ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Δεν εκχωρούν δικαιώματα ως προς την διαχείριση απορριμμάτων οι δήμοι

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη είχαν χθες οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου για το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως έγινε γνωστό, κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι ώστε να βρεθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση για το χρόνιο πρόβλημα των απορριμμάτων που ταλαιπωρεί την Πελοπόννησο. Τον Δήμο Άργους – Μυκηνών εκπροσώπησε ο δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος, ο οποίος στην σύσκεψη του ΦΟΣΔΑ την Δευτέρα ήταν ιδιαίτερα καυστικός στην τοποθέτησή του. 

Οι Δήμαρχοι από τη πλευρά τους και με την στήριξη των συλλογικών τους οργάνων, ΠΕΔ Πελοποννήσου και ΚΕΔΕ, κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν καμία εκχώρηση του δικαιώματός τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς είναι οι παραγωγοί και οι συλλέκτες αυτών. Η αρμοδιότητα αυτή πρέπει, λογικά, να επεκταθεί μόνιμα και στη διαχείριση των απορριμμάτων δίνοντας έτσι το δικαίωμα οι τοπικές κοινωνίες να ολοκληρώνουν τον κύκλο παραγωγή-αποκομιδή-ανακύκλωση-επεξεργασία.

Άλλωστε οι δήμοι προσδιορίζουν και τα δημοτικά τέλη που αντιστοιχούν στα κόστη διαχείρισης και δεν θέλουν χρεώσεις υπέρογκων ποσών στους δημότες τους σε σημείο υπερφορολόγησης.

Ομόφωνα οι 26 δήμοι της Πελοποννήσου δια των Δημάρχων και των εκπροσώπων τους αποφάσισαν και ζήτησαν από τον υπουργό, να θεσπίσει την κατάλληλη νομοθεσία ώστε να ακολουθηθεί η φυσιολογική πορεία για διαχείριση των απορριμμάτων από τους δήμους.

«Η κυβέρνηση θα είναι πάντα αρωγός» στις προσπάθειες των δημάρχων της Πελοποννήσου για οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, διαβεβαίωσε ο αν. υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, ύστερα από την συνάντηση.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, στη συζήτηση αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συνταχθεί άμεσα ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) αλλά και να επισπευσθούν οι αδειοδοτήσεις των αναγκαίων υποδομών. Υιοθετήθηκε μάλιστα η άποψη, ότι στη λήψη των αποφάσεων σχετικά με τα έργα, θα πρέπει να έχουν πλέον συμμετοχή και οι δήμαρχοι.

Ο αν. υπουργός, μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “καμία λύση δεν θα είναι βιώσιμη, ερήμην δημάρχων και δημοτών”.