Θα χαιρόταν ίσως ο Κάπτεν Νέμο με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, αφού το υποβρύχιό του θα μπορούσε να αράξει βαθιά μέσα στον αργολικό κόλπο, κάπου έξω απ το Άργος ή να δέσει στον Ψαρομαχαλά του Ναυπλίου!
Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου:
Τα σπίτια χιλιάδων πολιτών καθώς και οι υποδομές σε όλο τον νομό κινδυνεύουν να καταστραφούν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα αμερικανών η οποία έχει απασχολήσει όλα τα μέσα του πλανήτη και η οποία είδε πριν 3-4 μέρες το φως της δημοσιότητας. Ολόκληρες περιοχές και μεγάλες πόλεις είναι καταδικασμένες, μακροπρόθεσμα, σε μερική εξαφάνιση κάτω από το νερό, ακόμη κι αν ο κόσμος περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
Στους +2 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει, για να καλύψει περιοχές που σήμερα κατοικούνται από 280 εκατομμύρια ανθρώπους, σημειώνει η μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Climate Central που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι. Ωστόσο στους +4 βαθμούς Κελσίου, το φαινόμενο θα πλήξει περισσότερα από 600 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ταχύτητα με την οποία η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί και το πότε θα γίνει αισθητή η καταστροφή.
Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχιστούν οι ρυπογόνες εκπομπές με τον ίδιο ρυθμό, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς, η στάθμη των ωκεανών θα ανεβεί 8,9 μέτρα (κατά μέσο όρο), επισημαίνει η μελέτη. Με μια υπερθέρμανση κατά 3 βαθμούς, που είναι η πορεία που σκιαγραφείται από τις τωρινές υποσχέσεις των κρατών για τον περιορισμό των εκπομπών, η επιφάνεια της θάλασσας θα ανεβεί κατά 6,4 μέτρα, καλύπτοντας περιοχές που σήμερα κατοικούνται από 400 και πλέον εκατομμύρια ανθρώπους. Με +2 βαθμούς, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί κατά προσέγγιση 4,7 μέτρα και θα επηρεάσει τη ζωή υποδιπλασίου αριθμού ανθρώπων. Με +1,5 βαθμό κατ ‘ανώτατο όριο, στόχος που ζητείται από τις πιο ευάλωτες χώρες, όπως είναι τα μικρά νησιωτικά κράτη, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί 2,9 μέτρα και θα επηρεάσει 137 εκατομμύρια ανθρώπους.
Το Climate Central, το πρότζεκτ το οποίο περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της έκθεσης, δίνει στη δημοσιότητα έναν διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη ο οποίος παρουσιάζει με λεπτομέρεια τις αλλαγές που θα φέρει η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 ή 4 βαθμούς.
Βουλιάζει η Αργολίδα:
Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στον νομό μας οι επιπτώσεις θα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρές, όπως η εφημερίδα “Αναγνώστης Πελοποννήσου” είχε παρουσιάσει στο παρελθόν και απ’ την μελέτη του Έλληνα επιστήμονα κ. Ευθυμίου, η παρουσίαση της οποίας είχε γίνει σε ειδική ημερίδα στο κτήριο της τότε ΤΕΔΚ, απόντων τότε όλων των παραγόντων σχετικών με τις υποδομές αλλά και των δημοτικών αρχών.
Πέρα απ τις καιρικές αλλαγές η αναφορά τότε αφορούσε και τις βυθίσεις διαφόρων τμημάτων της Αργολίδας λόγω της εντατικής υδρομάστευσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής μελέτης στην Αργολίδα θα εξαφανιστούν η Νέα Κίος, το Δρέπανο, το Βιβάρι, η Κάντια, η Ερμιόνη, το Πορτοχέλι, η Επίδαυρος, ενώ μεγάλες καταστροφές θα υποστούν το Ναύπλιο, οι πηγές της Λέρνας και γενικότερα όλα τα παραθαλάσσια μέρη.
Σημαντική θα είναι η ζημιά και στις υποδομές. Ο Βιολογικός Άργους – Ναυπλίου θα βρεθεί κάτω απ 4-5 μέτρα νερό στην καλύτερη περίπτωση, ενώ αν υπολογίσει κανείς πως ο νότιος περιφερικός του Άργους θα βρεθεί κάτω απ το θαλασσινό νερό γίνεται αντιληπτό και το πρόβλημα της υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφορεά με σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Έχουμε επομένως σημαντικές απώλειες περιουσιών, κτισμάτων, κατοικιών καθώς και παραγωγής. Το δίκτυο ύδρευσης θα τιναχθεί στον αέρα και θα πρέπει να γίνει μεταστέγαση 30.000 και πλέον αργολιδέων.
Φυσικά τα φαινόμενα αυτά μπορεί να μην μπορούν να προβλεφτούν για το χρονικό διάστημα της εξέλιξής τους, όμως όλες οι μελέτες δείχνουν πως δυστυχώς είναι αναπόφευκτα. Θα πρέπει επομένως όσο είναι νωρίς οι δήμοι να φροντίσουν για την προστασία του πόσιμου νερού, των εγκαταστάσεων του βιολογικού κλπ, πριν βρεθούμε ξαφνικά απροετοίμαστοι. Ήδη στους διεθνείς χάρτες ο αργολικός κάμπος φαίνεται πως θα υποστεί εκτεταμένες καταστροφές σε σύγκριση με άλλες περιοχές.