Ιδιαίτερα σχολαστικές με την στοματική υγιεινή πρέπει να είναι οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς ενδεχόμενες παθολογικές καταστάσεις του στόματος ενδέχεται να επηρεάσουν τόσο την εγκυμοσύνη όσο και την ανάπτυξη του εμβρύου. Τακτικός έλεγχος και σχολαστικός καθαρισμός αποτρέπουν την εμφάνιση φλεγμονής στα ούλα και προλαμβάνουν δυσάρεστες συνέπειες κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ειδικότερα, η Μαρία Σκουλάτου, χειρουργός-οδοντίατρος στην κλινική Advanced Dental Clinics δίνει έμφαση στα εξής:
1) Ουλίτιδα κύησης & επουλίδα
Η αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης και των οιστρογόνων καθιστά τα ούλα πιο ευαίσθητα απέναντι στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πόνος, πρήξιμο και αιμορραγία κατά το βούρτσισμα, μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως ουλίτιδα της κυήσεως. Παράλληλα στο β’ τρίμηνο μπορεί να εμφανιστεί και η επουλίδα κυήσεως (μικρά κόκκινα ογκίδια που εμφανίζονται στα ούλα αλλά είναι εντελώς ακίνδυνα).
Οι παραπάνω ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να επηρεάζουν κυρίως τα ούλα στα οποία υπάρχει ήδη φλεγμονή (ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα) σε αντίθεση με τα υγιή στα οποία δεν έχουν τόσο μεγάλες επιπτώσεις. Όπως τονίζει η χειρουργός-οδοντίατρος Μαρία Σκουλάτου «από την αρχή της εγκυμοσύνης οι γυναίκες πρέπει να επισκεφτούν τον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό. Πολύ μεγάλη σημασία θα πρέπει να δοθεί στη σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Βούρτσισμα απαραιτήτως δύο φορές την ημέρα και μεσοδόντιος καθαρισμός τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με χρήση νήματος ή με μεσοδόντια βουρτσάκια. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε υγιή τα ούλα και μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ουλίτιδας, επουλίδας και περιοδοντίτιδας».
2) Η περιοδοντίτιδα
Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να σχετίζεται με πιθανότητα πρόωρου τοκετού ή και γέννησης λιποβαρούς νεογνού. Στην περιοδοντίτιδα συσσωρεύονται μικρόβια μεταξύ δοντιών και ούλων, τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος δρώντας τοξικά για το ανοσοποιητικό σύστημα και τον οργανισμό. Ο οδοντίατρος προτείνει περιοδοντική θεραπεία σε διαστήματα που θα ορίσει ο ίδιος και σχολαστική φροντίδα στο σπίτι με βούρτσισμα, νήματα και μεσοδόντια βουρτσάκια.
Αν προκύψουν άλλα οδοντιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως απονευρώσεις, εξαγωγές ,αποστήματα και διάφορες φλεγμονές πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.
Τι ισχύει για τις εγκύους
Η χειρουργός-οδοντίατρος Μαρία Σκουλάτου επισημαίνει: «Σε γενικές γραμμές, στο α’ τρίμηνο της κύησης καλό είναι να αποφεύγονται οι οδοντιατρικές πράξεις. Στο β’ τρίμηνο μπορούν να πραγματοποιούνται οδοντιατρικές θεραπείες».
Αντιβιοτικά: Καλό είναι να αποφεύγονται, αλλά όταν υπάρχει οξύ πρόβλημα, ορισμένα μπορούν να χορηγηθούν, πάντα με την καθοδήγηση και συγκατάθεση του γυναικολόγου.
Αναισθησία: Η τοπική οδοντιατρική αναισθησία έχει αποδειχτεί ότι δεν επηρεάζει το έμβρυο. Ακόμα, μπορείτε να ζητήσετε αναισθητικά χωρίς αγγειοσυσπαστικό.