ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Αναβλήθηκε η συζήτηση για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών στον Δήμο Ναυπλιέων.

Παράταση πήρε η συζήτηση για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού στον Δήμο Ναυπλιέων για το προσεχές έτος. Το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ξεκίνησε με την απουσία του δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου, ο οποίος έλειπε στην Τρίπολη για σημαντικό θέμα της Περιφέρειας. Για τον λόγο αυτόν ο Ραφαήλ Μπαρού εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης και την μεταφορά της σε επόμενη συνεδρίαση.

Δεν έλειψαν οι εντάσεις με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενες, και ενδεχομένως να επαναληφθούν και στην επερχόμενη συνεδρίαση, όπου θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα, και κατόπιν θα τεθεί σε ψηφοφορία. Να σημειωθεί πως υπήρξε αποχώρηση από την αντιπολίτευση για διαφωνίες επί της διαδικασίας.


Τι θα περιλαμβάνει η αναπροσαρμογή

Συγκεκριμένα προτείνονται αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που θα φθάνουν το 10% προκειμένου να έρθουν σε ισορροπία τα έσοδα με τα έξοδα, δεδομένου ότι τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικά, συνεπώς θα πρέπει να είναι και ισοσκελισμένα. Αυτό ισοδυναμεί με μία επιβάρυνση περίπου 0,90 λεπτά / μήνα για κάθε κατοικία εμβαδού 100 τετραγωνικών μέτρων, ενώ από τα δημοτικά τέλη θα εξαιρούνται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Παρότι στον Δήμο Ναυπλιέων έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη μείωση δαπανών, δεν έχει επιτευχθεί ο απαιτούμενος ισοσκελισμός, αφού έχουν μειωθεί δραματικά τα έσοδα. Να σημειώσουμε πως πριν δύο χρόνια είχε ανακοινωθεί γενναία μείωση στα δημοτικά τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, που έφθανε το 20%, ώστε να ανακουφιστούν οι καταστηματάρχες του Ναυπλίου από την κρίση, αλλά πλέον η κρίση «χτυπάει» και τους δήμους που βλέπουν τα έσοδά τους από κρατικές επιχορηγήσεις να βαίνουν συνεχώς μειούμενα.


Διορθώσεις και στα τετραγωνικά

Εκτός από την αναπροσαρμογή στα τέλη επίκεινται αλλαγές στον υπολογισμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων με στόχο να διορθωθούν λάθη σε ακίνητα που χρεώνονταν για ανταποδοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με μικρότερα ή λάθος ποσά από αυτά που πρέπει να αναλογούν στο καθένα.


Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για το θέμα των τετραγωνικών, όπως και για τις επερχόμενες αυξήσεις τελών, στον Εντυπο Αναγνώστη που κυκλοφορεί.