Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ερωτήσεις για αγρότες από τον Ανδριανό

Ερωτήσεις για αγρότες από τον Ανδριανό

Δύο ερωτήσεις με αποδέκτες τους Βαγγέλη Αποστόλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέθεσε ο Γιάννης Ανδριανός με αντικείμενο την παροχή φθηνού πετρελαίου στους αγρότες και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων πρόληψης έναντι της προσβολής των ελαιοδένδρων στην Ελλάδα από το καταστροφικό βακτήριο xylella fastidiosa που ήδη πλήττει τη νότιο Ιταλία και απειλεί με καταστροφή όλη την Μεσόγειο.

Την ερώτηση για το πετρέλαιο υπογράφουν και άλλοι βουλευτές της ΝΔ και αναφέρει τα εξής:

« Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 3 της οδηγίας 2003/96/ΕΚ “Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μηδενικό επίπεδο φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στην γεωργία, τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη δασοκομία”.

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ανταγωνιστικά στους προαναφερόμενους τομείς, εκμεταλλεύονται την παραπάνω οδηγία παρέχοντας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τους φτηνή ενέργεια και ειδικότερα αγροτικό πετρέλαιο. Ως αποτέλεσμα, οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους, παρέχοντας ταυτόχρονα προϊόντα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε τιμή σε σχέση με τα αντίστοιχα ελληνικά.

Αντίθετα, αυτό που ισχύει για τους Έλληνες παραγωγούς, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο που διαπραγματεύθηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι η αύξηση από 1/10/2015 του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ από 1/10/2016 ο συγκεκριμένος ΕΦΚ θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο. Οι τιμές αυτές είναι εξόφθαλμα υψηλές σε σχέση με τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας που προβλέπονται από την ΕΕ και σύμφωνα με την ίδια οδηγία (Παράρτημα Ι, Πίνακας Β) ανέρχεται στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Άρα, επιβάλλεται στους Έλληνες παραγωγούς μια επιβάρυνση της τάξης των 309 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Δεδομένης λοιπόν της αύξησης της τιμής του αγροτικού πετρελαίου αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, οι παραγωγοί μας υπεισέρχονται σε δεινή θέση.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:
– Σε ποιες δράσεις προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση για την αντιστάθμιση των προαναφερθέντων επιβαρυντικών παραγόντων και ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτών;
– Υπάρχει κάποιο σχέδιο από την πλευρά της Κυβέρνησης για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα; »
 
Σε ότι αφορά το βακτήριο της ελιάς αναφέρεται:

« Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα σε ελαιοπαραγωγούς στην Αργολίδα και σε ολόκληρη τη χώρα από τον κίνδυνο που συνεπάγεται η εκτεταμένη προσβολή μεγάλων εκτάσεων με ελαιόδενδρα στην νότιο Ιταλία από το βακτήριο xylella fastidiosa που προξενεί την νέκρωση ακόμα και υπεραιωνόβιων δένδρων και μεγάλη οικονομική ζημιά στους παραγωγούς.

Ήδη, στο πλαίσιο της ΕΕ εξετάζονται οι λανθασμένοι χειρισμοί και τα αργά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί μια περιοχή έκτασης άνω των 2 εκ. Στρεμμάτων στην Ιταλία. Είναι δε σαφές ότι, αν δεν ανακοπεί αποτελεσματικά η διάδοση της ασθένειας, απειλείται με καταστροφή η παραγωγή ελαιόλαδου και ελιάς σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ήδη το καταστροφικό βακτήριο έχει επεκταθεί στην Κορσική, καθώς και στην ενδοχώρα της Γαλλίας στην περιοχή της Νίκαιας.

Επισημαίνεται ότι η Αργολίδα, όπως και άλλες περιοχές στη χώρα παραγωγής εσπεριδοειδών ακόμα αντιμετωπίζουν τις οξύτατες συνέπειες από την μετάδοση του ιού της τριστέτσας που προκλήθηκε από την εισαγωγή μη ελεγμένου πολλαπλασιαστικού υλικού (δενδρυλίων).

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Ποιές ενέργειες έχουν ήδη αναληφθεί, και ποιες θα αναληφθούν άμεσα, για την πρόληψη της μετάδοσης του βακτηρίου xylella fastidiosa στα ελαιόδενδρα στην Ελλάδα και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων ».
 

Exit mobile version