ΠολιτικήΑρχείο

Αγώνας για να μην περάσει η σύμβαση Τατούλη – ΤΕΡΝΑ

Το συντονιστικό όργανο των οργανώσεων της Λαϊκής Ενότητας Πελοποννήσου που συνεδρίασε τη Δευτέρα το απόγευμα στην Τρίπολη τονίζει ότι:

Η προσχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον νεοφιλελευθερισμό συνεπώς και στη  λογική  των  ΣΔΙΤ  όπως φάνηκε και με την  έγκριση  του  ΣΔΙΤ  στη  Δυτική  Μακεδονία  πάρα  την καθολική  αντίδραση  των πολιτών  και φορέων της  περιοχής    ,σε συνδυασμό με τις πιέσεις των δανειστών να προχωρήσουν παντού τα σχέδια των ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία  . Η ανησυχία μας αυτή εντείνεται μετά τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, ο οποίος όχι μόνο δεν απορρίπτει τα σχέδια ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα αλλά  αντίθετα  μάλιστα  τόνισε  χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε ιδεοληψία εναντίον των ΣΔΙΤ».

Η εκτίμησή μας είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να «χρυσώσει το χάπι» και να προχωρήσει τη σύμβαση του Τατούλη με την ΤΕΡΝΑ.

Η ανακοίνωση των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απ’ την οποία προκύπτει ότι διαφωνούν με τη σύμβαση ΤΕΡΝΑ – Τατούλη είναι μεν θετική, αλλά η ανακοίνωση αυτή εντείνει τις ανησυχίες μας για τα σχέδια της κυβέρνησης και βέβαια πέρα  από  τα λόγια όλοι κρίνονται από τις πράξεις  τους.

Οφείλουμε  να  υπενθυμίσουμε προς όλες και όλους ότι τα αυτοδιοικητικα σχήματα  με τα  οποία  έχουν  εκλεγεί  έχουν στο  πρόγραμμα τους δεσμεύσεις ότι δεν πρόκειται να  αποδεχτούν το καταστροφικό σχέδιο του Τατούλη.

Η Λαϊκή Ενότητα Πελοποννήσου είναι ριζικά και κατηγορηματικά αντίθετη με τη σύμβαση αυτή και για περιβαλλοντικούς και για κοινωνικούς και για οικονομικούς λόγους.

Η ΛΑ.Ε. καλεί τους πολίτες, τους Δήμους , τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τους φορείς της Πελοποννήσου να   αντισταθούν και  να κινητοποιηθούν για να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εγκρίνει το καταστροφικό σχέδιο που προωθεί ο Τατούλης  για την διαχείριση  των  απορριμμάτων.

Η κυβέρνηση αντί να σχεδιάζει πως θα «χρυσώσει το χάπι» της σύμβασης Τατούλη – ΤΕΡΝΑ οφείλει να προχωρήσει και να ενισχύσει συμπράξεις Δήμων ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο να προχωρήσει επιτέλους όχι μέσα  από  ΣΔΙΤ και φαραωνικές  εγκαταστάσεις οι οποίες θα  καταστρέψουν περιοχές αλλά ως δημόσια έργα με την ευθύνη των Δήμων και με ορθό περιβαλλοντικό τρόπο (διαλογή στη πηγή,  ανακύκλωση, κομποστοποιηση).