ΕυρώπηΑρχείο

Ο Πρόεδρος Σουλτς χαιρετίζει τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επετεύχθη στο Παρίσι

Η συμφωνία είναι παγκόσμια επειδή για πρώτη φορά κάθε κράτος στον κόσμο έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, πρωτοποριακή γιατί όλοι αναγνώρισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2°C, ή ακόμα και να περιοριστεί στον 1,5°C, και ρηξικέλευθη διότι αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει ότι ο πλανήτης μας θα είναι “κλιματικά ουδέτερος” στο δεύτερο μισό του αιώνα, δηλαδή ότι δεν θα εκπέμπει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από αυτά που η γη μπορεί να αντέξει, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Σουλτς.
Αυτή η συμφωνία θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, και ειλικρινή αξιολόγηση  της προόδου μας κάθε πέντε χρόνια. Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό, κατέληξε ο Πρόεδρος.
Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε τον Επίτροπο Μιγκέλ Άριας Κανιέτε, την Υπουργό Περιβάλλοντος του Λουξεμβούργου Κάρολ Ντισμπουργκ καθώς και ολόκληρη τη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ για τις προσπάθειές της, και συγκεκριμένα τη Γαλλική Προεδρία της Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος θα έρθει στο ΕΚ τον Ιανουάριο να συζητήσει τα συμπεράσματα.