ΕυρώπηΑρχείο

Νέα της Συνόδου – Στρασβούργο

Συζήτηση για τις επιθέσεις στο Παρίσι και τα μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Προεδρία του Συμβουλίου την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 8:30 πμ ώρα Γαλλίας τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις αστυνομικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν, και θα τοποθετηθούν ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 20ης Νοεμβρίου.
 
Καταπολεμώντας τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης των νέων Ευρωπαίων
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία και την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου και της Europol για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες ή ενδεχόμενων “αλλοδαπών μαχητών”, υποστηρίζει το ΕΚ. Με ψήφισμά του αναμένεται να προτείνει επίσης μέτρα, όπως η έγκαιρη διαγραφή παράνομου περιεχομένου που σπείρει τον βίαιο εξτρεμισμό στο διαδίκτυο.
 
O Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα απευθύνει επίσημη ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας για πρώτη φορά από τότε που εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 31 Ιανουαρίου 2015.
 
 Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2015: και ο νικητής είναι …
Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, θα ανακοινώσει το φετινό νικητή του βραβείου LUX την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, στην ολομέλεια στο Στρασβούργο. Οι τρεις ταινίες φιναλίστ της φετινής χρονιάς είναι οι εξής: Mediterranea (Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ) από τον Jonas Carpignano, Mustang (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ) από την Deniz Gamze Ergüven και Urok (The Lesson) από την Kristina Grozeva και τον Petar Valchanov (Βουλγαρία, Ελλάδα ).
 
Συστάσεις για τερματισμό του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και της φοροδιαφυγής
Οι συστάσεις του ΕΚ για την καταπολέμηση του εταιρικού επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και της φοροδιαφυγής θα συζητηθούν στην ολομέλεια την Τρίτη, και θα ψηφιστούν την Τετάρτη. Το ΕΚ ζητά οι πολυεθνικές εταιρείες να υποχρεούνται στην αναφορά των οικονομικών τους στοιχείων ανά χώρα, ζητά ακόμη τη θέσπιση κοινής ενοποιημένης φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις, καθώς και μεγαλύτερη διαφάνεια για τις φορολογικές αποφάσεις των κρατών μελών της ΕΕ που αφορούν αυτές τις επιχειρήσεις.
 
Η τελική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2016
Το ΕΚ θα ψηφίσει επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2016, σε συνέχεια της συμφωνίας που επετεύχθη με το Συμβούλιο. Οι διαπραγματευτές του ΕΚ ανέστρεψαν τις περισσότερες από τις περικοπές που έγιναν νωρίτερα από το Συμβούλιο και ζήτησαν ενίσχυση της χρηματοδότησης για τις χώρες πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό, για την ανθρωπιστική βοήθεια, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης Ορίζοντας 2020, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε προγράμματα ανταλλαγής Erasmus +.
 
Συζήτηση για τα αποτελέσματα της G20 και της συνόδου κορυφής της Βαλέτα
Η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάπτυξη και η μετανάστευση, θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο της G20 στις 15-16 Νοεμβρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας, θα συζητηθούν στο ΕΚ με την Επιτροπή και το Συμβούλιο την Τετάρτη το απόγευμα. Οι ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν και επί του κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που συμφωνήθηκε από την ΕΕ και τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών στη σύνοδο κορυφής στις 11-12 Νοέμβρη στη Βαλέτα.