ΡεπορτάζΑρχείο

Απροστάτευτοι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας

Μπαταχτσήδες εμπόροι αγροτικών προϊόντων έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό στην Αργολίδα και φεσώνουν τους αγρότες με το πρόσχημα ότι προέρχονται από νόμιμες εμπορικές εταιρίες, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει.


Η απάτη με την εταιρία από την Πέλλα:

Κάποιοι από τους απατεώνες χρησιμοποιούσαν το όνομα μίας εταιρία από την Πέλλα που δραστηριοποιείται στην εμπορία φρούτων και λαχανικών.

Στην ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρεται: “Θέλουμε να ενημερώσουμε ότι στην Αργολίδα εμφανίζονται πρόσωπα που παριστάνουν τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων, κάνοντας παρανόμως χρήση των στοιχείων της εταιρείας μας και εξαπατώντας τους συναλλασσόμενους. Η εταιρία Α.Ε. «GREGO GREEK GOLD FRUITS» ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι δεν διατηρεί υποκατάστημα στην Αργολίδα ούτε δραστηριοποιείται στην περιοχή.


Το μπλόκο στα Δερβενάκια:

Και σα να μην έφτανε αυτό, το βράδυ της Δευτέρας (7/12), παραγωγοί από την Αργολίδα έκαναν μπλόκο στα Δερβενάκια σε νταλίκα που είχε φορτώσει πορτοκάλια και ανάγκασαν τον οδηγό να ακινητοποιήσει το όχημα με το φορτίο, έχοντας βάσιμες υποψίες ότι έχουν πέσει θύματα απάτης. Ο “έμπορος” με κάποιο τέχνασμα κατάφερε να ξεγελάσει τους παραγωγούς και να τους πάρει τα πορτοκάλια χωρίς να τους πληρώσει και χωρίς κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί ότι θα πληρωθούν.

Στο σημείο επενέβη η αστυνομία και αμφότεροι κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα για διευκρινήσεις.

Ως εκ τούτου και με τα κρούσματα να πληθαίνουν, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δίνουν τα προϊόντα τους στον οποιοδήποτε. 


Ερώτηση Ανδριανού:

Για το θέμα έκανε παρέμβαση και ο Γιάννης Ανδριανός υποβάλοντας χθες ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου, τον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, με θέμα την ανάγκη αντιμετώπισης των κρουσμάτων εξαπάτησης των αγροτών από πρόσωπα που παριστάνουν τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Κατά διαστήματα, ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής της παραγωγής εσπεριδοειδών, αγρότες της Αργολίδας έχουν πέσει θύματα απάτης από πρόσωπα που εμφανίζονται ως έμποροι αγροτικών προϊόντων, αγοράζουν τα προϊόντα, αλλά δεν πληρώνουν τους παραγωγούς.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ φέτος που η απορρόφηση των πορτοκαλιών δεν πάει καλά, καθώς οι αγρότες αναζητούν αγοραστές ώστε να μην πάει χαμένη η σοδειά τους ώστε τουλάχιστον καλυφθούν να έξοδα παραγωγής, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη φερεγγυότητα. Συχνά μάλιστα εταιρίες καταδικασμένες για χρέη και απάτες απλώς αλλάζουν επωνυμία και φορολογικό μητρώο και συνεχίζουν την εξαπάτηση των παραγωγών, ενώ πίσω τους κρύβονται τα ίδια φυσικά πρόσωπα.

Μάλιστα, με δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα νομίμως λειτουργούσα εταιρεία με έδρα την Πέλλα, επισημαίνει ότι στην Αργολίδα εμφανίζονται πρόσωπα που παριστάνουν τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων, κάνοντας παρανόμως χρήση των στοιχείων της εταιρείας και εξαπατώντας τους και ενημερώνει ότι η εν λόγω εταιρεία δεν διατηρεί υποκατάστημα στην Αργολίδα ούτε δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Κατόπιν αυτών καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των παραγωγών, όπως η κατάρτιση μητρώου εταιρειών εμπορίας αγροτικών προϊόντων και η διεξαγωγή αυστηρών ελέγχων.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

Με ποιες άμεσες άμεσες ενέργειες θα προστατευθούν οι αγροτικοί παραγωγοί από τις ως άνω απάτες;