ΚοινωνίαΑρχείο

Πως γιόρτασε τα θεοφάνεια η Αργολίδα

Γιορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην Αργολίδα με τη Νέα Κίο και την Ερμιόνη να είναι και οι μοναδικές περιπτώσεις όπου είχαν κάτι το ξεχωριστό να προσφέρουν. Αρκετός κόσμος, και κυρίως επισκέπτες, παρευρέθηκαν και φέτος στο Ναύπλιο.
 

Ο καιρός βοήθησε ώστε να υπάρχει αθρόα προσέλευση του κόσμου. Στο Ναύπλιο μετά την λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Άγιου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός και η κατάδυση του τίμιου σταυρού στο λιμάνι της πόλης, παρουσία αρκετά μεγάλου κοινού, κυρίως τουριστών.
 

Αρκετοί εκδρομείς βρέθηκαν και στο Κεφαλάρι, οι οποίοι τίμησαν δεόντως τις ταβέρνες του χωριού. Αγιασμός των υδάτων έγινε και στο Άργος με πομπή προς τη δεξαμενή της πόλης, όπου και αγιάσθηκαν τα ύδατα.
 

Η Νέα Κίος τράβηξε κυρίως το ενδιαφέρον των ντόπιων, δεδομένου ότι η τελετή συνδυάζεται με τα μικρασιατικά έθιμα της περιοχής. Συγκεκριμένα μετά το πέρας της ακολουθίας ο Τίμιος Σταυρός περιφέρεται στη Νέα Κίο, έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Κίο της Μικράς Ασίας, ενώ επίσης αυτός που πιάνει το Σταυρό, τον κρατά στο σπίτι του για όλο τον χρόνο και τον παραδίδει την παραμονή των Φώτων του επομένου έτους.
 

Ένα παραδοσιακό έθιμο αναβίωσε και φέτος στην Ερμιόνη, το “Γιάλα Γιάλα”, όπου βουτούν οι νέοι που έχουν σειρά να καταταγούν στο στρατό, σε μία ιεροτελεστία που ξεκινάει από την παραμονή των Θεοφανείων και τηρείται ανελλιπώς από 1955.