ΟικονομίαΑρχείο

Οδηγός επιβίωσης για αγρότες. Μήπως να την κάνουν για Βουλγαρία;

Θα λεγε κανείς ότι κυβέρνηση και ΕΕ τρολάρουν τους Έλληνες αγρότες. Μέχρι το 2017 θέλουν έναν αγρότη να πληρώνει στο όποιο εισόδημά του 26% φορολογία +100% προκαταβολή ( δηλαδή άλλο ένα 26%) +20% εισφορά σύνταξης +7% εισφορά ιατροφαρμακευτική. Πόσο μας κάνουν; 79%. Σ᾽ αυτά προσθέστε υποχρεωτική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, κόστος λογιστή και τέλος επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ στα χωράφια σου. Και αυτά μόνο για να είσαι αγρότης! Δηλαδή χονδρικά τι σου μένει; Ένα 15% του εισοδήματος σου με το οποίο πρέπει να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ για το σπίτι σου, να καλύψεις το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, φυτοπροστασία, καλλιέργεια, εργατικά, πετρέλαια, ζημιές στα μηχανήματά σου κλπ), να ταϊσεις την οικογένειά σου, να σπουδάσεις τα παιδιά σου κλπ. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε τις εξευτελιστικές τιμές στις οποίες καλούνται οι παραγωγοί να πουλήσουν τα προϊόντα τους, τα ακριβά καύσιμα και τον αστάθμητο παράγοντα (παγετός, ασθένειες κ.α.), ποιό το νόημα να ασχοληθεί κάποιος νέος άνθρωπος με τη γη;

Και πως θα καταφέρουν να επιβιώσουν; Οι συζητήσεις στα καφενεία των χωριών, «δίνουν και παίρνουν»: «Η Βουλγαρία να είναι καλά. Θα δηλώσουμε για έδρα την Σόφια. Έτσι και αλλιώς 250.000 θέσεις εργασίας έφτιαξαν οι τελευταίες κυβερνήσεις στην Βουλγαρία από Ελληνικές επιχειρήσεις. Οι 350.000 αγρότες θα τους χαλάσουν; Τι δεν μπορείς να μεταφέρεις τα χωράφια σου στην Βουλγαρία; Λεπτομέρειες… Αν σου είναι δύσκολο να φτιάξεις δικιά σου εταιρεία στο εξωτερικό, θα τα νοικιάσεις σε Βουλγάρικη ή Ιρλανδική εταιρεία με 10% φορολογία και εσύ θα δουλεύεις για την εταιρεία με εργόσημο και θα χεις και 9.500 ευρώ αφορολόγητο. Είδες που για όλα υπάρχουν λύσεις; Και αφού έτσι και αλλιώς θα μας τα πάρουν όλα γιατί να δουλεύουμε; γιατί να σκάμε; ο φραπές και ο καναπές να είναι καλά».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Πελοποννήσου, με αφορμή όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό σχετικά με το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών, θέτει το ρητορικό ερώτημα: «Να βγούμε να φωνάξουμε; Σε παρακαλώ, εγώ είμαι Συριζαίος λέει ό ένας, θα στηρίξω τις επιλογές του κόμματος, εγώ είμαι Νεοδημοκράτης λέει ο άλλος τους αφήνω επίτηδες να ξεμπροστιαστούν, εγώ είμαι Πασόκος λέει ο άλλος έτσι και αλλιώς εμείς κυβερνάμε και πάει λέγοντας. Όλοι έχουν την δικαιολογία τους. Κρίμα την Ιστορία μας σαν τόπος και σαν χώρα.

 

ΥΓ. Όσοι δεν έχουν πειστεί ακόμα γιατί πρέπει να κατέβουν στον αγώνα, ας ξαναδιαβάσουν άλλη μία την πρώτη παράγραφο…