ΠολιτισμόςΑρχείο

Δεν ανασκευάζει, ούτε ζητά συγγνώμη ο Πελεγρίνης

Ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου με αφορμή τις δηλώσεις Πελεγρίνη παρεμβαίνει, εκφράζοντας τις απόψεις του γύρω από το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με την λειτουργία του Τμήματος και μάλιστα αποκαλύπτει πως σε σχετική επικοινωνία που υπήρξε με τον υφυπουργό Παιδείας, δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια διάθεση συγγνώμης για τα ψέματα που ειπώθηκαν, αλλά ούτε και ανασκευής των δηλώσεων, όπως του ζητήθηκε. 

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί αν πίσω από τις δηλώσεις Πελεγρίνη, κρύβεται κάποιο σχέδιο που δεν έχει βγει ακόμα από το συρτάρι, ή αν επρόκειτο απλά για μία ατύχη στιγμή του υφυπουργού.

Όπως αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος:

Στις 30/12/15 ο υφυπουργός παιδείας κύριος Πελεγρίνης, φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “οι Αταίριαστοι”, αναφέρθηκε στο τμήμα θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσιάζοντας μια εικόνα που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. 

Ο κύριος Πελεγρίνης είπε πως η Ελλάδα έχει τέσσερα τμήματα θεατρολογίας, κάτι που δεν ισχύει σε καμία των περιπτώσεων καθώς το τμήμα της Θεσσαλονίκης είναι σχολή θεάτρου και διαφέρει ουσιαστικά στο περιεχόμενο της από τα τμήματα θεατρολογίας. Ακόμη, υπογράμμισε πως το Τμήμα του Ναυπλίου λειτουργεί με δυο μέλη ΔΕΠ την στιγμή που στην πραγματικότητα το τμήμα μας έχει δεκαέξι. Τόσο ο φοιτητικός σύλλογος όσο και το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος μας επικοινώνησαν με τον κύριο Πελεγρίνη γνωστοποιώντας του αρχικά την ενόχληση για τις ανακρίβειες που ειπώθηκαν, αλλά και ζητώντας του την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας. Η απάντηση του δεν περιελάμβανε καμία πρόθεση ανακατασκευής των δηλώσεων, ούτε καν μια συγγνώμη για την λανθασμένη ενημέρωση που καλοπροαίρετα σκεπτόμενοι θεωρούμε πως είχε. Αφού, λοιπόν, ο Υφυπουργός Παιδείας κύριος Πελεγρίνης δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του και δεν έχει την πρόθεση να αποκαταστήσει την φήμη του Τμήματος μας, το κάνουμε εμείς, ο Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου.

Αρχικά το Τμήμα μας έχει διττό χαρακτήρα. Δυο κατευθύνσεις: θεατρολογίας και παραστατικών τεχνών. Συνδυάζει, δηλαδή, θεωρητική και πρακτική κατάρτιση. Στο Τμήμα του Ναυπλίου, που παρουσιάστηκε σα να υπολειτουργεί, γίνεται κάθε χρόνο, τον Μάιο, Φεστιβάλ Θεατρικής Παραγωγής. Ακόμα υπάρχουν μαθήματα θεατροπαιδαγωγικής, σκηνοθεσίας, υποκριτικής, χορού και σωματικού θεάτρου, θέατρου του καταπιεσμένου, θέατρου ντοκουμέντο κ.α. που δίνουν την δυνατότητα στον φοιτητή να εμβαθύνει ουσιαστικά και έμπρακτα στην τέχνη του θεάτρου. Όπως διαβάζουμε και στην επίσημη ιστιοσελίδα του Δήμου Ναυπλιέων: “Πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά των φοιτητών του τμήματος στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Στα πλαίσια των σπουδών τους, αλλά και εκτός αυτών, πολύ συχνά παρουσιάζουν παραστάσεις, πραγματοποιούν εκθέσεις και προβολές ταινιών και γενικότερα συμβάλλουν μέσα από ποικίλες δραστηριότητες καλλιτεχνικής φύσης στην πολιτιστική και πολιτισμική άνθιση της πόλης”. Το Τμήμα μας συνεργάζεται άμεσα με την τοπική κοινωνία και οι πολίτες του Ναυπλίου ανταποκρίνονται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, τόσο στις παραστάσεις των φοιτητών, όσο και στις ακροάσεις μαθημάτων. Όποιος θέλει να γνωρίσει το Τμήμα μας μπορεί να παρακολουθήσει τις δεκάδες παρουσιάσεις και παραστάσεις που παίζονται στα πλαίσια μαθημάτων τόσο στο χειμερινό, όσο και στο εαρινό εξάμηνο. Επιπροσθέτως, κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός φοιτητών κάνει την πρακτική του άσκηση στα σχολεία της Αργολίδας στον τομέα των θεατροπαιδαγωγικών. Αξίζει να αναφερθεί επιπλέον οτι πριν από δυο χρόνια έγινε αξιολόγηση του Τμήματος και βγήκε θετική. Ακόμα, γερό χαρτί του Τμήματος είναι το νέο μεταπτυχιακό του με τίτλο «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση» (ΜA in Drama and Performing Arts in Education and Lifelong Learning). Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τη χώρα μας που προσελκύει θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και κάθε ειδικότητας, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, και γενικά μελετητές από το χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών από όλη την Ελλάδα. Τέλος οφείλουμε να αναφέρουμε και να καμαρώσουμε καθώς ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος μας Γιάννης Λεοντάρης μολις ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Όπως λοιπόν μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε το Τ.Θ.Σ. δεν υπολειτουργεί, αντιθέτως είναι ολοζώντανο τον χρόνο και δημιουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο Δήμος Ναυπλίου αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα λειτουργίας ενός τέτοιου τμήματος στην πόλη παραχώρησε εγκαταστάσεις για τη στέγασή του. Δηλαδή το Τ.Θ.Σ. δεν επιβαρύνει  σημαντικά με τα λειτουργικά του έξοδα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να επιδιώκουμε την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, ούτε την αμαύρωση τμημάτων που προσφέρουν ουσιαστικά στην καλλιέργεια και στην εξέλιξη των φοιτητών και της κοινωνίας, άλλα την επιβράβευση και την στήριξη τέτοιων προσπαθειών. Θα έπρεπε λοιπόν οι αρμόδιοι να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και κάθε φορά που αναφέρονται σε τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να επιβραβεύουν με όποιον τρόπο μπορούν τόσο τους φοιτητές, όσο και τους καθηγητές που υπηρετούν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μην ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους.

Αναμένουμε την ανακατασκευή των δηλώσεων του υφυπουργού ως το ελάχιστο που οφείλει να κάνει απέναντι στο Τμήμα μας.