημμένα ελέγχους από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή του F.V.O (Food and Veterinary Office) για το θέμα αυτό και δεν μπορούμε να ενεργούμε «κατά πως μας συμφέρει», ενώ σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει η χώρα να συρθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια με τον κίνδυνο επιβολής προστίμου, για μη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.”