ΠολιτισμόςΑρχείο

Τιμητικές διακρίσεις με φόντο την άλωση του Παλαμηδίου

Εντυπωσιακά  και με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια και αξιοπρέπεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 η εορταστική εκδήλωση του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄ για την επέτειο των 193 χρόνων από την άλωση του Παλαμηδιού και της πόλης του Ναυπλίου.

Στο πλαίσιο των τριήμερων εορτασμών της πόλης, η εκδήλωση του Συλλόγου ξεχώρισε για την ένταση που προκάλεσε ο απόηχος του πανηγυρικού της ημέρας στην ιστορική συνείδηση του κοινού.

Η εκδήλωση ήταν σύνθεση πολλών παραμέτρων, που δημιούργησαν ένα πλέγμα ιστορικής αναδρομής, δεμένης με μουσική, με ποίηση, με τιμητικές διακρίσεις σε συμπολίτες μας…

Η αίθουσα του Βουλευτικού Ναυπλίου ήταν κατάμεστη από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου και της πόλης.

Όλοι οι προσκεκλημένοι ήταν επίσημοι. Ανεξάρτητα από προσωπικές ιδεολογίες ή κοινωνικές θέσεις, οικοδομήθηκε το κλίμα που δένει τους ανθρώπους με το κάλεσμα της ιστορικής μνήμης.

Ο πανηγυρικός της ημέρας, ειπωμένος από τα χείλη του εξαίρετου επιστήμονα Δρ. Γεωργίου Κόνδη, συνυφασμένος με κλασικά άσματα της Δημοτικής χορωδίας Ναυπλίου και την σεμνότητα και επισημότητα των τιμωμένων προσώπων…

Η παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, παιανίζοντας τον ύμνο του Ναυπλίου…
Το δαφνοστεφανωμένο Βουλευτικό…
… τίμησαν με αντάξιο τρόπο την ιστορικότητα της ημέρας.

Αξίζει να αναφερθούν τα πρόσωπα στα οποία απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄.

  • Ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Μαντάς, για την πολυετή προσφορά του στον Σύλλογο.
  • Ο Κωνσταντίνος Γκούβερης, ο άνθρωπος που σφράγισε την παιδεία του υγρού στίβου της πόλης και προστάτεψε γενιές νέων Ναυπλιέων από ατραπούς.
  • Ο Αθανάσιος Τσέλιος, ο άνθρωπος που αναδεικνύει τον εθελοντισμό και τον συνδυάζει με την περιβαλλοντική ευαισθησία.
  • Οι συμπολίτες μας πολεμιστές, που μετείχαν στα δραματικά και επικά γεγονότα της Κύπρου το 1974, για την συμβολή και προσφορά τους στην Ιστορία : Δημήτριος Γκολέμης, Γεώργιος Μελάνης, Αθανάσιος Σαμπαριώτης, Ευάγγελος Σουλιές, Αλέξιος Τουρλούκης, Γεώργιος Χατζόπουλος και Βασίλειος Θωμάς και, μετά θάνατον, οι Ιωάννης Σαλεσιώτης και Προκόπιος Χουντάλας.
  • Οι τέσσερις πρωτεύσαντες μαθητές κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2015 : Νικόλαος Φιλίνης, Βασίλειος Σέρφας, Παναγιώτα Καραμάνου και Ζωή Σαρίφα.

 
Συγχαρητήρια θα πρέπει να δοθούν σε όλους τους πολίτες της πόλης μας, που προσκεκλημένοι από τον Σύλλογο έδωσαν το στίγμα της υψηλής ευθύνης της ημέρας.