ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Που πρέπει να διοχετευτούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ;

Οι Βασικοί Άξονες του Νέου  Αναπτυξιακού Πλαισίου και ο ρόλος του ΕΣΠΑ 2014-2020, αποτέλεσε το αντικείμενο της Ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου στις 13 Νοεμβρίου 2015, στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΠΕΔ κ. Δημήτρη Καμπόσου, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων ΔΕΥΑ  των Δήμων και υπηρεσιακών στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των αιρετών και των στελεχών των Δήμων σχετικά με τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και μίλησαν ο κ. Χαρίτσης Αλέξης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τουρισμού, και ο Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών, ξεκινώντας τις εργασίες της ημερίδας, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, καθώς οι πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα, επηρεάζουν άμεσα τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την δυνατότητά του να προσφέρει υπηρεσίες στους Δημότες.

Επίσης, αναφέρθηκε στα έργα ΕΣΠΑ της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου που υλοποιούνται στους Δήμους της Περιφέρειας, και τα οποία τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου να μην χαθούν οι χρηματοδοτήσεις, δεδομένου του γεγονότος, της μη παράτασης της διάρκειας ολοκλήρωσης τους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Επεσήμανε ότι οι Δήμοι πρέπει να μεριμνήσουν, με τα χρήματα τα οποία θα δοθούν από το ΕΣΠΑ, να υπάρξει κοινωνική μέριμνα για τους δημότες, αλλά και για τους πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους.

Τέλος , υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη οι Δήμοι να λαμβάνουν μέρος, από το αντίτιμο των εισιτηρίων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, καθώς έχουν την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία τους, κατασκευάζοντας δρόμους, φροντίζοντας για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου των μνημείων και ότι άλλο χρειαστεί.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο  εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αντιπεριφερειάρχης  κ. Παπαγγελόπουλος, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δημάρχους, θα φροντίσει  να επενδυθούν με τον πλέον αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Ο  κ. Ψαράκης Αντώνιος, Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής  Αρχής Περιφέρειας Πελοποννήσου, λαμβάνοντας το λόγο, ανέλυσε τις βασικές αρχές και κανονιστικές διατάξεις για τον σχεδιασμό του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020.

Ενημέρωσε τους Δημάρχους και τα υπηρεσιακά στελέχη για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων της τρέχουσας περιόδου 2007 – 2013, επισημαίνοντας πως στόχος της Περιφέρειας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων.

Τέλος το λόγο πήρε ο Υφυπουργός  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, όπου, αναφερόμενος στη δυναμική εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου ανέπτυξε τη φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τις νέες δράσεις παραπέμποντας στις προδημοσιεύσεις και ανέλυσε τους δύο πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το νέο ΕΣΠΑ: τον κοινωνικό και τον αναπτυξιακό. Επίσης τόνισε πως στην παρούσα χρονική περίοδο κεντρική αναπτυξιακή κατεύθυνση αποτελεί η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Σημείωσε πως η νέα προγραμματική περίοδος 2014 – 2020 θα εστιάζει σε μικρά και μεσαία έργα κοινωνικά χρήσιμα και με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μέσα από σχήματα νεανικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής οικονομίας. Στόχος της κυβέρνησης, υπογράμμισε, είναι να δοθεί έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα με έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό, καθώς επίσης και στα ζητήματα του κοινωνικού κράτους και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.