ΚοινωνίαΑρχείο

Νεκρός από την εποχική γρίπη στο Ναύπλιο

Ένας ακόμα θάνατος από την εποχική γρίπη καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Πέμπτης στο νοσοκομείο Ναυπλίου και αφορά έναν 49χρονο άνδρα. 

Ο άτυχος άνδρας, που κατά πάσα πιθανότητα είχε νοσήσει από στέλεχος του ιού, νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και τελικά πέθανε από πνευμονία. Αν και αρχικά οι εξετάσεις που υπεβλήθη δεν έδειξαν να υπάρχει προσβολή από τον ιό, στη συνέχεια η κατάστασή του επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να βρεθεί διασωληνωμένος και να υποβληθεί σε ειδική αγωγή, η οποία τελικά δεν απέδωσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο νοσοκομείο Ναυπλίου νοσηλεύονται ακόμα δύο ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την εποχική γρίπη, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ή πανικού καθώς έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ακόμα δεν έχει εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση από το νοσοκομείο που να ρίχνει φως στο περιστατικό. 


Όλο και πιο επικίνδυνο το στέλεχος του ιού

Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας – λοιμωξιολόγιας Σωτήρη Τσιόδρα, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες φέτος, είναι το γεγονός ότι από τους 22 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται με επιπλοκές της γρίπης στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, αρκετοί είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών και έχουν προσβληθεί από το στέλεχος του ιού H3N2.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας, το στέλεχος του ιού έχει γίνει πιο επιθετικό για αυτό πλήττει συχνότερα και νέους ανθρώπους.

Τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχθούμε

Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή βαριά γρίπη θα πρέπει, άμεσα, να απευθυνθούν στον γιατρό τους ενώ όσοι έχουν ηπιότερα συμπτώματα θα πρέπει να ακολουθήσουν συντηρητική αγωγή και να περιοριστούν στο σπίτι τους.

O Δρ. Τσιόρδας για τον ιό Η3Ν2 (που εντοπίστηκε σε ασθενή με γρίπη στην Λάρισα), και το ενδεχόμενο να είναι «μεταλλαγμένος», εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Ο ιός H3Ν2 είναι διαφορετικό στέλεχος από τον ιό H1N1.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένουν σε επιφυλακή, παρατηρούν το φαινόμενο της εποχικής γρίπης που φαίνεται ότι άρχισε να τους απασχολεί πιο έντονα μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου και εκτιμούν ότι το κύμα της εποχικής γρίπης θα αρχίσει να κορυφώνεται από το τέλος του μήνα.