ΡεπορτάζΑρχείο

10+1 ρεπορτάζ του anagnostis.org που ξεχώρισαν το 2015

Τα ρεπορτάζ του anagnostis.org και φέτος αποτέλεσαν αγαπημένη ύλη για τους αναγνώστες μας αφού η συγκεκριμένη κατηγορία αποδείχθηκε αναλογικά η πιο δημοφιλής από όλες, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό προβολών ανά ποστ.

Εκτός όμως από το ενδιαφέρον των αναγνωστών προκάλεσαν και το ενδιαφέρον των τοπικών και άλλων φορέων, είτε από την αρνητική πλευρά, αποτελώντας π.χ. την αφορμή για διαμάχη μεταξύ δημοτικών παρατάξεων, αλλά κυρίως από την θετική πλευρά που ήταν και το ζητούμενο. Συγκεκριμένα δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου τα προβλήματα που καυτηριάστηκαν αποκλειστικά και μόνο μέσα από τις στήλες του anagnostis.org, βρήκαν τη λύση τους προς όφελος των πολιτών και της περιοχής, αλλά και προς αποκατάσταση της νομιμότητας.


Το top 10 των ρεπορτάζ του anagnostis.org έχει ως εξής:

10.) Ο Σταθμός του ΟΣΕ στο Άργος: Η τραγική κατάσταση που είχε περιέλθει ο Σταθμός του ΟΣΕ στο Άργος παρουσιάστηκε με εικόνα και βίντεο και προκάλεσε την οργή των αναγνωστών. Απ’ ότι φαίνεται μας διαβάζουν και εκτός Αργολίδας, αφού ο ΟΣΕ λίγες εβδομάδες μετά το αρχικό ρεπορτάζ, ευαισθητοποίηθηκε και ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης στον Σταθμό, που ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα. Το ρεπορτάζ που διαβάστηκε περισσότερο (με ημερομηνία 26/10/2015) ήταν το εξής: Ζούγκλα ο σταθμός του Άργους! Αυτοψία στο ιστορικό «τσαντίρι» της πόλης.

9.) Τα φιορδ της Νορβηγίας δείχνουν το δρόμο για το Ναύπλιο: Το πιο πρόσφατο της λίστας, δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να κερδίσει μία θέση στο top. Το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση, ειδικά από τότε που λύθηκε η σύμβαση για την εκβάθυνση. Και από αυτή την συζήτηση δεν σκοπεύουμε να απέχουμε. Θυμηθείτε το ρεπορτάζ: Η Νορβηγία δείχνει τον τρόπο για να βγαίνουν οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια στο Ναύπλιο.

8.) Το παράνομο πάρκινγκ στο Ναύπλιο: Είναι απαράδεκτο οι κοινόχρηστοι χώροι του Ναυπλίου να χρησιμοποιούνται για πάρκινγκ. Αυτό συνέβη αρκετές φορές τη χρονιά που μας πέρασε, είτε με τον πεζόδρομο Ωνάση, είτε με την Πλατεία Δικαστηρίων και την παλιά πόλη. Το anagnostis.org κατέγραψε επανηλειμμένως σκηνές “απείρου κάλλους”, όπως αυτή: «Ποτέ την Κυριακή»… για την Τροχαία στο Ναύπλιο. Από τις περιπτώσεις όπου ο Δημος Ναυπλιέων ενήργησε αποτελεσματικά και αποφασιστικά, με αποτέλεσμα τέτοιες εικόνες να αποτελούν πλέον την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Καιρός και η τροχαία να αρχίσει να κόβει κλήσεις εκεί που πρέπει…

7.) Το μπάζωμα της γραμμής: Αρχικά το σκεπτικό ήταν να περάσει με ασφάλεια από εκεί η ποδηλατοδρομία του Τριάθλου. Αυτός που το κάλυψε όμως ήταν παράνομος αφού δεν φρόντισε να πάρει την άδεια από τον ΟΣΕ. Μόνο το anagnostis.org ανέδειξε το θέμα, όταν όλα τα υπόλοιπα τοπικά ΜΜΕ έκαναν τον Κινέζο. Τελικά κακήν κακώς το ξεμπάζωσαν και η διαδρομή του Τριάθλου άλλαξε. Το περιστατικό συνέβη στα τέλη του Μαϊου και το ρεπορτάζ είχε τίτλο: Τέλος το τρένο στο Ναύπλιο;

6.) Πασαρέλα για κότερα το Ναύπλιο: Η ετήσια έκθεση γιώτινγκ του Ναυπλίου αποτελεί ένα σπουδαιότατο γεγονός για την πόλη και προβλήθηκε αναλόγως από το anagnostis.org. Το ρεπορτάζ που είχε τη μεγαλύτερη απήχηση ήταν αυτό: Πασαρέλα για κότερα το Ναύπλιο. Ίσως να βοήθησε και ο τίτλος, εμείς πάντως θα επιλέγαμε καλύτερα αυτό: Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος πρωτεύουσα του γιώτινγκ! Και φυσικά μην ξεχνάμε το best seller του 2014: Τρυπώσαμε μέσα στα γιοτ και σας τα παρουσιάζουμε

5.) Το μπαλκόνι φονιάς: Η πτώση ενός μπαλκονιού στην Άργους στις 23 του Ιούλη, που παραλίγο να πέσει στο κεφάλι μιας μαμάς με το παιδί της, δεν ήταν κάποια αποκλειστικότητα του anagnostis.org (δεν θα μπορούσε άλλωστε), αλλά κράτησε υψηλά το ενδιαφέρον: Το μπαλκόνι «φονιάς» απείλησε μια γυναίκα με το παιδί της

4.) Η ακύρωση της σύμβασης για το λιμάνι: Το αποκλειστικό της έντυπης που δεν μπορούσε να μην περάσει και στο site. Η λύση της σύμβασης για την εκβάθυνση του λιμανιού του Ναυπλίου ήταν μία από τις δυσάρεστες ειδήσεις που οφείλαμε να αποκαλύψουμε. Φυσικά, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία… Θυμηθείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Τζούφια η μελέτη για το λιμάνι.

3.) Πως πνίγηκαν οι τρεις ψαράδες στην Ερμιόνη: Ως λαός φαίνεται πως διψάμε για αίμα. Και δυστυχώς πλησιάζοντας στο Νο1, έχουμε δύο ρεπορτάζ που αφορούν θανάτους. Ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Ερμιόνης αποκαλύπτει τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα στις 24 του Μαρτίου: Παναγιώτης Μέξης: Πώς πνίγηκαν οι τρεις ψαράδες στην Ερμιόνη.

2.) Η Δολοφονία του καπετάνιου στην Κοιλάδα: Το θέμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ πανελλαδικά όταν αποφασίστηκε η προφυλάκιση της συζύγου ως ύποπτη για τον φόνο του Θανάση Λάμπρου. Όλα τα ρεπορτάζ μας για το θέμα είχαν υψηλή αναγνωσιμότητα. Ξεχωρίζει η άποψη που εκφράζει σε σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη στον Άκη Γκάτζιο ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος: Σκοτεινά σημεία για τη δολοφονία του καπετάνιου ψάχνει ο Γεωργόπουλος

1.) Αναπηρικά καρότσια στάθμευσαν παράνομα για μας βάλουν μυαλό: Είμαστε χαρούμενοι που στην πρώτη θέση βρίσκεται αυτό το θέμα. Μία συμβολική δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου, με αφορμή την παγκόσμια μέρα αναπηρίας στις 3 του Δεκέμβρη. Δυστυχώς η ευαισθητοποίηση δεν κράτησε, παρά μία μόνο μέρα! Την επομένη “γάιδαροι” κατέλαβαν με τα ΙΧ τους τις θέσεις αναπήρων στο λιμάνι και έτσι είχαμε την πρεμιέρα των street panthers στο Ναύπλιο.

Bonus (+1): Τα ψάρια βγήκαν στη στεριά: Κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στην 5η θέση. Αποφασίσαμε να το βάλουμε ξεχωριστά γιατί είναι το μόνο που δεν αφορά την Αργολίδα. Η κάμερα του anagnostis.org βρέθηκε εκείνη τη μέρα στη παραλία της Ακράτας, στον Κορινθιακό, όταν ένα τεράστιο κοπάδι ψαριών δίπλα στην ακτή πηδούσε έξω από τη θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα δεχόταν επίθεση από ψαροπούλια. Ένα σπάνιο θέαμα που καταγράψαμε κατ’ αποκλειστικότητα.