“Βασική προτεραιότητα για όλους μας είναι να εφαρμοστούν όσα έχουν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης”, δήλωσε ο Νικολά Σμιτ, υπουργός εργασίας του Λουξεμβούργου, εκπροσωπώντας την προεδρία του Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αναφερόμενος στο Βρετανικό δημοψήφισμα τόνισε ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου δεν θα λάβει καμία απόφαση για θέματα που σχετίζονται με το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου”.
“Το Σένγκεν είναι εδώ για να μείνει”, ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι ένα ευρωπαϊκό σύστημα φύλαξης των συνόρων και των ακτών θα ενισχύσει τα μοναδικά ευρωπαϊκά σύνορα που θα πρέπει να έχει η ΕΕ, προστατεύοντας την ΕΕ μέσω της διενέργειας υποχρεωτικών ελέγχων σε όλες τις εξόδους και εισόδους της ΕΕ. “Θα ζητήσω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή μας”, δήλωσε ο ίδιος.
Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία) δήλωσε ότι θα στηρίξει όλες τις νέες προτάσεις που κατέθεσε η Επιτροπή, όπως αυτή για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. “Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για συνόδους κορυφής που αφορούν κρίσεις”, επεσήμανε ο ίδιος προσθέτοντας τα εξής: “Έχουμε πετύχει πολλά: μια συμφωνία για το PNR, την εντολή για τη Europol, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μέρος της ευρωζώνης, υποστηρίζουμε την Ουκρανία, παρά τις πιέσεις που δεχόμαστε από τη Ρωσία και τώρα έχουμε και τις συμφωνίες για το κλίμα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.”
Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία), χαιρέτισε και αυτός την “καλή” πρόταση για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. “Χρειαζόμαστε όμως και δεσμευτικούς, νέους μηχανισμούς για μεγαλύτερη επανεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο”, προσέθεσε ο ίδιος και υποσχέθηκε ότι η πολιτική του ομάδα του θα “κάνει ό, τι μπορεί” για να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.
“Πάρα πολλοί άνθρωποι προσφέρουν απλοϊκές απαντήσεις – μερικές φορές μόνο οι ακραίες φωνές ακούγονται … Τώρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το πώς και σε τι συμφωνούμε”, είπε ο επικεφαλής των ΕΣΜ, Σιαντ Καμάλ (Ηνωμένο Βασίλειο), αναφερόμενος στις τρέχουσες κρίσεις όπως η τρομοκρατία και η μετανάστευση.
Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφσταντ (Βέλγιο), κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να λάβουν αποφάσεις και όχι μόνο “να εξετάσουν” την πρόταση της Επιτροπής για μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα είπε τα εξής: “Όσον αφορά το ‘Brexit’, σας καλώ να δούμε τα αιτήματα του Κάμερον με έναν εποικοδομητικό τρόπο και ως μία ευκαιρία για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη”.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκαμπριέλ Ζίμερ (Γερμανία), κάλεσε τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις για τις οποίες δεσμεύτηκαν για τους αιτούντες άσυλο κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής και κατηγόρησε τους ηγέτες της ΕΕ για την “ανέντιμη” στάση τους έναντι της Τουρκίας, πράγμα το οποίο επανέλαβε και ο Φιλίπ Λαμπέρτς (Βέλγιο) για την ομάδα των Πρασίνων. Ο κ. Λαμπέρτς κάλεσε την Επιτροπή να “αναθεωρήσει” το σχέδιο πρότασης της για την προστασία των συνόρων, αλλά και να δημιουργήσει ένα ”νόμιμο τρόπο” για τους αιτούντες άσυλο να αναζητούν προστασία στην ΕΕ.
Ο Νάιτζελ Φαρατζ (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) ανέφερε ότι η έξοδος της χώρας του από την ΕΕ αποτελεί τον μόνο τρόπο για να “ανακτηθεί η εθνική αυτοπεποίθηση”. Ο Έντουαρτ Φέραντ (Γαλλία) μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας έκανε έκκληση για την εφαρμογή επιμέρους πολιτικών προσαρμοσμένων σε κάθε κράτος μέλος. “Μια ΕΕ αποτελούμενη από έθνη αποτελεί τη μόνη λύση”, τόνισε ο ίδιος.