ΡεπορτάζΑρχείο

Ξεφουσκώνει η επένδυση με τα υδατοδρόμια στην Αργολίδα

Θυμάστε εκείνα τα άμοιρα τα υδατοδρόμια που λέγανε ότι θα φτιάξουνε στο Ναύπλιο, τη Νέα Κίο, την Επίδαυρο, την Ερμιόνη και το Πορτοχέλι; Έτσι για να μην μείνει κανένας δήμος παραπονεμένος…

Εν αναμονή του «ποιοτικού τουρισμού» που θα κατέφθανε στον τόπο μας με τα υδροπλάνα, ας δούμε λοιπόν τι έγινε τη χρονιά που μας πέρασε. Από τις 16 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχει εγκριθεί μόνο η μία και αυτή πρόπερσι! Οι υπόλοιπες 15, από τις οποίες καμία δεν αφορά την Αργολίδα, έχουν μείνει στα αζήτητα.


Καμία εξέλιξη μέσα στο 2015

Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του εκλεκτού συνάδελφου Αχιλλέα Χεκίμογλου στο Βήμα δύο χρόνια με την ψήφιση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε το νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων, μόλις ένα υδατοδρόμιο, αυτό της Κέρκυρας, έχει λάβει άδεια λειτουργίας, ενώ οι υπόλοιπες 15 αιτήσεις έχουν πνιγεί στη «θάλασσα» της γραφειοκρατίας.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με απαντήσεις των υπουργείων Οικονομίας και Υποδομών σε γραπτή ερώτηση του βουλευτή Χίου της ΝΔ Νότη Μηταράκη, ότι το 2015 δεν δόθηκε καμία απολύτως άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου, καθώς είτε δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων είτε οι φάκελοι των αιτήσεων είναι ελλιπείς.


Ποιά είναι τα προς αδειοδότηση υδατοδρόμια

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών που διαβίβασε στον κ. Μηταράκη ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο κατάλογος των προς αδειοδότηση υδατοδρομίων περιλαμβάνει τις πόλεις Βόλο, Λαύριο, Ρέθυμνο, Πάτρα, Αγία Μαρίνα Γραμματικού, Ζάκυνθο, Σκύρο, Αλόννησο, Σκόπελο, Παξούς, Αμφιλοχία, Πάτμο, Τήνο και Θεσσαλονίκη.

Πουθενά η Αργολίδα που σε πρώτη φάση δείχνει να μην υπάρχει στα σχέδια των φερόμενων ως επενδυτών. Το ίδιο και με την Καλαμάτα που υποτίθεται πως η αδειοδότησή της βρισκόταν σε εξέλιξη, αλλά τελικά φαίνεται πως δεν έχει υποβληθεί ούτε καν αίτηση!


Τα «πνιξε» η γραφειοκρατεία

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναφέρει πως κανένα επενδυτικό σχέδιο για υδατοδρόμια δεν έχει ακόμη υποβληθεί τυπικά προς αξιολόγηση στο Enterprise Greece ώστε να προωθηθεί στη συνέχεια προς έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και να ακολουθήσει η αδειοδοτική διαδικασία.

Σε αυτό πρέπει να έχει παίξει ρόλο και ότι καμία άδεια δεν έχει εγκριθεί μέσα στο 2015, καθώς οι φακέλοι κρίθηκαν ότι δεν είναι πλήρεις και δεν πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους.

Αν και υπάρχουν επαφές με επενδυτές, φαίνεται πως όλη η υπόθεση έχει κολλήσει στα γραφειοκρατικά γρανάζια, ίσως και στις πιέσεις που ενδεχομένως να ασκούν παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ναυσιπλοϊας, των οποίων τα συμφέρονται θίγονται με την κατασκευή υδατοδρομίων. 

Πάντως από το υπουργείο Υποδομών αναφέρεται πως εκπονείται νέο σχέδιο νόμου που θα επιχειρήσει να επιταχύνει τις αδειοδοτικές διαδικασίες των υδατοδρομίων. Για να δούμε…