ΠολιτισμόςΑρχείο

Τρικούβερτος καβγάς πάνω από τον θρόνο του Αγαμέμνονα

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει Αγαμέμνωνας, αφού πρόκειται για μυθικό πρόσωπο. Πάντως οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να τρώγονται για ένα κομμάτι από τον θρόνο του…

Και μέχρι να βρεθούν ατράνταχτα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία ακόμα δεν υπάρχουν, εμείς θα αναρωτιόμαστε: Τελικά είναι ή δεν είναι ο θρόνος του βασιλιά;

Μετά το «πέσιμο» της προϊστάμενης της εφορίας αρχαιοτήτων Άλκηστις Παπαδημητρίου και του υπουργείου πολιτισμού στον αρχαιολόγο που φέρεται να διέρευσε το θέμα στον τύπο, ο Χριστοφίλης Μαγγίδης περνάει στην αντεπίθεση, εμμένοντας στην θέση του ότι βρήκε τον “θρόνο του Αγαμέμνονα”, σύμφωνα με δημοσίευμα του thetoc.gr.

Με βάση το εν λόγω δημοσίευμα ο καθηγητής της Αρχαιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Ντίκινσον και πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος κ. Χριστοφίλης Μαγγίδης εμφανίζεται πολύ ενοχλημένος από τον «απαξιωτικό» τρόπο με τον οποίο αναφέρεται στον ίδιο και στη δουλειά του η προϊσταμένη της Εφορεία Αργολίδας, κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου.

Το δημοσίευμα επικαλείται κύκλους του καθηγητή σύμφωνα με τους οποίους, ο κ. Μαγγίδης θεωρεί προσβλητικές τις αναφορές της κας Άλκηστης Παπαδημητρίου και απαράδεκτα τα ειρωνικά σχόλια κύκλων του Υπουργείου Πολιτισμού, που ουσιαστικά, όπως αναφέρουν, αποσκοπούν στην υποβάθμιση μιας σπουδαίας αρχαιολογικής ανακάλυψης και πλήττουν την Ελλάδα και την πολιτιστική της κληρονομιά.

Ο αρχαιολόγος αρνείται τις κατηγορίες ότι διέρευσε το θέμα στον τύπο – αν και ισχυρίζεται πως από την ίδια την άδεια της ανασκαφής προκύπτει ότι ο αρχαιολόγος μπορεί να προχωρήσει σε ανακοινώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί γραπτή ενημέρωση, με σύντομο εποπτικό υλικό, προς την ΕΦΑ Αργολίδας και τη ΓΔΑΠΚ του ΥΠΟΠΑΙΘ.

Όσον αφορά στην «αμφισβήτηση» του ευρήματος, οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι όλες οι αρχαιολογικές ενδείξεις, στοιχεία και συγκριτικά παράλληλα έχουν μελετηθεί επί έναν χρόνο από ομάδα επιστημόνων – συνεπώς δεν πρόκειται για «ισχυρισμούς» ούτε η μελέτη είναι προκαταρκτική. Η πλήρης επιστημονική δημοσίευση, λένε, θα περιέχει όλα τα πειστήρια, αλλά δεν μπορεί να εκδοθεί πριν από την παρουσίαση του ευρήματος από τον ΓΓ της Αρχαιολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας.

Ο ίδιος για λόγους δεοντολογίας δεν πρόκειται προς το παρόν να προβεί σε δηλώσεις, ενώ οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η κ. Παπαδημητρίου μολονότι δημόσια υπάλληλος, έκανε κατάχρηση του θεσμικού της ρόλου με υποτιμητικούς υπαινιγμούς κι αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος του, καθώς στοχεύουν όχι στην θετική ή αρνητική αποτίμηση του ευρήματός του, αλλά στην ηθική του απαξίωση και επιστημονική του αποδόμηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαγγίδης, προκειμένου να αποκρούσει αυτήν την κατά την γνώμη του αντιεπαγγελματική, αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά που, όπως αναφέρουν πάντα οι ίδιοι κύκλοι, κινείται στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης, απαίτησε από την κ. Παπαδημητρίου εγγράφως να ανακαλέσει άμεσα τις συκοφαντικές εις βάρος του δηλώσεις της και να απέχει στο μέλλον από παρόμοιες προσβλητικές και απαξιωτικές προς το πρόσωπό του δηλώσεις, επιφυλασσόμενος να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες προς υπεράσπιση παντός νομίμου δικαιώματός του.

Για να δούμε λοιπόν…