ΠολιτισμόςΑρχείο

Τελικά θα αποκτήσουν σύγχρονο φωτισμό τα μνημεία της Αργολίδας;

Ούτε θετικά ούτε αρνητικά απάντησε ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στην πρόταση Ανδριανού για εκσυγχρονισμό του ενεργοβόρου φωτισμού των μνημείων της Αργολίδας. Κατά την προσφιλή τακτική των πολιτικών, η απάντηση ήταν διπλωματική, καθώς από τη μία τονίζεται η επάρκεια του ήδη υπάρχοντος φωτισμού για να αφεθεί στο τέλος μία αχτίδα φωτός ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις το θέμα να εξεταστεί.

Η ερώτηση του Γιάννη Ανδριανού αφορούσε την ανάγκη σύγχρονου φωτισμού ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της Αργολίδας για την ανάδειξη και προστασία τους.

Το κείμενο της απάντησης του Υπουργού αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στο νομό Αργολίδας σημαντικά μνημεία όπως το Κάστρο Παλαμηδίου και η Καστρονησίδα Μπούρτζι στο Ναύπλιο και το Κάστρο της Λάρισας στο Άργος διαθέτουν φωτισμό τον οποίο διαχειρίζονται και χρηματοδοτούν οι οικείοι Δήμοι Ναυπλιέων και Άργους-Μυκηνών αντίστοιχα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φωτισμού αυτών των μνημείων (παλαιότητα, τύπος φώτων, κατανάλωση ενέργειας κλπ) είναι γνωστά στις σχετικές Υπηρεσίες των δύο Δήμων και δεν βρίσκονται στη διάθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δηλαδή της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αργολίδας.

Σε ό,τι αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους Μυκηνών και Ασκληπιείου Επιδαύρου, αυτοί φωτίζονται με μέριμνα της ΕΦΑ Αργολίδας. Ο φωτισμός λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, καθώς οι χώροι δεν είναι ορατοί από διερχόμενους κατά τις νυχτερινές ώρες. Επομένως, η κατανάλωση ενέργειας είναι περιορισμένη παρότι οι εγκαταστάσεις δεν είναι απολύτως σύγχρονης τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα σχετικά με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την εκπόνηση μελέτης και την υλοποίηση έργων φωτισμού των μειζόνων μνημείων της Αργολίδας, σας γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί αυτή η δυνατότητα, σύμφωνα με τις ιεραρχημένες προτεραιότητες και ανάγκες της ΕΦΑ Αργολίδας”.