ΟικονομίαΑρχείο

Αποφάσεις για τα δάση που έγιναν βίλες στην Ερμιονίδα

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου βρίσκονται ήδη τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Διεύθυνση Δασών Αργολίδας. Συγκεκριμένα φέρεται πως με 31 πράξεις χαρακτηρίστηκαν εκτάσεις περίπου 52,5 στρεμμάτων ως δάση και δασικές εκτάσεις, την ώρα που ο έλεγχος κατέδειξε ότι δασικές είναι εκτάσεις συνολικού εμβαδού 239 στρεμμάτων. Περί τα 186 στρέμματα δηλαδή, ενώ κατά τεκμήριο είναι δημόσιες εκτάσεις, η αρμόδια υπηρεσία τις χαρακτήριζε «γεωργικώς καλλιεργούμενες», με αποτέλεσμα να ξεφυτρώσουν οι γνωστές βίλες που όλοι ξέρουμε στην περιοχή της Ερμιονίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 25 από τις 31 πράξεις χαρακτηρισμού αφορούν επιφάνειες εμβαδού μεγαλύτερου ή οριακά ίσου με 4.000 τ.μ., έκταση η οποία αποτελεί το σύνηθες όριο που επιτρέπει τη δόμηση εκτός σχεδίου πόλης. Δύο μόνο από αυτές τις πράξεις χαρακτηρισμού αφορούν εδαφικές επιφάνειες εμβαδού μικρότερου από 4.000 τ.μ. που δεν έχουν «πρόσωπο» σε επαρχιακή ή αγροτική οδό, προκειμένου να γίνει κατασκευή οικήματος όπως προβλέπει ο νόμος.

Ο παράτυπος αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων στην περιοχή Ερμιονίδας αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έπειτα από καταγγελίες που έκαναν λόγο για εκατοντάδες αποφάσεις αποχαρακτηρισμού δασικών περιοχών και περιγραφής τους ως καλλιεργήσιμων εκτάσεων, γεγονός που έδινε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην κατασκευή κτιρίων στην περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια γνώρισε άνθηση ως παραθεριστικό κέντρο.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων που εξετάστηκαν καταγράφεται πως υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για συγκεκριμένες εκτάσεις. Παρ’ όλα αυτά ο έλεγχος κατέδειξε ότι δεν ταυτοποποιούνταν οι εκτάσεις με τους τίτλους ιδιοκτησίας που εμφανίστηκαν.

Το Σώμα Επιθεωρητών έχει ζητήσει από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εξετάσει τη δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση 18 πράξεων χαρακτηρισμού της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας το 2009, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων και μόνο το Ακυρωτικό Δικαστήριο μπορεί να τις ανατρέψει.