ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πατσαρινός: Γιατί δεν πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση για τ’ απορρίμματα

Μετά την 309/2015 πράξη του Ε΄ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία διαπιστώνεται ότι δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ για τ’ απορρίμματα, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπογραφεί αυτή η σύμβαση για λόγους διαφάνειας και δημόσιου συμφέροντος αλλά και για λόγους θεσμικούς, επιστημονικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς:

– Μας είναι άγνωστα βασικά στοιχεία της σύμβασης όπως α) το κόστος πληρωμής στον ανάδοχο που βλέπουμε τώρα να είναι τουλάχιστον 80,5 €/τόνο όταν μέχρι σήμερα μας διαβεβαίωναν στα όργανα και στις συσκέψεις για 61-67 €/τόνο και β) τι ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα χρεώνεται – αντιστοιχεί σε κάθε Δήμο.

– Επισημαίνεται ότι έχουν γίνει προσαρμογές και μεταβολές από την εταιρεία στο σχέδιο της σύμβασης και έχει στηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού η «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου Α.Ε.», που ποτέ δεν ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενό τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή.

– Ενώ γίνεται κυρίαρχο στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η νομική υπόσταση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) εύκολα παρακάμπτεται ότι για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που στηρίζεται η σύμβαση, δεν υπήρξε στην Περιφέρεια καμία διαβούλευση και απόφαση συλλογικών οργάνων. Υπήρξαν γι’ αυτόν εγγράφως σημαντικές παρατηρήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά δεν είχε από πουθενά καμιά έγκριση. Κι όλα αυτά όταν ο νέος ΕΣΔΑ θα ανανεώνεται κάθε 6 χρόνια και η σύμβαση με τα ΣΔΙΤ θα ισχύει για τα επόμενα 28 χρόνια!

– Δεν μπορεί, σε μια σύγχρονη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων για τις επόμενες δεκαετίες, να στηριζόμαστε στις προδιαγραφές του παλαιού ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ και μάλιστα αυτό να γίνεται μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου! Εξ άλλου και εδώ δειλά – δειλά έχουν χρηματοδοτηθεί και ξεκινήσει εργασίες, προμήθειες και έργα σε αρκετούς Δήμους σ’ αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή της διαχείρισης με ΣΔΙΤ (αποκεντρωμένα, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, δημοτικός έλεγχος).

– Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι έχουμε προσφύγει στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την παροχή στοιχείων της σύμβασης που ποτέ δεν πήραμε και ότι εκκρεμεί η προσφυγή μας στο Συμβούλιο Επικρατείας για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τους χειρισμούς του κ. Τατούλη από τότε (2012) που ανέλαβε την διαχείριση των απορριμμάτων απέδειξε ότι απέτυχε. Διαμόρφωσε και συντήρησε την χειρότερη εικόνα Περιφέρειας σ’ όλη την Ελλάδα, γέμισε κατά το δοκούν και επιλεκτικά με πρόστιμα τους Δήμους και ακόμη άφησε έκθετη μέχρι και σήμερα την περιοχή μας και τη χώρα μας με τη διαχείριση των ΧΑΔΑ. Το μόνο που την διέφερε ήταν πως μέσα από τις επαφές της με τις παλαιές διοικήσεις στα Υπουργεία θα διασφάλιζε ακόμα και «φωτογραφικά» την θεσμική και οικονομική στήριξη της σύμβασης με ΣΔΙΤ.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υλοποιώντας τον νέο ΕΣΔΑ και τις υποσχέσεις της αποφασιστικά και άμεσα, να προχωρήσει στην ανάθεση ουσιαστικού ρόλου στους Δήμους και στην εξεύρεση αποκεντρωμένα χώρων υγειονομικής ταφής.

Η διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις, πρέπει να έχει περιβαλλοντικό, κοινωνικό και λαϊκό πρόσημο μακριά από κάθε μορφής κερδοσκοπία.