Site icon Αρχείο anagnostis.org

Κούλογλου: Επιστροφή στην Ευρώπη της δημοκρατίας για να χτυπήσουμε την ακροδεξιά

Κούλογλου: Επιστροφή στην Ευρώπη της δημοκρατίας για να χτυπήσουμε την ακροδεξιά

«Στρατηγικές ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» ήταν το θέμα της διεθνούς διάσκεψης που συνδιοργάνωσαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής της Izquierda Plural, Μαρίνα Αλμπιόλ.

Το παρόν στην ημερίδα έδωσαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, και οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Σοφία Σακοράφα και Νεοκλής Συλικιώτης.

Η Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, στα εισαγωγικά της σχόλια δήλωσε: «Αυτό που έχουμε να επιδείξουμε ως Αριστερά είναι να δώσουμε εναλλακτικές στους ψηφοφόρους και να μην τους εγκαταλείψουμε στην ακροδεξιά. Πρέπει να προσδιορίσουμε ξεκάθαρα και με σαφήνεια τους ακροδεξιούς και τους σοβινιστές. Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι εννοούμε και σε ποιους αναφερόμαστε για να ξέρουμε και με ποιους πρέπει και μπορούμε να συμπαραταχθούμε.»

Το πρώτο πάνελ είχε θέμα «Μια προσέγγιση από οργανώσεις και θεσμούς με δράση ενάντια στο μίσος«. Το συντονισμό είχε ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος δήλωσε ότι » η λιτότητα, οι πολιτικές των διακρίσεων, η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, και τώρα το προσφυγικό, ευνοούν την ακροδεξιά. Απέναντι σε αυτά χρειάζονται λύσεις που να βασίζονται στη δημοκρατία και να ξαναγυρίζουν την Ευρώπη στις παλιές αρχές της κοινωνικής πρόνοιας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη, και της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.»

Μίλησαν οι:

Daniel Riazat (Left Party MP, Sweden): «Το κυβερνών κόμμα αναγκάζεται να ενσωματώσει την πολιτική ρητορική της ακροδεξιάς. Πρέπει να αναφέρονται σε κλείσιμο των συνόρων, έλεγχο διαβατηρίων, στο να γίνει πιο δύσκολη η απόκτηση άδειας παραμονής. Ακόμα και οι Πράσινοι έχουν προσαρμοστεί στη ρητορική της άκρας δεξιάς, οπότε αυτό μας δυσκολεύει στο να συνάψουμε συμμαχίες.»

Walter Bayer (Transform! Europe, Austria): «Μερικές σκέψεις για το προσφυγικό. Υπάρχει βαθύτατο ψυχολογικό και πολιτικό πρόβλημα, που έχει να κάνει με την αντίληψη περί οικίας και έτερης κοινωνίας. Το πρόβλημα δεν είναι πως θα ενσωματωθούν 500 χιλιάδες πρόσφυγες σε κοινωνίες εκατομμυρίων, αλλά πως 500 εκατομμύρια ευρωπαίοι θα ενσωματωθούν σε 7 δις παγκοσμίως. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι τα ακροδεξιά κόμματα δεν προσφέρουν καμία απάντηση στην παγκοσμιοποίηση.»

Weyman Bennett (Unite Against Fascism, UK): «Χτίζαμε ένα τείχος απέναντί τους αλλά αυτό δεν έκανε τίποτα άλλο από τους ενισχύσει προβάλλοντας τον αντισυστημικό χαρακτήρα τους. Η θέση της σοσιαλδημοκρατίας ήταν να πει ότι εμείς είμαστε το ήσσον κακό, άρα πρέπει να ψηφίσετε εμάς για να τους αντιμετωπίσουμε αλλά ούτε κι αυτό είχε αποτέλεσμα.»

Miquel Ramos (Συγγραφέας του πρότζεκτ: Εγκλήματα μίσους στο Ισπανικό Κράτος): «Πολλά κόμματα έχουν ενσωματώσει την ακροδεξιά ρητορική ειδικά με αφορμή το μεταναστευτικό, πχ ο Σαρκοζί και ο Ολάντ στη Γαλλία ενσωμάτωσαν στοιχεία της Λεπέν. Εγώ δεν εκπροσωπώ κάποιο πολιτικό κόμμα, πρέπει να συνεργαστούμε με πολιτικά κόμματα για να υποστηρίξουμε τα θύματα ακροδεξιών οργανώσεων. Για αυτό ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία για την καταγραφή των εγκλημάτων μίσους. Φτιάξαμε ένα διαδραστικό χάρτη για αυτές τις επιθέσεις και τα θύματα και ζητάμε τη βοήθεια των δημοκρατών ενάντια στους φασίστες. Δε μπορεί να είναι κανείς δημοκράτης, αν δεν είναι αντιφασίστας.»

Chiara Adamo (Head of Unit of Fundamental Rights in DG Justice): «Δυστυχώς διαπιστώνεται αύξηση των φαινομένων μίσους σε επίπεδο λεκτικό και πραγματική άσκηση φυσικής βίας. Τα ευρήματα μας φοβίζουν. Είδαμε ότι οι φόβοι αφορούν κυρίως εθνοτικές ομάδες όπως τσιγγάνους και μουσουλμάνους. Το 64% στην ΕΕ έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους, 61% των πολιτών λένε ότι δεν νιώθουν άνετα όταν εργάζονται με ένα μουσουλμάνο.»

Το δεύτερο πάνελ με θέμα «Αντιφασιστική δράση στους δρόμους» συντόνισε η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής της Izquierda Plural, Μαρίνα Αλμπιόλ, η οποία τόνισε ότι «η μάχη πρέπει να κερδηθεί στα όργανα, για να μπορεί να κερδηθεί και στους δρόμους. Η αδράνεια και η σιωπή απέναντι σε ρατσιστικές και φασιστικές ρητορικές πρέπει να σταματήσει και θα πρέπει ακόμα και ο πρόεδρος της ολομέλειας να αντιδρά σε κάθε τέτοια έκφραση μέσα στο κοινοβούλιο.»

Lara Manyes (Coordinadora Antifeixista Intercomarcal, Spanish State): «Πρέπει από κίνημα αντίδρασης να γίνουμε κίνημα πρότασης. Να περάσουμε από την αντίδραση στην πρόταση.»

Elizabeth Gaultier (Transform! Europe, France): «Δεν είναι μόνο η κρίση αυτή καθαυτή. Είναι και ο τρόπος που αναφερόμαστε στη κρίση, πως την εννοούμε, πως την ερμηνεύουμε. πχ κάποιος μπορεί να πει ότι για την ανεργία φταίνε οι μετανάστες, άλλος να πει ότι φταίνε οι μέτοχοι.»

Giorgos Chondros (SYRIZA, Greece): «Δεν αρκούν οι δράσεις αλληλεγγύης είναι μεγάλο το καθήκον της αριστεράς να φροντίσει να μην ηττηθεί το δικό της σχέδιο. Πρέπει να δικτυωθούμε σε όλα τα επίπεδα, με πανευρωπαϊκό στόχο να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο μέτωπο όχι μόνο ενάντια στη λιτότητα αλλά ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό.»

Exit mobile version