Ο κίνδυνος της τριστέτσας έφτασε πλέον στη γειτονιά μας, αλλά η ελεύθερη διακίνηση φυτωρίων στους δρόμους συνεχίζεται, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις για εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απειλεί να σύρει τη χώρα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια με τον κίνδυνο επιβολής προστίμου.
Συχνό είναι το φαινόμενο να πωλούνται φυτώρια άγνωστης προέλευσης από πλανόδιους στο Ναύπλιο και αλλού, όπως στην οδό Ασκληπιού συνήθως τις ημέρες που έχει και παζάρι, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει ένα μικρό δέντρο και να το φυτέψει.
Ποιος είναι όμως αρμόδιος να ελέγξει αν υπάρχει Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο στα φυτώρια αυτά, όπως επιβάλει ο νόμος; Οι αγοραστές ή η πολιτεία με τους μηχανισμούς που διαθέτει για την προστασία των καλλιεργειών του Αργολικού κάμπου; Και πόσο συχνοί είναι οι έλεγχοι αυτοί; Θα είχαν ενδιαφέρον κάποια στοιχεία, αν δημοσιοποιούνταν.
Και να φανταστεί κανείς ότι η ίδια η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας επισημαίνει κάθε τόσο ότι μία από τις βασικές αιτίες εξάπλωσης της Τριστέτσας, είναι η ανεξέλεγκτη διακίνηση μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού από διάφορες περιοχές του αργολικού κάμπου που είναι μολυσμένες αλλά και από διάφορα φυτώρια τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της ασθένειας αφού ορισμένα από αυτά έχουν βρεθεί μολυσμένα.
Τόσα χρόνια που έχουν περάσει όμως από τον Ιούνιο του 2000 που εντοπίστηκε το πρώτο μολυσμένο δένδρο ισπανικής προέλευσης στην περιοχή Κατσικάνια του Άργους και δυστυχώς ο κίνδυνος παραμονεύει με ολέθρια αποτελέσματα στα εσπεριδοειδή, αφού οι όποιοι έλεγχοι γίνονται, δεν είναι αρκετοί για να το περιορίσουν.
Βαριές καμπάνες σε όσους διακινούν εσπεριδοειδή με κοτσάνι και φύλλα
Η τριστέτσα απειλεί τα δέντρα
Τριστέτσα: Ο θανατηφόρος ιός των πορτοκαλιών