ΟικονομίαΑρχείο

Γιατί ανησυχούν οι ροδακινοπαραγωγοί της Αργολίδας

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα σε ροδακινοπαραγωγούς της Αργολίδας και ολόκληρης της χώρας μετά τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους ροδακινοπαραγωγών από τη Θεσσαλία περί ενδεχόμενης επιστροφής των αποζημιώσεων συνολικού ύψους 33 εκ. ευρώ που χορηγήθηκαν με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2015, μετά από αίτημα της τότε Κυβέρνησης, για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος λόγω της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε σήμερα στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα σε ροδακινοπαραγωγούς της Αργολίδας και ολόκληρης της χώρας μετά τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Β. Αποστόλου κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους ροδακινοπαραγωγών από τη Θεσσαλία περί ενδεχόμενης επιστροφής των αποζημιώσεων συνολικού ύψους 33 εκ. ευρώ που χορηγήθηκαν με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2015, μετά από αίτημα της τότε Κυβέρνησης, για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος λόγω της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης.

Επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση στο δίκαιο αίτημα των ροδακινοπαραγωγών για επέκταση των αποζημιώσεων και φέτος, δεδομένου ότι συνεχίζεται το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές κοινοτικών αγροτικών προϊόντων, και στο αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσει την διεκδίκηση των εν λόγω πόρων από την ΕΕ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης ως προς την επέκταση και φέτος των αντισταθμιστικών αποζημιώσεων σε ροδακινοπαραγωγούς λόγω των απωλειών εισοδήματος από την ρωσοουκρανική σύγκρουση και ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή.
2. Αν υφίσταται ενδεχόμενο επιστροφής των εν λόγω αποζημιώσεων και ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί από την Κυβέρνηση για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης.”